Zahid Akman’dan ’naklen yalan’

Güncelleme Tarihi:

Zahid Akman’dan ’naklen yalan’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2009 00:00

Daha önce Alman makamları tarafından da iki kez yalanlanan RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın, üzerinde tafrifat yaptığı iddia edilen belgeyle ilgili sarf ettiği "Hiçbir resmi kuruma verilmedi" sözleri de, aradan 24 saat geçmeden ’yanlış’ çıktı.

Akman’ın, Alman makamlarının ’Üzerinde kesinlikle tahrifat yapılmış’ dediği belgenin ’ikinci paragrafı çıkarılmış’ halini, hakkında çıkan haber nedeniyle Hürriyet Gazetesi’ne tekzip yayımlatmak amacıyla mahkemeye delil olarak sunduğu anlaşıldı.

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman’ın, üzerinde tahrifat yapılan belgeyle ilgili olarak "Hiçbir resmi kuruma verilmedi" sözlerinin, aradan 24 saat geçmeden doğru olmadığı ortaya çıktı. CNN Türk, mahkeme dosyasında yer alan Zahid Akman’ın verdiği belgeyi dün ekranlara getirdi.

Hürriyet pazartesi hakkını arayacak

Akman’ın ikinci paragrafı çıkarılarak tahrif edilen belgeyi, Hürriyet Gazetesi’ne yayınlanmak üzere tekzip kararı aldırmak için mahkemeye verdiği belirlendi. Hürriyet’in avukatları, önümüzdeki Pazartesi günü mahkemeye başvurarak, "Orijinal olmayan ve sahteliği tartışılan belgeye dayalı olarak alınan tekzip kararının kaldırılmasını" isteyecekler. Hürriyet ve haksız yere tekzip yayınlayan diğer medya kuruluşlarının da Akman’a karşı suç duyurusunda bulunma ve tazminat davası açma imkánı bulunuyor.

18 Eylül 2008’de mahkemeye sundu

RTÜK Başkanı Akman, Almanya’ya girişine engel olmadığına dair orijinal olmayan, bir paragrafı gizlenmiş belgenin Türkçe çevirisi ile 18 Eylül 2008’de Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne tekzip talebi için başvurdu. Avukat Ali Yıldız, müvekkili Zahid Akman adına mahkemeye sunduğu 16.09.2008 tarihli dilekçede şöyle dedi:

"Başvurumuz üzerine tarafımıza verilen ve kamuoyu ile paylaşılan Main-Taunus Kaymakamlığı Yabacılar Dairesi tarafından düzenlenmiş olan 05.09.2008 tarih ve 33.35-163 sayılı belgede de ’ALMANYA İKAMET YASASININ 11. MADDESİ GEREĞİ SADECE YURT DIŞI EDİLMELERİ VE YURT İÇİNE GİRİŞ REDDİ GİBİ DURUMLARDA VERİLEN ’YURT İÇİNE GİRİŞ YASAĞI’ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR VE BU YÖNDE DE HERHANGİ BİR TALİMAT MEVZUBAHİS DEĞİLDİR’ denilmiştir. Bu belge ekte sunulmuştur."

Hürriyet 7 Ocak’ta tekzibi yayımladı

Dosyayı inceleyen mahkeme bu belgeye dayanarak, Hürriyet’te tekzip yayınlanmasına karar verdi.

Hürriyet Gazetesi avukatlarının yaptıkları itirazı yerinde görmeyen Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, Akman’ın tekzibinin yayımlanmasını kararlaştırdı. Bunun üzerine Hürriyet, 7 Ocak 2009’da tekzibi yayımlamak zorunda kaldı.

Ekranlara ne demişti: Hiçbir resmi kuruma vermedim

ZAHİD Akman, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Almanya’nın Main Taunus Kaymakamlığı Yabancılar Dairesi’nden alarak kamuoyuna açıkladığı belgede açıklamadığı paragraf olduğunu kabul etmiş, ancak belgeyi hiçbir resmi kurum vermediğini iddia etmişti. Akman, aynen şöyle demişti:

"Bahsedilen bu belgenin sahte olduğu iddiası külliyen yalandır. Hiçbir resmi kuruma verilmeyen, hiçbir resmi kurumla paylaşılmayan, tamamen kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik ve şahsım tarafından istenen bir belgede herhangi bir tahrifat yapılmadan kamuoyuyla bilgi paylaşılmasına rağmen, açıklamadığım ikinci paragrafı sanki belgede bir tahrifat yapılmış gibi kamuoyuna sunuyor olmayı bu insanlar nasıl içlerine sindiriyorlar anlayabilmiş değilim."

TCK ne diyor

ZAHİD Akman’ın, mahkemeye eksik sunulan "Almanya’ya girişine bir engel olmadığına dair" yazı nedeniyle "sahtecilikle" suçlanabileceği de ortaya çıktı. Olası suç duyurusu üzerine Akman’a, 2-5 yıla kadar hapisle işlem yapılabilecek. Bu iki suç ve ceza maddeleri şöyle:

1- TCK 204: Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2-TCK 277: Bir davanın taraflarından birinin veya bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh veya aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!