Çin karşı atağa geçti

Güncelleme Tarihi:

Çin karşı atağa geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 12:02

Doğu Türkistan’da yaşanan ve yüzlerce Uygur Türkü'nün ölümüne neden olan olaylar konusunda tüm dünyanın tepkisini çeken Çin, karşı atağa geçti. Olaylardan Dünya Uygur Kongresi’ni sorumlu tutan Pekin yönetimi, aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı ülkelerden kongreye destek veren “yerel bağlantıları ortaya çıkarıp, cezalandırmasını” istedi.

Haberin Devamı

Çin, Türkiye dışında, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Almanya ve ABD ile de temasa geçip aynı isteği iletti.

 

Çin yönetimi özellikle olayları çıkardığını iddia ettiği bazı Uygur Türkleri'ni “terörist” olarak nitelendiriyor ve bu kişilerin Pakistan ve Afganistan’da eğitim gördüklerini, Türkiye ve Kazakistan’daki bazı gruplardan finansal destek aldıklarını, ABD ve Almanya’da ise örgütlendiklerini savunuyor.

 

BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE SIKINTI

 

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Türkiye ise diplomatik atağını sürdürüyor. Ankara, konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine getirmeye hazırlanıyor.

 

Haberin Devamı

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu attığı adımlarla, konuyu BM gündemine getirmeden önce İslam Konferansı Örgütü’nün de desteğini alarak Güvenlik Konseyi’nde Çin’in karşısına “daha güçlü şekilde” çıkmaya çalışıyor.

 

Ancak diplomatik alanda, özellikle de BM Güvenlik Konseyi’nde iş çok zor...

 

Çünkü Çin, Konsey’in veto yetkisi bulunan beş daimi üyesi arasında bulunuyor. Bu çerçevede, Çin’i kınayan herhangi bir kararın Konsey’den çıkması imkansız görünüyor.

 

Türkiye, bu çerçevede Konsey’de daha yumuşak ifadeler taşıyan bir karar tasarısını gündeme getirip, ABD ve Batı’nın da desteğini alarak Çin’i sert olmayan bir karara karşı en azından “veto etmemeye” ikna etmek istiyor.

 

Ancak bu aşamada da devreye uluslararası politika giriyor.

 

UYGURLARA KARŞI KUZEY KORE KOZU

 

Haberin Devamı

Çünkü dünyanın güçlü ülkesi ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ndeki önceliği Doğu Türkistan’da yaşananlar değil, Kuzey Kore’nin nükleer programı ile uzun menzilli füze denemelerinin kontrol altına alınmasını sağlayacak bir karar.

 

Washington yönetiminin, Kore’ye sert bir mesaj vermek, belki yaptırımları da sertleştirmek için Çin’in desteğine ihtiyacı var.

 

Bu nedenle, Obama yönetiminin Konsey’de Çin’i kızdıracak herhangi bir adımdan kaçınması bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!