Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
25 Mayıs 2012 Cuma 21:06

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Gündem Haberleri
Önceki Haber     Sonraki Haber

Sabancı Üniversitesi araştırma ekibine rekor ödül

ANKA 30 Temmuz 2009
Sabancı Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Budak ve ekibi, biyo-yakıt üretimi konusunda yürüttüğü çalışmayla ABD Tarım ve Enerji Bakanlıkları tarafından verilen 1.3 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu.

Konuyla ilgili Sabancı Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, ABD Tarım ve Enerji Bakanlıklarının, genetik ve moleküler biyoloji araçlarını kullanarak bitkilerden biyo-yakıt üretimi için yürütülen 7 proje için toplam 6.3 milyon dolarlık kaynak ayırdığı belirtilerek, Doç. Dr. Hikmet Budak'ın yönetiminde, çeşitli üniversite ve araştırma kuruluşlarından diğer 5 bilim adamı ile birlikte yürütülen araştırmanın 1.3 milyon dolar değerindeki ödüle değer bulunduğu kaydedildi.

Projenin, bu alanda Türkiye’de yürütülen tek araştırma projesi olma özelliğini taşıdığı bildirilen açıklamada Hikmet Budak’ın, büyük ölçüde Türkiye’de yetişen, buğdaya benzer “Brachypodium distachyon” isimli bitki üzerinde, 3 yıldır araştırmalar yürüttüğü ifade edilerek, bugüne kadar, Sabancı Üniversitesi’nde bu bitkinin 116 değişik saf halinin geliştirildiği belirtildi. Açıklamada Budak’ın, genetik ve moleküler biyoloji araçlarının kullanılarak bu bitki uzerinde biyo yakıt üretiminin Türkiye’ye uyarlanması konusundaki çalışmalarını 3 yılda tamamlamayı hedeflediği,projenin tamamlanmasından bir yıl sonra araştırma sonuçlarının ürüne dönüştürülmesinin mümkün olabileceği kaydedildi.

Doç.Dr. Hikmet Budak ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Çalışmalarımızda artan nüfus ve enerji gereksiniminin karşılanması için alternatif kaynaklar bulunması ve bu kaynakların yaratılması için alternatif yöntemlerin geliştirilmesini hedefliyoruz” dedi.

İklimsel ve sosyolojik değişimlerin sınırında olan bir dünyada yaşadığımızı bu nedenle de sorunların giderilmesi için ileri ve yenilikçi bilimsel araştırmanın bir zorunluluk olduğunu ifade eden Doç. Dr. Budak “Bu çalışma, Türkiye’de alternatif/yeni biyoyakıt üretiminde önemli sonuçlar elde edilerek ülkemizin enerji bağımlılığınının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca proje çercevesinde yetişecek lisansüstü öğrenciler ve doktora sonrası arastırmacıların da yetişecek olması bizim için mutluluk vericidir” görüşünü dile getirdi.

BU ALANDA TEK PROJE

ABD Tarım ve Enerji Bakanlıkları, genetik ve moleküler biyoloji araçlarını kullanarak bitkilerden biyo-yakıt üretimi için yürütülen 7 proje için toplam 6.3 milyon dolarlık kaynak ayırdı. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Budak, çeşitli üniversite ve araştırma kuruluşlarından diğer 5 bilim adamı ile birlikte yürüttüğü araştırmasıyla, 1.3 milyon dolar değerindeki ödülün sahibi oldu. Proje, bu alanda Türkiye’de yürütülen tek araştırma projesi olma özelliğini taşıyor.

Doç. Dr. Budak`ın araştırma projesinde, ayrıca, “USDA-ARS Western Regional Research Center (Albany, CA)”, ABD’den Dr. John P. Vogel, Namık Kemal Üniversitesi’nden Metin Tuna ve Avustralya'dan “Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) 'dan Dr. Michelle Watt ve Robert Furbank görev alıyor.

  Yorum Sayısı 3 / 36     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Kebire Baskın 30/07/2009 - 17:45
Avrupa birliği ya da Amerika destekli birçok proje yürütülüyor. Kendilerine bir şekilde yaramayan hiç bir proje ya da araştırmacıya para desteğinde bulunmazlar. Bazı kurumlarımız da bu yeni-sömürgeciliğe çanak tutarlar.
Çok İyi %27 İyi %12 Normal %12 Kötü %16 Beğenmedim %30
Tayfun Sergin 30/07/2009 - 17:35
Keşke daha faydalı bir konuda çalışma yapsalardı. Dünyadaki gittikçe azalan verimli topraklarda dünyayı ısıtan bir yakıt için bitki üretmek yerine aç insanlar için yiyecek üretilmelidir.
Çok İyi %33 İyi %12 Normal %12 Kötü %16 Beğenmedim %25
Akbaba Avlar 30/07/2009 - 17:34
sirf bu habere dalayim diye uye oldum...

Proje ABD projesi. Yani collaborative bir proje. Projede bu "Turko" arkadasimizin payi nedir ? Katkisi nedir ? belli degil.. ABD'nin projesiyle, ABD universitlerinin projesiyle "gerdege girmek" bu olsa gerek.
Çok İyi %0 İyi %0 Normal %0 Kötü %0 Beğenmedim %0
Bu haberin diğer yorumcuları
Özcan Aydın
erdogan güngören
Gürsel TEKKAYA
Safa Recep Demirer
Mustafa Senyurt
hüseyin karapotuk
FATİH COŞLU
Viva Zapata
davut tataroğlu
Kara Prens
Guney Ari
alonza jestayner
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 36     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Yakala.Co
Hürriyet Kıyasla
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH