Üçüncü iddianame kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü iddianame kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 16:54

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 3. Ergenekon iddianamesini kabul etti. Genelkurmay eski Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün Ergenekon davasını yürüten savcılara verdiği ifade de iddianamede yer aldı.

Haberin Devamı

İŞTE ÜÇÜNCÜ İDDİANAMENİN TAM METNİ

Ergenekon'un üçüncü iddianamesine eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ifadesi de girdi. Öz ile Seçen, tefrik edilen darbe girişimleri iddiaları dosyasıyla ilgili olarak, 25 Nisan’da gittikleri İzmir’de, Özkök’ün ifadesine başvurmuştu.

“Bilgi sahibi” sıfatıyla İzmir Adliyesi’ndeki özel bir odada ifade veren Özkök’ün tutanağının yaklaşık 20 sayfa olduğu bildirilmişti.

Özkök’ün, "Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım"  ifadeleri iddianameye girdi. Özkök'ün darbe planlarının kendisine slayt şeklinde ulaştığını söylediği bildirildi. Ayrıca Eruygur'un rektörlerle yaptığı görüşmeden haberi olmadığı da ifadede geçiyor.

DALAN'IN İSMİ YOK

1454 sayfadan oluşan iddianamede eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Türk Metal Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek, rektörler, muvazzaf subaylar ve polisler sanık olarak yargılanacak. Ancak aralarında firari Bedrettin Dalan'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların ismi geçmiyor. Poyrazköy'deki silahların iddianameye alınmaması nedeniyle Dalan'ın adının iddianameye girmediği öğrenildi

Haberin Devamı

Sanıklara terör örgütü kurmak ve yönetmek, terör örgütüne üyelik ve cebir ile şiddet kullanarak hükümetin kısmen veya tamamen görevlerini yapmasına engel olmak gibi suçlar yöneltiliyor.

SUİKAST PLANLARI

İddianame'nin giriş bölümü, Ergenekon terör örgütü olarak adlandırılan oluşumun eylemleri ve suikast planlarıyla ilgili. Ele geçirilen tüm silah ve mühimmat da bu kısımda yer alıyor.

2. bölümde ise, şüphelilerin bireysel ve hukuki durumlarıyla, suçlamalara yer verilmiş. Diğer Ergenekon davalarında yöneltilen suçlamalar da yineleniyor.

Bu iddianamede özellikle, ele geçirilen silah ve mühimmatlar var.

Bunlar arasında, 14'ü boş 57 lav silahı, 84 top mermisi, 424 el bombası, 175 tabanca 22 uzun namlulu silah, 3 kiloya yakın patlayıcı ve 53 dinamit lokumu bulunuyor.

SİVAS KATLİAMI VE ERGENEKON

Sivas katliamının Ergenekon örgütü tarafından gerçekleştirildiği iddialar arasında. Katliamla ilgili yeni görüntülerin de olduğu 3. iddianamede yer alan konular arasında.

Haberin Devamı

İlk iddianame ise 2 bin 455 sayfadan oluşuyor; emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunuğu 86 sanığı kapsıyordu.

İkinci iddianame ise, 1909 sayfadan oluşuyor ve 56 sanığı içeriyordu. İddianamenin omurgasını ise, darbe girişimi ve günlükler oluşturuyordu.

PATRİK MUTAFYAN 'MAĞDUR'

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce üçüncü “Ergenekon” iddiamesinde, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan “mağdur” olarak yer aldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildiği Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) görülen üçüncü “Ergenekon” iddianamesinde, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan ve Minas Durmazgüler “mağdur”, Ali Balkız ve Kazım Genç ise “müşteki” olarak geçiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!