Avrupalı avukatlar davasına sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı avukatlar davasına sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2009 00:00

Dink cinayeti davasının 10’uncu duruşmasını, Paris ve Belçika Barosu’ndan avukatlar da izledi. Tanıklar ise, ’kesin teşhis’ koymamakla birlikte, cinayet öncesi Dink’i izleyen ve tetiği çekenlerin Samast ve Hayal olabileceklerini iddia etti.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi davasının 10’uncu duruşmasında ilk kez gizli tanık dinlenmesine karar verildi. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dünkü duruşmaya, tutuklu sanıklar Ogün Samast, Ahmet İskender, Ersin Yolcu ile cezalı oldukları için geçen duruşmaya katılamayan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel getirildiler.

Duruşmayı, Paris Barosu ve Baro Başkanı’nı temsilen Vincent Niore ve Brüksel Barosu Başkanı Yves Oschinsky de izledi. Avukat Niore, "Bundan sonra da Avrupa’nın diğer barolarıyla delegasyonlar kurup davayı izleyeceğiz. Her duruşmaya gelmeye çalışacağız" dedi. Hrant Dink cinayeti yargılamasındaki tıkanlıklığı protesto etmek için cumartesi günü yapılan insan zinciri eylemine katıldıklarını ifade eden Niore, "Kardeşlik ve insanlık için büyük bir adımdı. Çok etkilendim" dedi.

Bizi itip tetiği çekti

Okunan tanık Mesut Öz’ün ifadesinde şu iddialar yer aldı: "Olaydan 3-4 gün önce Bakırköy’de yürürken Hrant Dink ile çarpıştık. Ayağım burkuldu. Dink yardım etti. Bir pastanede oturduk. Karşı direğin önünde biri bize bakıyordu. Cinayetten sonra bu kişinin Ogün Samast olduğunu öğrendim. Minyon tipli şişman bir kişinin yanına geldi. Beş dakika konuştuktan sonra bu şahıs ayrıldı. O beklemeye devam etti." Ogün Samast ise "Bakırköy’e hiç gitmediğini söyledi.

Oğlum niye vurdun

Dink’i vuranı teşhis etmesi istenen tanık Mesme Havva ise Samast gösterilince, "Hatırlamıyorum. Yüzü sargılıydı ama bu sanıktı sanıyorum" dedi. Mesme Havva, şunları anlattı: "Arkadaşımla gidiyorduk. Hrant Dink hemen önde yürüyordu. Sağdan bir kişi bizi itti. Bir baktım silah sesi. Dink (Eyvah, beni vurdular) diye seslendi. İkinci defa beynine sıktı, sağına doğru yattı. ’Niye vurdun oğlum’ dedim. Vuran kişi, birkaç saniye bekledi sonra da üçüncü kurşunu sıktı. Dink’i vuran, söylemek istemiyorum; ama yalan olmasın. ’Geber Ermeni, geber’ dedi. Mesme Havva, vuran şahsın yanında bir kişinin daha koştuğunu söyledi. Müdahil avukatların sorusu üzerine Mesme Havva, Yasin Hayal’i göstererek "Buna benziyordu" dedi. Bunun üzerine söz alan Hayal, o gün Trabzon’da olduğunu söyledi.

Tanık Veysel Şahin, istihbarat amaçlı Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’nda bulunduğunu belirterek, tanıştığı Yasin Hayal için dönemin İstihbarat Komutanı Feridun Yüzbaşı’nın, "Sağlam temiz bir çocuk", İl Jandarma Komutanı Şinasi Çaşkurlu’nun ise, "Vatanını, milletini seven iyi çocuklar tanıyorum" dediğini öne sürdü. Yasin Hayal ise Veysel Şahin için "Kendisini çıkartamadım" diye konuştu.

Verilen arada Ogün Samast ile Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink arasında tartışma yaşandı. Samast, Dink Ailesi’nin olduğu tarafa dönerek, "5 yıl sonra gününüzü göreceksiniz" dedi. Orhan Dink ise, "Biz adam öldürmeyi bilmeyiz şerefsiz" diye bağırdı.

Erhan Tuncel’e ret

Erhan Tuncel, Trabzon’da bir rahibin dövülmesi, bir rahibin öldürülmesi, Mc Donald’s’ın bombalanması ve Hrant Dink cinayetine ilişkin açıklamalarda bulunacağını söyleyerek, "Beni tanık koruma programına almanızı istiyorum" dedi. Mahkeme verdiği ara kararında gizli tanık Tanı-1’in dinlenmesi için savcılığa yazı yazılmasına, Dink Ailesi’ne "5 yıl kaldı" diyen tetikçi Samast hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Erhan Tuncel’in tanık koruma talebi ve tüm sanıkların tahliye talepleri reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Ekim 2009’a erteledi.

Mahkemede kaçamak

HRANT Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’ı adliye bahçesinde 2,5 yıllık hayranı Derya Koca beklerken, mahkeme salonu romantik anlara sahne oldu. Salonda ilk dikkati çeken Ogün Samast’ın sağ elindeki alyanstı. Bir süre sonra alyansı çıkararak cebine koyan Ogün Samast, duruşmanın başladığı dakikadan itibaren sanıkların oturduğu bölümün arkasında duvara yaslanarak bekleyen minyon genç kadınla sık sık göz göze gelip, konuştu. Kızın elinde de aynı alyanstan vardı. Samast, sık sık genç kadına göz kırpıp, güldü. Adını söylemeyen genç kız, Ogün Samast’a aşık olan Derya Koca’nın dışarıda beklemesini de "Kendi bileceği iş" diye yorumladı. Gazetecilerin ilgisini fark eden Samast, çok sert bir ifadeyle "Sen git" diye çıkıştı. Komuta uyan genç kız, gazetecilerin geldiğini fark edince salonun çıkışına yakın bir yere oturdu. Samast’ın akrabaları, esrarengiz kadının, Samast’ı cezaevinde kendileri ve avukatlardan başka tek ziyaret eden kişi olan Fatma Şahin olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!