10 yıl ’Eros’ diye sergilenmiş

Güncelleme Tarihi:

10 yıl ’Eros’ diye sergilenmiş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 00:00

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde altın bir yüzük üzerindeki hermafrodit heykelciğinin Eros diye sergilendiği ortaya çıktı. Hatayı heykelciğin yerinin değiştirilmesi sırasında müze müdürü fark etti.

ROMA Dönemi’ne ait Balgat Mezarlığı’ndaki kazıda bulunan M.Ö. 2’nci yüzyıla ait altın yüzük üzerindeki heykelciğin tanısı, yıllar sonra minik bir farenin etkisiyle değiştirildi. Yaklaşık 10 yıldır, "Eros" olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen heykelciğin yeri bir fare yüzünden değiştirilirken, yeni müze müdürü, heykelciğin Eros değil "hermafrodit" olduğunu fark etti. Yüzüğün isim değişikliği, tarih meraklılarının dikkatini çekince, Müze Müdürü Melih Arslan değişimi şöyle açıkladı: "Bir fare sergilediğimiz yerden yüzüğü kaçırmaya yeltenince, teşhir şeklini değiştirmeye karar verdim. Bu sırada yüzüğün üzerinde göğüs ve erkeklik organı motifleri olduğunu gördüm. Bu, hem kadınlık hem de erkeklik özelliklerini birleştiren Hermafrodit’tir. Hermafrodit, mitolojide Hermes ile Afrodit’in gizli birleşmesinden doğan çocukları olarak biliniyor. Bu heykele çok az rastlanıyor. Bir tanesi Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’nde."

1 bedende 2 cinsiyet
/images/100/0x0/55ea40e8f018fbb8f874250e


Hermafrodit, Hermes ile Afrodit’in Ares’ten gizledikleri çocukları olarak bilinir. Afrodit, o doğar doğmaz, Ares’in öfkesinden ve nefretinden koruyabilmek için İda Dağı’ndaki perilere emanet bırakır. Kariol Dağı’nın eteklerinde gezerken çok temiz bir göle gelir. Gölün Selmakis adındaki perisinden habersiz bir şekilde soyunup göle girer. Çırılçıplak yüzen genci görünce bir anda aşık olan peri, dayanamayarak karşısında belirir. Onu çok sevdiğini ve aşık olduğunu haykırır. Fakat hermafrodit elinin tersi ile iter. Peri, "Zalim delikanlı, boş yere çabalıyorsun. Ey tanrılar, emir veriniz ki, ne o benden ayrılsın, ne de ben ondan. Hiç kimse bizi ayıramasın" diye haykırır ve anında, iki vücut bir olur, iki ayrı cins bir bedene taşınır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!