Meclis'te mayın için fazla mesai

Güncelleme Tarihi:

Mecliste mayın için fazla mesai
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 17:46

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören kanun tasarısının görüşmelerine geçildi. Görüşmeler sırasında Meclis'te gerginlik hakimdi. Milletvekilleri zaman zaman yerlerinden kalkarak birbirlerine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

MECLİS'TEKİ TARTIŞMALARDAN FOTOĞRAFLAR

TBMM Genel Kurulunda, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili yasa tasarısının görüşmeleri, MHP ve Ak Parti arasında yaşanan tartışmalarla sürüyor.

Tasarının 4. maddesinden sonra gelmek üzere yeni madde eklenmesine ilişkin MHP ve CHP'li milletvekilleri ile Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç tarafından verilen 6 önerge görüşüldü. MHP'nin önergesi üzerinde konuşmak üzere kürsüye gelen İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın “Sesimize kulak vermenizi istiyoruz. Bizi dinlemeniz çok önemli. Bizi, bastırılmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için dinlemelisiniz” demesine, AK Parti'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Meclis Başkanı Köksal Toptan, MHP'li milletvekillerinin de AK Parti'lilere karşılık vermesi üzerine birleşime ara verdi.

Haberin Devamı

Tartışma, verilen arada da sürdü. AK Parti'li milletvekillerinin kürsüde kalan Bal'a tepkilerini sürdürmesi üzerine, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve bazı MHP'li milletvekilleri kürsünün etrafına toplandılar. Bazı AK Parti milletvekillerinin kürsüye doğru yönelmesine, eski Devlet Bakanı ve AK Parti Mersin milletvekili Kürşat Tüzmen ile MHP milletvekilleri engel oldu. Bal'a, AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık da oturdukları yerden tepki gösterirken, AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ise MHP'lilere,”Onlar önce ellerindeki kanı temizlesin” dedi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da AK Parti sıralarına dönerek, “Odalarımıza gelip 'biz onlardan değiliz' deyip, burada el kaldırıyorlar. İsim de veririz” diye bağırdı.

“KONTROLÜNÜ KAYBETMİŞ RUH HALİNİ YANSITIYOR”

Toptan, verilen aranın ardından birleşimi açarken, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'a söz verdi. Şandır “Tansiyonu yüksek bir görüşme yapıyoruz. Biz, muhalefet yapacağımızı söylemiştik. İçtüzüğün bize verdiği imkanları kullanıyoruz. Hiçbir milletvekilimizin hakaret kastı yok. Kastı aşan beyanlar olabilir, onlar da geri alınır. Ama bir bayan milletvekilinin üzerine yürümüş olmanızı kınıyoruz. Bir milletvekilinin bu muameleye muhatap olmasını üzüntüyle karşılıyorum ve bu tavrın engellenmesini talep ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, tasarının 4 haftadan beri görüşüldüğünü belirterek, görüşmelerin belirli üslup ve usullerle yapılması gereğini vurguladı. Bozdağ, “Eleştiri sınırları aşılırsa, insanların bir sabrı var. Sabrı taşırdığınızda sağlıklı çalışma ortamı bulamayız” demesine, bazı MHP'li milletvekilleri “açık açık tehdit ediyor” diyerek tepki gösterirken, MHP'li Osman Durmuş'un “Ben sakinim cevap vereceğim” demesi ise gülüşmelere neden oldu.

Toptan, “Kimse kimseyi tehdit edemez” diyerek, tutanaklardan Bal'ın sözlerini okudu. Bal'ın sözlerinin İçtüzüğe aykırı olduğunu belirten Toptan, kastı aşan ifadeleri düzeltmesini istedi. Bal ise yaptığı konuşmada, kabalık yapmadığını ve Genel Kurula hakaret etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ama sözümün arkasındayım. Burada baskılanmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınız derken, bu şekilde olan arkadaşlar varsa vicdanlarının sesine kulak versin dedim. Hakaret kastım yok. Başbakan Mecliste bu tasarının uzaması nedeniyle muhalefete, 'zihinlerinde mayınlar var' diyor. Bu kontrolünü kaybetmiş bir ruh halini yansıtıyor. Bizim zihniyetimizdeki mayınlar zararsızdır. Ancak Başbakan ve şürekasının kafasındaki mayınlardan ziyadesiyle endişeliyiz. Bunun milletin, devletin tahribatına neden olmasından endişeliyiz. Başbakan geçmişle yüzleşmeyi çok seviyor. Bu zihniyeti çok iyi biliyoruz; 'geçmişte faşizan uyulamalar oldu, farklı etnik kökenden olanlar kaçırıldı' diyor. Bu tarih bilmezliğin, sığ düşüncenin, istekleri olmadığında celallenmenin, şuur altının ya da metin dışına çıktığında yapmış olduğu sayısız gaflardan biri midir? Başbakan tarafından mensubu olduğu milletin geçmişini her fırsat aşağılama alışkanlığını, her ortamda özür dilemeye yönelik davranışının psikolojik nedenleri üzerinde durmak gerekir. Önce kendi siyasi geçmişiyle yüzleşsin. Bu bir zihniyetin devamıdır. Lozan'ı sorgulayan, Kurtuluş Savaşının verilmesinden rahatsızlık duyan günümüzdeki uzantısından elbette endişeliyiz. Böyle zihniyetin içindeki mayınların, sınırdaki mayınlardan çok daha büyük tehlike arzediyor. Başbakan'ın tüccar siyaset anlayışına, vatan toprakları ve sınırları dahil mi?”

Haberin Devamı

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, tasarının, devlet ve vatandaş olma bilinciyle örtüşmediğini ileri sürerek, “Bir ülke söyleyin ki sınırlarını bir tekele devretmiş olsun. Devletin kurumları, yanlış insanlar tarafından temsil ediliyor. Sonra çıkıp kurumlar, makamlar yıpratılmasın' deniyor. Bunu, arkandaki pisliklerle o makama çıkarken düşünmeliydin” dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da “Başbakan kendi grubunu tehdit edebilir ama MHP grubunu hiçbir şekilde tehdit edemez. Tasarının görüşüldüğü geçen haftalarda İsrail büyükelçisinin Şanlıurfa'da, bugün de Mecliste ne işi var? Biz teslimiyetçi değil, milliyetçiyiz. Soroz'un değil, Toros'un çocuklarıyız” dedi.

Haberin Devamı

Önergeler reddedilirken, tasarının görüşmeleri 5. madde üzerinde sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!