Emekli çift yelkenli tekneyle dünya turuna çıktı

Güncelleme Tarihi:

Emekli çift yelkenli tekneyle dünya turuna çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2009 21:42

MERSİN'de emekli Hava Yarbay 63 yaşındaki Saygın Merdinler ile eşi emekli öğretmen 50 yaşındaki Kamuran Merdinler, Akdeniz’den yelken açarak dünya turuna çıktı. Yaklaşık 5 yılda 30 bin deniz mili mesafe kat etmeyi hedefleyen Merdinler çifti, gezmeyi çok sevdiklerini de söyledi.

Ankaralı Saygın-Kamuran Merdinler çiftinin dünya turu öncesi, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ev sahipliğinde Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bir kokteyl düzenlendi. Kokteyle Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Mehmet Çalışkan ve davetliler katıldı.

Kokteyl öncesi konuklara 11 metre uzunluğunda 6 yaşındaki yelkenlisini gezdirip bilgi veren Merdinler çifti, daha sonra gazetecilere de, gerçekleştirecekleri dünya turu hakkında bilgi verdi. Deniz tutkunu olduğunu belirten Saygın Merdinler, ‘Tay’ adını verdikleri tekneyi alabilmek için 10 yıl birikim yaptığını söyledi. Merdinler, eşi Kamuran Merdinler ile ABD’den aldığı teknesiyle Türkiye’ye kadar yolculuk yaptığını ifade ederek, “Bu yolcuğumuz bir nevi yarım dünya turuydu. Bunun üzerine ‘Tam dünya turu yapabilir miyiz?’ diye bir fikir oluştu. Bu konuda hazırlık yapıyorduk. 20’nci Doğu Akdeniz Yat Rallisi kapsamında Mersin’e geldiğimizde MDTO Başkan yardımcısı Josef Atat, bize destek verince böyle bir karar aldık ve dünya turuna Mersin’den başlamaya karar verdik” dedi.

Kamuran Merdinler ise eşi ile gezmeyi sevdiklerini, daha önce de Avrupa’nın bir çok ülkesini kara yoluyla ziyaret ettiklerini dile getirdi. Karadan yaptıkları çadırlı gezilerin artık kendilerini tatmin etmediğini fark ettiklerinde bir arayış içine girdiklerini kaydederek şunları söyledi:
“Eşimle birlikte dünya gezisi yapmayı planladık. Kara yoluyla ya da hava yoluyla yapılan gezilerin maliyeti yüksek olduğu için, emekli memur ailesi olarak bunun altından kalkamayacağımızı düşündük. Bunun en kolay ve pratik yolunun bir yelkenli ile dünya turu yapabilmek olduğuna karar vererek bu yönde plan yapmaya başladık. Şimdilik yolculuk süresini 5 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bu sürede yaklaşık 30 bin deniz mili yaparak 100 ülke dolaşmayı planlıyoruz. Zaman sınırlamasına gitmeden, tatilin keyfini çıkararak yolculuğumuz başlangıç noktası olan Mersin’de tamamlamayı hedefliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!