İşte YAŞ kararları

Güncelleme Tarihi:

İşte YAŞ kararları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 13:02

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesini belirleyen Yüksek Askeri şura tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan kararlar 2014'e kadar komuta kademesini de şekillendirdi. İrticadan 3 personel ihraç edildi.

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/iste_komutanlar.jpg

Ergenekon operasyonlarına bazı komutanların adı karışması ve Deniz Kuvvetleri bünyesinde cunta oluşumu iddiaları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri tarihinin en zor Yüksek Askeri Şura'larından birini gerçekleştirdi.

DENİZ VE HAVADA DEĞİŞİM

Oramiral Metin Ataç'tan boşalan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gelen Oramiral Eşref Uğur Yiğit 1945 Yılında Çorum'da doğdu. Bu özelliğiyle deniz kuvvetlerinin başına "Deniz kıyısından olmayan komutan" dönemi yeniden başladı. Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'ndan boşalan Hava Kuvvetleri Komutanlığına Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay geldi. Aksay'ın görevi almasıyla kartalların komutanlığı Karadeniz'den Ege'ye geçti.

BİRİNCİ ORDU KOMUTANI EMEKLİ OLDU

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekliye ayrıldı. Orgeneral Saygun'un yerine Genelkurmay 2'inci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız getirildi. Orgeneral Iğsız'dan boşalan yere de Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner getirildi.

ERGENEKON İFADELERİNDEN KURMAY BAŞKANLIĞINA

Güner'in yerine ise Şura'da bir üst rütbeye terfi eden ve orgeneral olan 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu getirildi. Kalyoncu'nun ismi, Ergenekon soruşturmasında adı geçen eski özel harekatçı İbrahim Şahin'in ifadelerinde geçmişti. Şahin, Kalyoncu'nun emri ile terörle mücadele için bir kadro kurma çalışması yaptığını iddia etmişti.

2013'ÜN KARA KUVVETLERİ KOMUTANI BAŞKA YAŞ'A KALDI

Orgeneral Ergin Saygun'dan boşalan Orgenerallik kadrosu için 8 Korgeneral yarışıyordu. Orgeneralliğe Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler ve Korgeneral  Bilgin Balanlı terfi ettirildi. Böylece 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen yeni orgeneralin kim olacağı beklentisi başka bir YAŞ'a kaldı.

BAŞBAKAN'IN DANIŞMANI HARP AKADEMİLERİ'NE

Harp Akademileri Komutanlığı'na getirilen Taşdeler, 2007'de Harekat Başkanı olarak Erdoğan'ın danışmanlığını yapmıştı. Taşdeler, kalp sıkıntısı yaşayarak hastaneye kaldırılmıştı. Böylece Harp Akademileri Komutanlığı havacılardan karacılara geçmiş oldu.

Oramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı  Kurmay Başkanı Koramiral Emin Murat Bilgel Donanma Komutanlığı'na, orgeneral olan  1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Komutanı Korgeneral  Bilgin Balanlı da Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atandı.

ORGENERAL SAYISI ARTTI

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde yeni bir komutanlık oluşturuldu. Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı olarak oluşturulan bu komutanlık, Karargah başkanlığı görevini yürütecek. Korgeneral  Bilgin Balanlı'nın başında olacağı komutanlığın başına bir orgeneral getirilmesiyle TSK bünyesindeki orgeneral sayısı da artmış oldu.

ÇİÇEK'E TERFİ YOK

"AKP ve Fetullah Gülen'i bitirme planı" çalışmasıyla basının gündemine oturan Kurmay Albay Dursun Çiçek için YAŞ'tan süpriz çıkmadı. Daha önce 2 defa "temdit" alarak beklemeye çekilen Çiçek'in bu durumu süpriz olmadı. Genelkurmay'daki çalışma süresi dolan Çiçek'in kuvvette görevlendirileceği öğrenildi.
Ancak TSK daha sonra özel bir açıklama yaparak Çiçek'in terfi ettirilmeme sebebinin boş tuğamiral rütbesinin bulunmaması olduğunu bildirdi.

3 askeri perosenelin TSK ile ilişkisi irticai faaliyetler nedeniyle kesildi.

İŞTE TERFİLER

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Sıra

Rütbesi

Adı Soyadı 

Bulunduğu Görev Yeri

Atandığı Görev Yeri

1

ORGENERAL

HASAN IĞSIZ

GENELKURMAY II NCİ BAŞKANLIĞINDAN

ANKARA


 

1'İNCİ ORDU KOMUTANLIĞINA

İSTANBUL


 

2

ORGENERAL

ASLAN GÜNER

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINDAN

ANKARA


 

GENELKURMAY II NCİ BAŞKANLIĞINA

ANKARA


 

3

KORGENERAL

BEKİR KALYONCU

7'NCİ KOLORDU KOMUTANLIĞINDAN

DİYARBAKIR


 

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINA

ANKARA


 

4

KORGENERAL

HÜSEYİN NUSRET TAŞDELER

GENELKURMAY GENEL PLAN VE PRENSİPLER BAŞKANLIĞINDAN

ANKARA


 

HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞINA

YENİLEVENT/İSTANBUL


 

 

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Sıra

Rütbesi

Adı Soyadı 

Bulunduğu Görev Yeri

Atandığı Görev Yeri

1

ORAMİRAL

EŞREF UĞUR YİĞİT

DONANMA KOMUTANLIĞINDAN

GÖLCÜK/KOCAELİ


 

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA

ANKARA


 

2

KORAMİRAL

EMİN MURAT BİLGEL

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINDAN

ANKARA


 

DONANMA KOMUTANLIĞINA

GÖLCÜK/KOCAELİ


 

 

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

Sıra

Rütbesi

Adı Soyadı 

Bulunduğu Görev Yeri

Atandığı Görev Yeri

1

ORGENERAL

HASAN AKSAY

HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞINDAN

İSTANBUL


 

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA

ANKARA


 

2

KORGENERAL

BİLGİN BALANLI

1'İNCİ HAVA KUVVETİ VE 6'NCI BİRLEŞTİRİLMİŞ HAVA HAREKÂT MERKEZİ (CAOC) KOMUTANLIĞINDAN

ESKİŞEHİR


 

GENELKURMAY II NCİ BAŞKAN YARDIMCILIĞINA

ANKARA


 

 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!