12 RP’liye jet hızıyla soruşturma

Güncelleme Tarihi:

12 RP’liye jet hızıyla soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın, parti hesaplarındaki 1.2 trilyonluk sahtecilik olayı nedeniyle önceki gün yaptığı suç duyurusu üzerine dün jet hızıyla Necmettin Erbakan ve 12 RP yöneticisi hakkında soruşturma açıldı. FP Lideri Recai Kutan ve 8 FP milletvekilinin de yeraldığı soruşturulan 12 RP'linin adları şöyle:

‘‘RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Genel Başkan Yardımcıları Recai Kutan, Rıza Ulucak, Aydın Menderes, Ahmet Tekdal, Şevket Kazan, Fehim Adak, Abdullah Gül, Musa Demirci, Abdülkadir Aksu, Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk ve Genel Muhasip Abdürrahim Bezci.’’

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Ali Karaatlı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde Maliye denetçileri tarafından hazırlanan 62 sayfalık rapor ve 770 sayfalık belgeyi içeren iki klasör incelemeye başlandı. Başsavcılık yetkilileri, Başsavcı Vural Savaş'ın hukuki mütalaasının soruşturmayı yürüten savcı için ‘bağlayıcı’ olmadığını öne sürerken, bazı yargı mensupları, Savaş'ın dosyasının ‘dava açılması için verilen bir talimat’ olduğunu ve bu çerçevede soruşturma yürütülerek, derhal dava açılması gerektiğini savundular.

7.5 YIL

Soruşturma savcısı Başsavcı'nın görüşüne katılırsa; Erbakan ve arkadaşları hakkında ‘özel evrakta sahtecilik ve parti kayıtlarında tahrifat yapmak’ suçlarından Asliye Ceza Mahkemesi'nde 7.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açabilecek. Halen FP milletvekili olan Kutan, Ulucak, Menderes, Adak, Gül, Demirci, Aksu ve Asiltürk'ün yargılanmaları için dokunulmazlıklarının kaldırılması için aynı suçlamayla fezleke hazırlanacak. Savcılık gerekli görürse, RP'lilerin malvarlığına tedbir konulmasını isteyecek.

DOSYA KRİZİ

Başsavcı Savaş'ın önceki gün öğleden sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilen ‘RP dosyası’ ise Ankara Adliyesi'nde krize yolaçtı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeni atanan Melih Tarı'nın, adli tatilden sonra göreve başlayacak olması nedeniyle yerine vekalet eden Başsavcı vekili Mehmet Ali Karaatlı ile diğer Başsavcı Vekili Bekir Selçuk arasında ‘dosyaya kimin bakacağı’ konusunda görüş ayrılığı çıktı.

Refahyol döneminin Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirmek istediği Karaatlı, dosyayı Basın Savcılığı'na gönderdi. TBMM'nin ANAP'lı eski Başkanı Mustafa Kalemli'yle ilgili ‘‘Genel Kurul yolsuzluğu’’ soruşturmasını yürüten Selçuk ise konunun kendi görev alanına girdiği gerekçesiyle, dosyanın gönderilmesine karşı çıktı.

KARAATLI: DOSYA BENİM

Karaatlı ise Selçuk'un itirazı üzerine bu kez dosyayı getirterek, soruşturmayı kendisi üstlendi. Karaatlı, ‘‘Başsavcılığa ben vekalet ediyorum. Bakanlık genelgesi çerçevesinde bu dosya benim görev alanıma giriyor’’ dedi. Refahyol döneminde Diyarbakır DGM Başsavcılığı'ndan ‘tenzil-i rütbe’ ile Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine kaydırılan Selçuk'un ise bu gelişmeden rahatsızlık duyduğu kaydedildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!