12 yıldır Serpil yok adalet yaralı

Güncelleme Tarihi:

12 yıldır Serpil yok adalet yaralı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2015 02:25

İşyerindeki yangında ölen Serpil İmren’in ailesinin 12 yıllık hukuk mücadelesine ‘zaman yetmedi.’ İşyeri sahiplerine ‘tedbirsizlik’ten verilen 10’ar yıl hapis, Yargıtay tarafından 2 kez bozulunca ceza kesinleşemedi. Dava da zamanaşımından düştü.

Haberin Devamı

MADENİ yağ üreten bir firmada çalışan Serpil İmren (19), iş yerinde çıkan yangında ağır yaralandı ve 17 Ocak 2003’te hayatını kaybetti. Aile hukuk mücadelesi başlattı. Savcılık işyeri sahipleri Mitat Y. ve Kadir N. hakkında ‘tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet’ suçundan Şubat 2003’te kamu davası açtı. Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2005’te 2 sanığı 10’ar ay hapis, 181 lira para cezasına mahkûm etti. Sanıklar kararı temyiz etti. Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, olay tarihinden sonra yürürlüğe giren ve sanık lehine olan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uygulanma ihtimalini gerekçe göstererek mahkemenin kararını bozdu. İkinci kez yargılama yapan Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 2009’da sanıkları aynı cezaya çarptırdı. Sanıklar, kararı yine temyize taşıdı. Son sözü söyleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 27 Aralık 2010’da ‘davanın zaman aşımı’ nedeniyle düşürülmesine karar verdi ve dosya kapandı.

BAKANLIK: SÜREÇ UZUN

Haberin Devamı

Aile avukatı Ebru Varnalı, 2011’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Başvuruyu kabul eden AİHM, savunma istedi. Adalet Bakanlığı, 22 Temmuz’da verdiği savunmada, yargılama sürecinin uzun olduğunu, ancak her şeyin hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti.

Ölüm yıldönümü

SERPİL İmren’in bugün 12’nci ölüm yıldönümü. Kızları için evlerinde mevlüt okutan ailenin son umudu AİHM’de. Avukat Varnalı, şunları söyledi: “Serpil’in ailesi ve kamu vicdanı tatmin edilmedi. Ocak 2003’ten beri hukuk mücadelemiz devam ediyor. Bu süreçte davalı şirket sahiplerinden birisi emekli oldu, diğer davalının da firmayı tasfiye ettiğini öğrendik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!