Bakanlık: Adliyedeki inceleme Ergenekon kapsamında

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık: Adliyedeki inceleme Ergenekon kapsamında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 12:20

Adalet Bakanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından (CMK 250. maddesiyle yetkili birim) gönderilen delil ve belgelerin incelenmesi üzerine, iddiaların ciddi bulunduğunu ve Teftiş Kurulu Başkanlığınca 8 Eylül 2008'de bazı hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 29 Eylül 2009'da üç Adalet başmüfettişinin Sincan Adliyesinde inceleme yapmasıyla ilgili olarak bazı basın yayın organlarında farklı değerlendirmelere yer verilmesi nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının görevlerinden doğan ve görevleri sırasında işledikleri iddia olunan suçları ile ilgili inceleme ve soruşturma yapma yetkisinin Anayasa'nın 144 ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 82. maddelerine göre Adalet Bakanının izni ile adalet müfettişlerine verildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca (CMK 250. maddesiyle yetkili birim) yürütülmekte olan bir soruşturma sırasında bazı hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında bir takım delil ve belgeler elde edilmiştir. Ancak Başsavcılık, yargı mensuplarıyla ilgili görev suçları konusunda soruşturma yapma yetkisi olmadığından elde edilen delil ve belgeleri ilgili hükümlere istinaden 13 Ağustos 2008'de Bakanlığımıza göndermiştir.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gönderilen delil ve belgelerin incelenmesi üzerine iddialar ciddi görülerek Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 8 Eylül 2008'de bazı hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında inceleme ve soruşturmaya başlanılmıştır.

2008 yılı Eylül ayında başlatılan bu inceleme ve soruşturma kapsamında öncelikle İstanbul'da görev yapan yargı mensuplarının durumları incelenmiştir. İstanbul'daki işlemlerin tamamlanmasını müteakip Ankara'ya dönen adalet başmüfettişleri, aynı inceleme ve soruşturma çerçevesinde 29 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Sincan Adliyesinde inceleme ve soruşturmalarına devam etmişlerdir.

Bu inceleme ve soruşturma kapsamındaki iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin kararlar adalet müfettişlerince değil, yetkili mahkemeler ve hakimler tarafından verilmiş yasal kararlardır. Adalet müfettişlerinin doğrudan dinleme yapma ve dinleme kararı verme yetkisi bulunmamaktadır.

Yürütülen inceleme ve soruşturma, geniş kapsamlı olması, birden çok ili ve kişiyi ilgilendirmesi sebebiyle yaklaşık bir yıldır devam etmektedir. Bu inceleme ve soruşturmanın güncel olaylarla ve özellikle de incelemenin başlamasından çok daha sonra 15 Mayıs 2009'da Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından verilen kararla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!