Başbağlar katliamı kurbanı 33 kişi anıldı

Güncelleme Tarihi:

Başbağlar katliamı kurbanı 33 kişi anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2009 16:28

ERZİNCAN'ın Kemaliye İlçesi'ne bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK'lı teröristler tarafından 16 yıl önce katledilen 33 kişi törenlerle anılırken, katılanlar gözyaşları içinde teröre lanet okudu.

Haberin Devamı

Erzincan'a 180, Kemaliye İlçesi'ne 70 kilometre uzaklıktaki Yukarı Barasor Vadisi'nin en son köyü olan Başbağlar'daki anma törenine, Erzincan Valisi Ali Güngör, AKP Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Erzincan Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Kemaliye Kaymakamı Yasin Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Ünal Tuygun, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Vakfı Erzincan Şube Başkanı Sadık Düzgün, Ulalar Beldesi Cemevi Başkanı Emir Ali Can, daire müdürleri, şehir dışından gelen çok sayıda kişi ve köylüler katıldı.

Katliamın acısı unutulmadı...

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından terör örgütünün 5 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleştirdiği katliamdan yaralı kurtulan köy muhtarı Ali Akarpınar, herşeye rağmen teröre boyun eğmeyerek dimdik ayakta durduklarını söyledi. 16 yıl önce köyün kana bulandığını hatırlatan Akarpınar, “Başbağlar'da yaşayanlar terörün amacı olan korkuya boyun eğmedi. Köyün yeniden yapılanması için halkımızla birlikte çalıştık. Devletimizin de yardım elini uzatması ile bugüne kadar geldik” dedi.

AKP Milletvekili Sebahattin Karakelle ise, 16 yıl önce Başbağlar'da mezalim yaşandığını söyledi. Buradaki kaliamın her geçen gün yürekleri yakmaya devam ettiğini belirten Karakelle, şöyle dedi:

“BAŞBAĞLAR'I KINAMAYANLARI KINIYORUM”

“Terör nerden ve kimden gelirse gelsin onu bu meydanda kınıyor ve lanetliyoruz. Biz bunu kınarken, Başbağlar'da evlatlarını kaybeden anaların yüreği, öksüz kalan yetimlerin, anne ve babaların feryadı nasıl bizi yakıyorsa, Sivas’ta Madımak Oteli'nde evlatlarını kaybeden ana babaların, yavruların acıları da yüreğimizdedir. Bu her iki olayı meydana getirenler hiç şüphesiz ki terör örgütüdür. Bir gaye var; Sivas'ta da Başbağlar'da da Alevi- Sünni çatışması meydana getirmek istediler. Bu oyunu milletimiz bozmuştur. Sivas Olayları'nı kınarken Başbağlar'ı kınamayanları buradan yüksek sesle kınıyorum. Alevisi ile Sünnisi ile Türk'ü ve Kürd'ü ile Lazı- Çerkezi ile bizleri kardeş sayamayanlar utansın. Bu teröristlere terörist diyemeyen, bebek katilini lanetlemeyen kim varsa onlar utansın.”

“BİRLİĞİMİZE KURŞUN”

Vali Abdulkadir Demir de terörün karanlık elleri ve odaklarını bir kez daha lanetlemek üzere geldiklerini söyledi. Vali Demir, “16 yıl önce bu şirin köyümüzde tertemiz, pırıl pırıl, masum insanlarımızın uğradığı bu kirli saldırıyı gerçekleştiren kirli ellerin ne denli insanlıktan uzak olduklarını ve terörün mantığının olmadığını tüm dünyaya duyurmak üzere buradayız. 2 Temmuz'da Sivas'ta terörü ateşleyen el ile, 5 Temmuz'da Başbağlar'da birliğimize kurşun sıkan el aynı eldir. Artık bu elin kirli işlerini hepimiz görüyoruz ve lanetliyoruz” dedi.

Başbağlar Köyü meydanında toplanan çocuklar ellerindeki döviz ve pankartlarla teröre bir kez daha lanet okudu. Çocuklar ellerinde ‘Terör insanlık suçudur, 33 şehit verdik köyümüzü terk etmedik’, ‘Başbağlar bizimdir bizim kalacak’, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ yazılı dövizleri taşıdı. 16 yıl önce yakılan minibüsünde aynı şekilde yakıldığı yerde durururken, tören katledilen 33 kişi için yapılan Şehitlik Anıtı'nı ziyaret edip, dualar okunması ile sona erdi.

KATLİAM

5 Temmuz 1993’te Başbağlar köyüne akşam saatlerinde gelen 100 kadar PKK'lı terörist akşam namazı için camiye gidenler başta olmak üzere köylüleri köy meydanında topladı. 1.5 saat propaganda yapan teröristler, köylülere mermi yağdırdı. Açılan ateş sonucu 29 kişi öldü. 1'i kadın 4 kişi de ateşe verilen evlerin içinde diri diri yakıladat öldürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!