Topkapı Sarayı’nda yeniçeriler dolaşacak

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı’nda yeniçeriler dolaşacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2009 00:00

Topkapı Sarayı Silah Seksiyonu son teknoloji görsel ve işitsel iletişim araçlarıyla baştan aşağı yenileniyor. Kültür Bakanlığı’nın onayıyla İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje, ihale aşamasına geldi. Projede, dünyada ilk kez bir müzede hologram teknolojisi kullanılacak. Sanal yeniçeriler mekán içinde gezinecek ve değişik dönemlerde giydikleri kıyafetleri sergileyecek.

Topkapı Sarayı’nin Silah Seksiyonu’nu projesini yürüten mimarlardan Hasan Fırat Diker, yeniçerilerin sanal biçimde müzede dolaşacak olmasıyla ilgili, "Silah Seksiyonu, teması açısından çok sevimli bir yer olmayabilir. Bu uygulamayla Silah Seksiyonu’nun ve yeniçerilerin şiddet unsuru olarak öne çıkması yerine Osmanlı savaş estetiğini ortaya koymaya çalıştık" dedi.

Silah Seksiyonu’nda yıllardır kapalı tutulan 20 metrekarelik oda, üç boyutlu sanal yeniçerilerin podyumu olacak. Yeniçeriler bilim kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz hologram teknolojisiyle, değişik dönemlerde giydikleri farklı kıyafetlerle sanal defile yapacak.

Ayrıca, Okay Temiz, Cahit Berkay, Pentagram, Şebnem Ferah, Erkan Oğur, Kutsi Ergüder, Gökhan Kırdar, Demir Demirkan, Hayko Cepkin ve Arto Tunç Boyacıyan, Osmanlı ordu müziğini yeniden yorumlayacak ve böylece ortaya çıkacak olan 45 dakikalık albüm sürekli salonda çalınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!