Ayrı bir devlete giden yol

Güncelleme Tarihi:

Ayrı bir devlete giden yol
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 00:00

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın, İmralı’dan avukatları aracığlıyla bir bölümünü açıkladığı “yol haritası”nı CHP ve MHP, “Ayrı bir devlet kurmaya giden yol” olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Muhalefet sözcülerinin görüşleri özetle şöyle:

PKK kazanmış gibi

Mustafa Özyürek (CHP Sözcüsü)
Kürtlerin demokratik bir ulus olarak, yani ayrı bir ulus olarak tanımlandığı bir anayasa istiyor. Öz savunma gücü olan, eğitimin Kürtçe olduğu, dini örgütlenmelerinin bulunduğu, meclisini kendisinin kurduğu, belediyelerini istediği gibi örgütlediği bir demokratik Kürt ulusu. Bu bir bölünmedir, bir ayrışmadır. Bu devlet kurmanın bir ifadesidir. Bunun üniter devlet kavramıyla bağdaşması mümkün değil. Üzerinde durulacak noktalardan biri artık Öcalan’ın Türkiye’de muhatap alındığı, görüşlerinin merakla beklendiği, değerlendirildiği bir konuma gelmesi. Gelinen nokta çok vahim. Türkiye 25 yıldır dağdaki teröristle niye mücadele etti? Şimdi bu mücadeleyi sanki PKK kazanmış gibi Türkiye Cumhuriyeti devletiyle müzakere yürütüyor.

Sözleri önemli değil

Cihan Paçacı (MHP Genel Sekreteri)
40 bin kişinin katilinin ne söylediği çok önem taşımamalıdır. Talep bir devlet kurmaya giden yolun taşlarının döşenmesidir. Bize göre Türkiye’de bölücü terör sorunu vardır, başka bir sorun yoktur. Bireysel hak ve özgürlükler dediğimizde de Kürtçe konuşan vatandaşlarımızın diğer vatandaşlardan ayrıcalığı söz konusu değildir. Bu ülkede vatandaşlık bağıyla devlete bağlı olan herkes eşittir. Bireysel hak ve özgürlükleri bir etnisiteye bağlamak doğru değildir.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaa980f018fbb8f88eaf0d
İllegal yapı muhatap değil

Bekir Bozdağ (AK Parti Grup Başkanvekili)
Hiçbir illegal yapı ve bu yapılarla ilgili hiçbir unsur bu süreçte bizim muhatabımız değildir. Biz işimize bakıyoruz. Bu sorunun çözümü için muhatap aramıyoruz. Sürdürdüğümüz istişareler bir muhatap arayışı değildir. Bu sorun 72 milyon Türk milletinin sorunudur. İnsan kendi sorununu çözmek için muhatap aramaz. Bu irade bir devlet politikası olarak sürdürülmektedir. Çözüm arayışımızı bu çizgi üzerinde sürdüreceğiz. Çözüm yeri TBMM’dir.

CHP: Paketle gel

“CHP sürecin dışında kalıyor” eleştirilerine karşı CHP yönetimi, somut çözüm öneriler getirilirse değerlendireceklerini açıkladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Benim muhatabım Başbakan. Gelsin, anlatsın, sır tutarım” sözlerinin ardından CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da şu açıklamayı yaptı: “Siyasal iktidar, çözüme yönelik görüşü ne ise onu ortaya koyduğu takdirde bu sürece ilişkin değerlendirme yapılabilir. Bunları konuşabiliriz. Sayın Baykal, ‘Düşüncenizi netleştirin, somutlaştırın, bu konuda görüşme yapmak istiyorsanız bu koşullarda değerlendirebiliriz’ diyor. İktidar, sistematik ve bilinçli olarak ‘CHP sürecin dışında kalıyor’ görüntüsü verdirerek, kazancı kendi üzerine yazmak, kayıp halinde bir sorumlu belirlemek istiyor. Bu sistematik bir siyaset projesidir. İktidar mutlaka bu konuda projesini, düşüncesini açıklamakla yükümlü. CHP’nin arkasına saklanarak siyaset yapma huyundan vazgeçsinler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!