12 bin kiÅŸi iÅŸkenceyle suçlanıyor

Güncelleme Tarihi:

12 bin kişi işkenceyle suçlanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2001 12:54

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen işkence ve kötü muamele yaptığı gerekçesiyle 1 Ocak 1995'ten 30 Nisan 2001 tarihine kadar 12 bin 535 kişi hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

İçiÅŸleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen Türkiye'de sistematik bir iÅŸkence olmadığını belirterek, "Ä°ÅŸkence ve cinsel iÅŸkence iddiaları üzerine yeteri kadar gidilmekte, bunu yaptığı iddia edilen personele gereken cezalar verilmektedir" dedi.Â

Yücelen, işkence ve kötü muamele yaptığı gerekçesiyle 1 Ocak 1995'ten 30 Nisan 2001 tarihine kadar 12 bin 535 kişi hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını söyledi.
Rize Bağımsız Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Yücelen, Türkiye'de sistematik işkence olmadığını kaydederek, ''Eğer böyle bir uygulama olsaydı, işkence yaptığı iddia edilen görevliler hakkında hiçbir araştırma ve soruşturma yapılmazdı" dedi. İşkence iddialarının çok ciddi olarak soruşturulduğunu ve en küçük ihmali dahi görülen personele cezai müeyyideler uygulandığını ifade eden Yücelen, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Bunun yanında ülkemizde iÅŸkence yapıldığına dair çok kapsamlı bir karalama kampanyası yürütülmektedir. Adli Tıp Kurumundan alınan raporlarda iÅŸkence yapıldığına dair hiçbir bulguya rastlanılmazken, belli kesimlerden temin edilen doktor raporları ile iÅŸkence iddiaları desteklenmekte ve uluslararası camiada bu bir koz olarak kullanılmaktadır.Â

İşkence ve cinsel işkence iddiaları üzerine yeteri kadar gidilmekte, işkence ve kötü muamele yaptığı iddia edilpersonel hakkında gerekli adli ve idari soruşturmalar yapılmakta ve gereken cezalar verilmektedir. Bu kapsamda işkence yaptığı tespit edilenler Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 243. maddesi, kötü muamelede bulunanlar iseaynı kanunun 245. maddesi gereğince adli tahkikata tabi tutulmakta ve ayrıca bu tür suçları işleyenler hakkında Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nün  ilgili maddeleri gereğince idari tahkikat başlatılmaktadır."

Rüştü Kazım Yücelen, bu çerçevede, 1 Ocak 1995-30 Nisan 2001 tarihleri arasında TCK'nın 243. maddesine istinaden 762 personel hakkında adli, 614 personel hakkında idari soruşturma açıldığını ifade etti. Yücelen, TCK'nın 245. maddesine istinaden de 4586 personel hakkında adli, 6573 personel hakkında ise idari olmak üzere toplam 12 bin 535 kişi hakkında işkence yaptığı iddiasıyla soruşturma açıldığını anlattı. 

SANIKLARA SARKINTILIK YAPILMASI Ä°DDÄ°ASIÂ

Herhangi bir suç isnadı ile karakollara getirilen sanıkların çırılçıplak soyulmaları, bunlara sözle ve elle sarkıntılık yapılmasının onaylanamayacağını belirten Yücelen, karakollarda ve emniyet müdürlüklerinde gözaltına alınanların devletin sorumluluğu altında olduğuna işaret etti. 

Yücelen, gözaltına alınan kadınların üst aramalarının bayan görevlilerce yapıldığını da söyledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!