Nüfus cüzdanını kaybetti, ‘kara listeye’ girdi

Güncelleme Tarihi:

Nüfus cüzdanını kaybetti, ‘kara listeye’ girdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2009 11:34

ADANA’da kaybettiği kimliğini ele geçirip, fotoğrafını yapıştırarak kullanan kişinin çektiği kredi, kredi kartı ve cep telefonu faturaları yüzünden mahkemelik olan 49 yaşındaki çiftçi Hüseyin Keser, suçsuzluğunu kanıtlamasına karşılık, bankaların ‘kara listesine’ girdiği için, kredi kullanamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Ceyhan İlçesi’ne bağlı Sarıbahçe Köyü’nde çiftçilik yapan Hüseyin Keser, 2004’te nüfus cüzdanını kaybetti.

Nüfus İdaresi’ne başvurup, yeni kimlik çıkartan Keser'in evine, 2006 yılında ödemediği kredi kartı, tüketici kredisi, farklı operatörlere ait cep telefonu faturaları nedeniyle peş peşe icra gelmeye başladı. Hakkında ‘evrakta sahtecilik’ ve ’dolandırıcılık’ suçlarından dava açıldığını da öğrenen Keser şoke oldu.

Yaptığı araştırmada, kaybettiği kimliğini bulan veya ele geçiren kişinin kendi fotoğrafını yapıştırarak kullandığı sahte kimlikle bankada işlemler yaptığını, kendisi hakkında haciz işlemi yapılıp, dava açıldığını öğrendi. Keser, ev adresi olarak Toros Mahallesi’ni bildiren kimliği henüz belirlenemeyen kişi hakkında şikayetçi oldu. Keser'in kimliğiyle o dönem 5 bin lira tutarında dolandırıcılık yapan kişi yakalanamazken, Keser, yapılan işlemler sırasında kullanılan kimlikteki fotoğrafın kendisine ait olmaması, imzaların da sahte çıkması üzerine açılan davalarda beraat etti.

BU KEZ ‘KARA LİSTE’

Bu kararlarla aklanan Keser, bu kez Merkez Bankası’nın Kara listesine alınması nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlatı. Yaklaşık 150 dönüm alanda tarım yaptığını, kredi kullanmaya ihtiyacının bulunduğunu belirten Keser, “Kimliğimi kaybettim, hayatım kaydı. Verilen kararlarla yargıda aklandım, ancak, Merkez Bankası’nın kara listesinde adım yer aldığı için hiçbir bankadan kredi kullanamıyorum. Adımın kara listeden çıkarılması için de başvurdum. Çiftçilik yaptığım için bu konunun bir an önce çözümlenmesini istiyorum” dedi.

Bir banka yetkilisi, Keser’in suçsuzluğunu ispatladığına dair kararı Merkez Bankası’na göndermesi durumunda listede düzenleme yapılabileceğini, ancak, borç henüz ödenmediği için listeden adının silinmemiş olabileceğini belirterek, “Kendisi, mahkemeden aldığı evraklarla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) da başvurabilir. Oradan alacağı belgeyle de kredi kullanabilir. BDDK kararları bağlayıcıdır” diye konuştu.

Kara liste nedir ?

MERKEZ Bankası, ödemelerde sorunlu kişiler veya kurumlar bazında bireysel krediler, çek-senetlerle ilgili veri tabanına sahip. Bankaların genel müdürlüklerinin her ay müşterileriyle ilgili gönderdiği bilgilerle aylık güncellenen bu listede, sorunlu bireysel krediler, düzeltme hareketi gören çekler, protestolu senetlerle ilgili bilgiler yer alıyor. Bankalar, kişi veya kuruluşlara kredi, çek veya kredi kartı verirken bu veri tabanından yararlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!