Kasıktan kalp kapağı ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Kasıktan kalp kapağı ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2009 00:00

Türkiye’de ilk kez iki hastanın kalp kapağı, göğüs açılmadan, lokal anesteziyle, kasıktan girilerek değiştirildi.

TAVI adı verilen bu yöntem taşıdığı yüksek risk nedeniyle açık kalp ameliyatı olamayanlar için umut kaynağı oldu.

TAŞIDIKLARI yüksek riskler nedeniyle açık kalp ameliyatı şansı bulunmayan 79 yaşındaki erkek ve 80 yaşındaki kadın hasta ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesinde 24 saat gözlem altında tutuldu. Ertesi günü normal servise alındı. Bir haftada taburcu edildi. Sığır kalp zarından üretilen yeni aort kapağının çalıştığı ve hastaların sağlığında belirgin bir düzelme sağlandığı açıklandı. Kısa adı TAVI (Transkateter Aort Valv Implantasyonu) olan yöntemi gerçekleştiren Amerikan Hastanesi’nin 16 kişilik ekibi bunun için bir yıl hazırlandı.

Ekibin şefi Dr. Genco Yücel, “Bu yöntem kalp aort kapağının kalp anjiyosu veya kalp damarlarına balon- stent yapar gibi değiştirilmesine olanak sağlıyor. Çok yeni olan bu teknik, açık kalp ameliyatının yerini almaktan çok, ondan yararlanamayanlara bir şans sunuyor. Uzun vadede açık kalp ameliyatına alternatif hale gelebileceği öngörülüyor” dedi.

Kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Atıf Akçevin, kalp kapağı tedavisinde cerrahinin hâlâ “altın standart” olduğunu ancak özellikle 80 yaş ve üzeri, akciğer, böbrek, kalp yetersizliği gibi sorunları bulunanlar için TAVI’nin ilk seçenek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Akçevin, “Bu hastalar için açık kalp ameliyatı büyük risk. Bunlar için TAVI tek alternatif” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!