Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
18 Mart 2010 Perşembe 12:22

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Gündem Haberleri
Önceki Haber     Sonraki Haber

Çığır açacak buluş

11 Haziran 2009
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, üniversite laboratuarlarında, Prof. Yalçın Elerman ve arkadaşları tarafından dünyadaki en üstün soğutucu malzemenin üretildiğini bildirdi.

Aysel ALP YAZIYOR

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, “Dünyada nanoteknoloji konusunda en önde gelen bilim insanlarından olan Prof. Dr. Yalçın Elerman başkanlığındaki Ankara Üniversitesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu, manyetik soğutma teknolojisinde büyük bir atılım sağlayacak ve bugüne kadar bilinen malzemelerden çok daha üstün özelliklere sahip malzeme üretmeyi başardı” denildi.

Açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

“Prof. Dr. Elerman başkanlığındaki araştırmacılar, yaklaşık 5 yıldır manyetik soğutma teknolojisi üzerinde araştırmalar yapıyordu. Aynı konuda birçok gelişmiş ülkede de çalışmalar vardı. Bu buluş yalnızca ülkemiz için değil, dünya için de çığır açacaktır.”

DAHA AZ ENERJİ İLE DAHA UCUZ SOĞUTMA

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yalçın Elerman ve ekibinin buluşu; klima ve buzdolabı başta olmak üzere ısıtma ve soğutma sektörlerinde çığır açacak. Çevreye zarar vermeyen manyetik soğutma teknolojisi sayesinde; daha az enerjiyle daha yüksek ısınma ve soğutma yapılacak.

Elerman’ın ekibi içinde yer alan Yrd. Doç. İlker Dinçer, çalışmalarının 5 yıldır devam ettiğini söyledi. Mevcut buzdolabı teknolojisinde kullanılan gazların çevreye zararlı olduğunu anlatan Dinçer, manyetik soğutma teknolojisinin ise çevreye hiçbir zararının olmadığını vurguladı. Dinçer, yeni teknolojinin klima, buzdolabı gibi ısıtma ve soğutma cihazlarında daha az enerjiyle daha yüksek verim elde edilebildiğine de dikkat çekti.

Birçok ülkenin manyetik soğutma teknolojisi üzerinde çalıştığını, bugüne kadar bazı prototipler üretildiğini belirten Dinçer, “Biz manyetik soğutmada kullanılan yeni bir anahtar malzeme keşfettik. Düşük manyetik alanda soğutma kapasitesi mevcutlara göre çok yüksek. Çalışmamızla ilgili patent başvurumuzu da yaptık” dedi.

Dinçer, buluşlarıyla ilgili detayları ise yarın,  Prof.Yalçın Elerman’ın anlatacağını söyledi.

  Yorum Sayısı 3 / 202     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
hasan öztoprakci 12/06/2009 - 0:51
Ankara Üniversitesi personelini tebrik ediyorum,insallah daha basarili olurlar,insallah bu insanlarida birgün birileri gibi helikopter yada ucak kazasinda kaybetmeyiz.Yollari ve zihinleri acik olsun, hepsini tekrar kutluyorum.
Çok İyi %88 İyi %2 Normal %2 Kötü %2 Beğenmedim %2
cem Kaplan 12/06/2009 - 0:46
Boyle birsuru onu bulduk bunu bulduk, dunya capinda bulus diye balon haberler ortaya cikiyor. Devletin butcesinden 5-10 yil bir suru para gidiyor. Insallah buda bir balon degildir.
Çok İyi %26 İyi %2 Normal %2 Kötü %2 Beğenmedim %65
hüseyin hüseyin 12/06/2009 - 0:39
fizik mühendisi olarak yalçın hocamın ögrencisi olarak gercekten gururlandım..
Çok İyi %76 İyi %5 Normal %5 Kötü %5 Beğenmedim %5
Bu haberin diğer yorumcuları
yunus orlu
Hakan Kural
ASUMAN SÜREYYA DEMİRAĞ
SUMOS 1
abdül halimoğlu
Kamil Ozsoy
orhan keskinsoy
övsel çuha
Kubilay ÇEPE
oguz serin
hasan özkan
fatih eroğlu
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 202     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Hürriyet Kıyasla
Yenibir :)
Hürriyet Emlak
Hürriyet Oto
          Vuslat Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH