DTP'li Buldan'dan çok tartışılacak sözler

Güncelleme Tarihi:

DTPli Buldandan çok tartışılacak sözler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 17:55

DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 29 Mart yerel seçimlerinde ‘Kürdistan' sınırlarını belirlediklerini söyledi.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik operasyon ve tutuklamalar ve 4 gün önce çıkan olaylarda polis tarafından yaralanan 17 yaşındaki Seyfullah Turan için Hakkari'de kınama amaçlı basın açıklaması yapıldı. Hakkari'de olaylardan önce basın açıklamasında konuşan DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, 29 Mart yerel seçimlerinde ‘Kürdistan' sınırlarını belirlediklerini söyledi. Milletvekili Buldan, gösteriler sırasında bir çocuğun 23 Nisan'da güvenlik güçlerince acımasızca dövüldüğünü belirtirken şöyle dedi:
“Bu şiddetin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Bunların zemini, 29 Mart yerel seçimlerinden hemen sonra hazırlandı. 29 Mart seçimlerinde ‘Kürdistan' sınırlarını belirledik. Yani, Van'ı aldık, Siirt’i aldık, 86 yıllık geleneği bozarak Iğdır'ı aldık. Hakkari'de yüzde 90'lara varan oy oranına ulaştık. Ama bunu hazmedemediler. Açıklama yaptılar. ‘Iğdır’ı da aldılar, Ermenistan sınırına dayandılar. Oyları, belediyeyi tehditle aldılar’ dediler. Biz halkımızın gücü ile seçimleri aldık. Ağrı'da vahşet yaşandı, kadınlarımız coplandı, yüzlerce insanımız gözaltına alındı. Yüzlerce arkadaşımız tutuklandı. Ömerli'de şiddet uyguladılar. 2 insanımızı şehit verdik. Bunlarla da yetinmediler, DTP'ye baskın düzenlediler. 12 ilde operasyonlar düzenleyip, yüzlerce insanımızı gözaltına aldılar. 51 arkadaşımızı tutukladılar. İstedikleri kadar dövsünler, öldürsünler, tutuklasınlar. Onlar vurdukça, tutukladıkça, bu halk daha da büyüyecek.”

Iğdır Milletvekili Buldan, güvenlik güçlerinin Hakkari'de terör estirdiğini iddia etti. Buldan, bütün çocukların 23 Nisan'daki bayramı kutladığını, bütün illerde bayram havası olduğunu belirtirken, şöyle dedi:

“BU KÜRDİSTAN COĞRAFYASIDIR”

“Ama Hakkari'de savaş vardı. Hakkari’de çocuklarımız, toplarla, tüfeklerle, gaz bombalarına maruz kaldı. Hiç kimsenin bu onurlu halkın çocuklarına dokunma hakkı yoktur. Gücünüz varsa önce bize dokunun, önce biz DTP'li 21 milletvekilinin canını alın. Bizim canımız halkın yoluna feda olsun. Bu ülkeyi yöneten, özellikle AKP hükümetinin aklını başına toplamasını istiyoruz. AKP'nın eline geçen bir fırsat var. 1 Haziran'a kadar PKK'nın ilan etmiş olduğu silahları susturma, çatışmasız ortamı var. Bu fırsatı kaçırmasınlar, uzatılan bu barış elini havada bırakmasınlar. İsteseler de, istemezlerse de bugün bu coğrafyada, kabul etseler de etmeseler de Kürt halkı vardır. Bu coğrafya, Kürdistan coğrafyasıdır. Bugün bu ülkede sayın Abdullah Öcalan, bu halkın iradesidir. İsteseniz de, kabul etseniz de etmeseniz de ‘biz varız' diyoruz. Bu halkın yanında yer almaya devam edeceğiz.”

POLİSE TAŞ YAĞMURU

Haberin Devamı

Basın açıklaması ardından slogan atıp, yürüyen grup, polisin zırhlı aracına taş atması üzerine olaylar büyüdü. Polis biber gazı ve basınçlı su kullanarak göstericileri dağıtmaya çalışırken, göstericiler de polisleri taş yağmuruna tuttu.

Haberin Devamı

Bağlar Mahallesi'nde geçen hafta barikat kurup lastik yakan yaklaşık 50 kişiden oluşan iki gruba, polis müdahalede bulunurken Seyfullah Turan polis tarafından kafasına vurulan dipçikle yaralandı. 4 günden bu yana çeşitli grupların porotesto ettiği Seyfullah Turan için bugün de DTP açıklama yaptı. Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, çevre DTP'li Belediye Başkanları'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişi, Altay Caddesi üzerinde bulunan DTP il binası önünde bir araya geldi. Grup buradan, saat 14.30 sıralarında açıklamanın yapılacağı Bulvar Caddesi üzerindeki belediye binası önüne kadar ‘Baskılar bizi yıldıramaz', ‘İşte AKP'nin terörü', ‘Çocuklara uzanan eller kırılsın', ‘Dün Cüneyt, bugün Seyfi, yarın kim', ‘Biji serok Apo' (Yaşasın başkan Apo) sloganları atarak yürüdü. DTP Milletvekilleri burada partilerine yapılan son operasyonlar, tutuklamalar ve Seyfullah Turan’ın dövülmesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Açıklamaların ardından milletvekilleri ve kendilerini izleyen grup, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Daha sonra dağılmalar başladı. Basın açıklaması sırasında sivil giyimli bir polisin görüntü almasına tepki gösterilmesi üzerine başlayan ve DTP milletvekillerinin araya girerek yatıştırdığı gerginliğin etkisi ile grup, ayrıldı. Slogan atıp parti binasına dağru yürüyen grup, bu sırada güvenlik önlemi için bekleyen zırhlı araçla karşılaşınca taş atmaya başladı. DTP milletvekilleri ve yöneticiler buraya doğru koşarak grubu engellemeye çalıştı. Ancak taşlamalar devam edince polis biber gazı bombası ve basınçlı su kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Göstericiler de polisleri taş atmayı sürdürdü.

Haberin Devamı

Gerginliğin büyümemesi için Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ve Pervin Buldan zırhlı aracın yanına gelerek Hakkari Emniyet Müdürü Yardımcısı Kemal Dikmen ile konuştu. Buldan ve Geylani, Emniyet Müdür Yardımcısı Dikmen'den polisleri ve zırhlı araçları çekmelerini isterken, “Bu halkın içerisine ajan sızdırıyorsunuz. Yapacaksanız önce bize yapın. Polislerinizi çekin. Bu olayları siz başlatıyorsunuz. Biz ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu seneryoları daha önce gördük. bu filmlerle bizi aldatmayın, polislerinizi çekin” dedi. Polisler çekilmezken Buldan, Geylani ve Karabaş okullarından dönen öğrencilere doğru giderek, sağduyulu davranmalarını istedi. Diğer grubun da yanına giderek dağılmaları ricasında bulundu. Bunun üzerine de grup dağıldı.

Haberin Devamı

Atılan biber gazı bombalarından Milletvekilleri de etkilendi. Çevrede bulunanlar limon ve peçete getirerek milletvekillerine verdi. Olaylar mahalle aralarında devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!