Tarihi medresede iş makineli kazı

Güncelleme Tarihi:

Tarihi medresede iş makineli kazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2009 18:04

KONYA’da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından koruma altında olan ve 12’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Ali Gav Medresesi hakkında, yeniden araştırma çalışması başlatıldı.

Haberin Devamı

Bunun içinde medresenin bahçe duvarının dışındaki caddede kazı çalışması yapıldı. Kazı çalışmasının bir kısmının iş makinası ile yapılması dikkat çekti. Kazı çalışması sonucu bulunan birer metrekarelik 2 duvarın üzeri ise yeniden kapatıldı.

Selçuklu İlçesi Tarla Mahallesi’ndeki Ali Gav Medresesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün koruması altında bulunuyor. 12’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen medrese hakkında yeniden araştırma çalışması yapan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, medresinin bahçe duvarı dışındaki caddede kazı çalışması yaptı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanları gözetiminde yapılan kazı çalışmasının bir kısmının iş makinası ile yapılması dikkat çekti. Kazı çalışmasında birer metrekarelik 2 duvar bulundu. Uzmanların, yaptığı incelemenin ardından, bulunan duvarlar yeniden toprakla kapatıldı.

Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, ileriye dönük restorasyon ve bilgi toplamak için kazı çalışması yapıldığını belirtti. İş makinası ile yapılan çalışmanın hatalı olmadığını kaydeden Genç şöyle konuştu:
“Kazı çalışması yapılan yerde medresenin sınırlarının olduğunu tahmin ettiğimiz için araştırma çalışması yaptık. Burada sadece ana yapılar arandı. O yüzden bir kısmı iş makinası bir kısmı da el ile kazıldı. Arkeolojik kazı olmadığı için böyle yöntem uygulandı. Kazı çalışması sonunda iki adet birer metrekarelik duvar bulundu. Bahçe duvarı olduğunu düşünüyoruz. Asıl giriş kapısı binaların altında kalmış ve yok edilmiş. Kurul kararı ile de bulunan iki duvarın üzeri yeniden kapatıldı.”

Ali Gav (Mahmudiye) Medresesi:

Konya Tarla Mahallesi'nde bulunan Ali Gav Medresesi, Ali Gav Zaviyesi ve Türbesi, Mahmudiye Medresesi isimleri ile de tanınmaktadır. Yapı üslubundan 12- 13’üncü yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Bir Selçuklu eseridir. Medrese kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Dikdörtgen planlı tek katlı bir medrese olup, tek veya iki eyvanlı medreseler grubundandır. Konya'daki kapalı medreselerin ilk örneklerinden olduğu ileri sürülmüştür. Ali Gav ise, 11’inci yüzyılda yaşamış fikir adamıdır. Mezarı da adını taşıyan medrese içinde yer almaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!