Çaldığı bilgisayarın parasıyla ikramiye kazandı

Güncelleme Tarihi:

Çaldığı bilgisayarın parasıyla ikramiye kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 12:03

Bursa'da hırsızlık suçundan sabıkası bulunan kişinin, çaldığı dizüstü bilgisayarı satarak elde ettiği 250 TL ile at yarışı oynadığı ve 170 bin TL kazandığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

İddiaya göre, Bursa'da, hırsızlıktan sabıkalı olan M.A. (28), merkez Osmangazi ilçesi Ulu Mahalle'deki bir iş yerine gelerek elindeki dizüstü bilgisayarı 250 TL'ye sattı.

Bu parayla at yarışı oynayan zanlı, hiç beklemediği büyük bir ikramiyenin sahibi oldu. Oynadığı kuponla 170 bin TL kazanan M.A'nın hayatı bir anda değişti.

Olaydan birkaç gün sonra, Ulu Mahalle'deki iş yeri çalışanları, bilgisayarı inceledikten sonra, çalıntı olabileceği düşüncesiyle polise haber verdi. İnceleme sonucu, bilgisayarın çalıntı olduğu belirlendi. M.A, Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin çalışması sonucu yakalandı.

Zanlının sattığı bilgisayarın şehirlerarası bir otobüsten çalındığı tespit edildi. M.A'nın başka bir iş yerinden de bilgisayar çaldığı ortaya çıktı.

Sorgusunun ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
At yarışından 170 bin TL kazanan M.A'nın, çaldığı 2 bilgisayarın parasını sahiplerine iade ettiği bildirildi.

HUKUKÇU GÖRÜŞÜ

Öte yandan, Bursa Barosu avukatlarından Seda Sümer, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, öncelikle çalınan para veya çalıntı eşyanın satılmasıyla elde edilen gelirle oynanan at yarışı kuponuna veya alınan bilete büyük ikramiye çıktığını ispatlamanın zor olduğunu söyledi.

Bu ispatlanmış olsa bile Türkiye'de kazanılan ikramiyeye el konulmasını ortaya çıkaracak kanun veya uygulama olmadığını ifade eden Sümer, “Hırsızlık sonucu mağdur olan kişi karşı dava açabilir. Bu davada bilgisayarının parasını ve uğradığı zararları talep edebilir. Kazanılan parayı yani 170 bin TL'yi isteyemez. Çünkü burada sebepsiz zenginleşme olur” dedi.

Sümer, Avrupa ve ABD'de benzer uygulamaya rastlamadığını belirterek, “Yani bu ülkelerde de çalıntı eşyanın parasıyla veya çalıntı parayla oynanmış kuponla kazanılan ikramiyeye el konulduğu konusunda bir bilgiye ulaşamadım” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!