3’üncü tanık da ifadesini çekti

Güncelleme Tarihi:

3’üncü tanık da ifadesini çekti
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2009 01:00

Cizre’de görev yaptığı dönemdeki faili meçhullerle ilgili hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istenen Albay Cemal Temizöz’le ilgili iddianamede tanık sıfatıyla ifadesi yer alan Mehmet Nuri Binzet, değişik ağızlardan duyduğu birçok olayı anlattığını belirterek, ifadesini geri çekti. Binzet, "Hayat, ne olursa olsun iftira ile aslı olmayan atıflarla hiç kimsenin zarar görmesine değmez" dedi.

ESKİ Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanıkla ilgili yargılama öncesinde, gizli tanıklar ’Tükenmez Kalem’ ve ’Sokak Lambası’ndan sonra tanık Mehmet Nuri Binzet de dosyada yer alan ifadelerini geri çekti.

Ä°fademi düzeltinÂ

Sanıklardan korucubaşı ve eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın kardeşi olan, ancak nüfus kaydı amcasının oğlu A.B’nin üzerine yapılan ve halen Midyat Cezaevi’nde hükümlü olan Binzet, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği dilekçesinde, dosyada bulunan faili meçhul cinayetlere ilişkin ifadelerinin düzeltilmesini istedi. Binzet dilekçesinde, küçük yaşta kendisini okutmayıp köy korucusu yapan ailesine ve silah altına alınmasına onay verdiği için de Albay Cemal Temizöz’e karşı nefret duygusu beslediğini anlattı. Aile bireyleri ve Albay Temizöz hakkında abartılı ifadelerde bulunduğunu belirten Binzet, şöyle dedi:

Beni okutmadılar

"Cezaevine düşmemle beraber ailevi sorunlarımdan dolayı ağır bir bunalım yaşadım ve beni suça iten nedenlerin altında ailemi sorumlu tuttum. Çocukluk yaşımda silah altına alındım, okutulmadım. Ailemin böyle bir ortamda beni büyütmesi ve daha sonra yalnız bırakmaları, onlara karşı kinlenmeme neden olduğu gibi o dönemde Cizre İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yapan Cemal Temizöz’ün silah altına alınmama onay vermesi de kendisine karşı nefret almama neden olmuştur. Çünkü Temizöz, ailemin eğitimsizlik durumunu biliyordu, engel olabilirdi. Bu nedenlerden dolayı hayatımı yakanların bir nebze de olsa acı çekmelerini istedim."

Dilekçede, değişik ağızlardan duyduğu birçok olayı toparlayarak, ağabeyi Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ ve Albay Temizöz’ün üzerine attığını iddia eden Binzet, "Ama hayat, ne olursa olsun iftira ile aslı olmayan atıflarla hiç kimsenin zarar görmesine değmez" dedi.

Dosyasında

Binzet’in savcılığa gönderdiği 2 sayfadan oluşan dilekçe, yargılamanın yapılacağı Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyasına koyuldu.

Binzet, 104 sayfalık iddianamede yer alan ifadesinde, ağabeyi Kamil Atağ’a ait Cudi Mahallesi’ndeki evin alt katına sorgu odaları yapıldığını, o yıllarda buraya PKK’ya yardım ettiği düşünülen kişilerin getirilip sorgulandığını iddia etmişti. Birçok kez sorguya katıldığını itiraf eden tanık Binzet’in, "O dönemde Binbaşı olan Cemal Temizöz’ün emri ile ağabeyim Kamil Atağ, İskan Arslan ile Nadir Neyci adlı şahısları gözaltına alarak buraya getirdi. Burada sorgulanan şahıslar daha sonra infaz edildi" ifadeleri yer alıyor.

Anlattıkları benzer

’Gizli tanık’ olarak ifadeleri bulunan kişilerle tanık Mehmet Nuri Binzet’in beyanlarının, söz konusu öldürme eylemleriyle ilgili elde edilen verilerdeki bilgilerle benzerlik arz ettiği de yazılan iddianamede, şöyle deniliyor: "Anlatılan eylemlerde, maktullerin gözaltına alınmaları, alan kişilerin aynı kişiler olması, beyaz renkli Renault marka bir araç ile alınmaları, kalaşnikof tüfeği ya da tabanca ile öldürülmeleri, benzer yerlerde öldürülmeleri, birçoğunun özensiz 8-10 cm toprak altına üzerine taş koyulmak suretiyle gömülmeleri, üzerlerinden kimlik belgelerinin çıkmaması gibi verilerin benzerlik arz ettikleri belirlenmiştir. Eylem içerisinde olmayan bir kişinin bu bilgileri bilmesinin mümkün olmadığı bundan dolayı gizli tanıklar ’Tükenmez Kalem’ ve ’Sokak Lambası’ ile tanık Mehmet Nuri Binzet’in beyanlarının doğruluk arz ettiği değerlendirilmektedir."

9 kez müebbet

İddianamede, 765 Sayılı TCK’nın ’adam öldürmek, cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, adam öldürmeye azmettirmek’ suçlarından sanık Cemal Temizöz’ün 9, Kamil Atağ’ın 7, Tamer Atağ’ın 2, Adem Yakin’in 7, Hıdır Altuğ’un 3, Fırat Altın’ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ hakkında ise 1 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor. Dava 11 Eylül 2009’da 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!