12 Eylül’e yargı yolu 337 ile geçti

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül’e yargı yolu 337 ile geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2010 01:18

ANAYASA paketinin 12 Eylül dönemine yargı yolunu açan maddesi 337 oyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda dün önce, Ekonomik ve Sosyal Konsey’i (ESK) anayasal kurum haline getiren 24’üncü madde görüşüldü. Bu madde 71 rete karşı 336 oyla kabul edildi. Birinci turda bu maddeye 340 kabul oyu verilmişti. Paketin 25’inci maddesiyle de 12 Eylül 1980 dönemine dokunulmazlık getiren Anayasa’nın Geçici 15’inci maddesi kaldırıldı. 12 Eylül darbesini yapanlar ile bu dönemden sonra görev alan Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, Danışma Meclisi ve hükümetlerin eylem ve işlemlerine yargı yolu açıldı. Geçici 15’inci maddenin kaldırılması 337 oyla kabul edildi. Bu maddede 72 ret oyu kullanıldı. İlk turdaki kabul oyları 336 olmuştu.

Zamanaşımına ret

CHP ve MHP’nin, zamanaşımı tartışmasını ortadan kaldırmak amacıyla 12 Eylül 1980 ile 2010 arasında zamanaşımı olmayacağını içeren önergeleri ise kabul edilmedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hükümet adına yaptığı açıklamada, 12 Eylül Anayasası’nın yürürlüğe girmesiyle zamanaşımı sürecinin durduğunu söyledi.

e-muhtırayı yazan işgüzar

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 28 Şubat ve 27 Nisan 2007’nin hesabı sorulmadan geçici 15’inci maddeyi kaldırmanın ucuz bir yaklaşım olacağını savundu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı kast ederek, “4 Mayıs’ta Dolmabahçe’de, ‘e-muhtırayı ben yazdım’ diyen işgüzarla sırdaş, kanka olan sizin Sayın Genel Başkanınızdır. Ona zırhlı araba alan da sizin iktidarınızdır. 27 Nisan’ın hesabını kendiniz vereceksiniz?” dedi.

Kürsüden suç duyurusu

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, “27 Nisan e-muhtırası. Bunların yargılanmasını engelleyen bir yasa hükmü var mı? Yargılamayı hükümet, Başbakan mı yapacak? Ama Türkiye’de bazı kişilere karşı soruşturma açmak cesaret istiyor, o cesareti gösteremediler. Hukuku işletmek durumunda olanlar orada, soruşturma açtılar da ellerinden mi tuttuk? Buradan çağrı yapıyoruz, zamanaşımı dolmadı, buyursun soruşturmalarını açsınlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!