200 bin kişinin hesabına girmişler

Güncelleme Tarihi:

200 bin kişinin hesabına girmişler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2009 14:28

FBI'ı uzun bir süre peşinden koşturan 'Chao' lakaplı Çağatay E.'yi geçtiğimiz yıl yakalayan Bilişim ekipleri Chao'nun yardımcısı olduğu belirtilen Mustafa A. ile birlikte 5 hackerinde aralarında bulunduğu 10 kişilik şebekeyi yakaladı. 200 bin kişinin bilgisine ulaştığı belirtilen şebeke üyelerinin "e-devlet" ve bankaların internet sitelerinin benzer sayfalarını yaparak vurgun yaptığı belirlendi. ATM'lere yerleştirdikleri kopyalama cihazlarıyla da hesap bilgilerini alan şebekenin yabancı kişilere ait hesapları Kuşadası'nda işlettikleri köpük banyolu barda boşalttıkları saptandı.

Haberin Devamı

ÇETE ELEMANLARI PARALARI BÖYLE YEMİŞ

 

Edinilen bilgiye göre bazı kişilerin bilgileri dışında hesaplarından para çekildiğini belirterek Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması sonucu bilişim polisleri çalışma başlattı. 7 ay önce araştırmaya başlayan polis ekipleri "Maydin" nikini kullanan ve 11 yıldır aranan Mustafa A.'nın elebaşılığını yaptığı çeteye ulaştı. Mustafa A.'nın, FBI'ın 10 yıldır ararken geçtiğimiz yıl Bilişim polisince yakalanan Chao nikli Çağatay E.'nin yardımcısı olduğu belirlendi. Fatih B. Ş., Mustafa A., Hüseyin D., Hakan Y. ve İsrail vatandaşı Shmuel D. isimli hackerların da işin içinde olduğu anlaşıldı.

 

Haberin Devamı

ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

 

Şüphelilerin e-devlet internet sitesinin benzer sayfasını yaparak internet üzerinde ele geçirdiği e-mail adreslerine gönderiyor. Ancak mail adreslere gönderilen resmi sitelerin uzantıları veya isimleri farklı bir şekilde hazırlanıyor. Mailleri açan kişilerin bilgisayarlarına gönedirelen virüslerle kişilerin özel bilgileri ele geçiriliyor. Şüphelilerin ayrıca bankaların da sayfalarını kopyalayarak şüphelilere gönderdiği anlaşıldı. Yakalanan şüphelilerin sadece internet üzerinden değil ATM'lere de yönelidikleri anlaşıldı. ATM'lere yerleştirilen kopyalama düzenekleri ile de kart bilgilerini ele geçiriliyordu.

 

BAR AÇTILAR

 

Elde edilen kart bilgilerini sahte kartlara yükleyen şüpheliler mağdurların hesaplarını boşaltarak Kuşadası'nda köpük banyolu dansların da yapıldığı bir bar açtı. Şüpheliler bu barda turistlerle köpüklü danslar yaparak paraları harcadı.

 

KURYEYLE ANLAŞTILAR

 

Hackerlerin ayrıca bankaların kartların dağıtan kuryelerle ilişkide oldukları tespit edildi. Bir kurye şirketinin bölge sorumluluğunu yapan Tanju D. ile anlaşan şüpheliler kartları dağıtımdan önce kart kopyalama cihazları ile kopyaladılar.

 

Haberin Devamı

8 MİLYON LİRALIK VURGUN

 

7 ay süren çalışmanın ardından ekipler, 23 Haziran 2009 günü operasyon başlattı. Koluna internette kullandığı "maydin" nikinin dövmesini yaptıran Mustafa A., Fatih B. Ş., Hüseyin D., Hakan Y., İsrail vatandaşı Shmuel D. ve Tanju D.'nin de aralarında bulunduğu 10 kişiyi gözaltına aldı. Yapılan aramalarda, 126 manyetik şeritli kart, 23 DVD/CD, 20 sahte kimlik ve sürücü belgesi, 19 GSM hattı, 17 ATM kart giriş haznesi, 11 cep telefonu, 11 bilgisayar, 7 flaş bellek, 5 hard disk, 3 kart kopyalama cihazı, 1 kamera, 41.3 gram hint keneviri ve 6 gram esrar tohumu ele geçti. Çetenin 8 milyon lira vurgun yaptığı belirlendi. Çeteden 228 kişi şikayetçi oldu.

 

Haberin Devamı

VİRÜSLERİ KENDİLERİ HAZIRLADI

 

Yetkililer, bugüne kadar 5 hackerin birlikte çalıştığı bir çetenin ilk kez yakalandığını belirtti. Ayrıca, hackerlerin virüslerini kendi hazırladıkları bu nedenle birçok anti-virüs programdan geçmeyi başardıkları belirlendi. Hackerler, gönderdikleri virüsle ele geçirdikleri kişilerin istatistiğini de internette kurdukları bir sitede tuttu. Sitede vurgun yiyen kişilerle sinkaflı kelimelerle alay edildi. Emniyetteki sorguları tamamlanan 10 kişi savcılığa sevk edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!