Hilmi Özkök 8 saat ifade verdi

Güncelleme Tarihi:

Hilmi Özkök 8 saat ifade verdi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 08:40

Eski Genelkurmay Başkanı, emekli orgeneral Hilmi Özkök, Ergenekon soruşturmasını yürüten iki savcıya İzmir'de ifade verdi.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi'nden Tolga Şardan'ın haberine göre, soruşturma savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ile İzmir Adliyesi'nde bir araya gelen Özkök, 8 saat boyunca soruları yanıtladı. "Tanık" sıfatıyla savcılara ifade veren Özkök, konuya ilişkin sorulara, "yorum yok" yanıtını verdi. Özkök, bir süre önce yaptığı açıklamada, "Hukuk çağırırsa icabet etmek gerekir diye düşünürüm. Sanık veya tanık olarak mahkeme çağırırsa 'gitmem' denilemez" demişti.

 

Savcı önce Bursa’ya gitti

Ergenekon soruÅŸturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz, geçtiÄŸimiz hafta irtibat kurduÄŸu Özkök’le, ikamet ettiÄŸi Ä°zmir’de hafta sonundaÂbuluÅŸmak üzere randevulaÅŸtı. Öz'ün, Ä°stanbul'dan ayrılışının dikkat çekmemesi amacıyla eÅŸi ve çocukları ile birlikte önce Bursa'daki ailesini ziyaret ettiÄŸi öne sürüldü. Bu sırada Ergenekon soruÅŸturmasında görevli diÄŸer Cumhuriyet Savcısı Seçen de Ä°stanbul'dan ayrılarak Ä°zmir'e gitti.

 

Haberin Devamı

Özel oda tahsis edildi

Aile ziyaretini tamamlayan Öz, makam aracıyla İzmir'e geçti. İzmir'de Seçen ile buluşan Öz, cuma sabahı erken saatlerde İzmir Adliyesi'nde Özkök ile bir araya geldi. Çok gizli olarak gerçekleşen buluşma için İzmir adliyesi'nde 2 savcı ve Özkök'ün kullanması amacıyla özel bir oda tahsis edildi. Sabah 10.00 sıralarında İzmir Adliyesi'ne gelen Özkök savcılarla buluştu.

 

8 saat sürdü

Öz ve Seçen, Özkök'ün "tanık sıfatıyla", 8 saat süreyle ifadesini aldı. Savcıların, özellikle, ikinci Ergenekon iddianamesinin temelini oluşturan "darbe" iddialarına yoğunlaştığı öğrenildi. Özkök'ün de o dönem yaşanan süreç ve iddialar hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

 

‘Yorum yok’

Özkök, konuya ilişkin sorualra "yorum yok" demekle yetindi.

Ergenekon savcılarının hazırladığı ve "darbe iddiaları" ağırlıklı ikinci iddianemede, dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'ün, iddia edilen darbe girişimlerine dönük olumsuz yaklaşımına ilişkin bölümler yer almıştı.

 

Haberin Devamı

‘İfade veririm’ demişti

Ergekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a ait olduğu öne sürülen günlüklerde de dönemin komutanlarıyla yapılmış sohbetler yer almış, darbe hazırlığı ile ilgili olduğu öne sürülen konuşmalarda, hükümet ve dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök aleyhine ifadeler olduğu ortaya çıkmıştı. Özkök, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya 18 Mart'ta yaptığı ve büyük yankı uyandıran açıklamalarında, "Günlüklerdeki iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Komutanların ve gazetecilerin sizinle ilgili değerlendirmeleri var" sorusuna, "Arkadaşlarımdan bana karşı böyle değerlendirmeler ve hareketler beklemem" demişti. Özkök, "Mahkeme talep ederse ifade vermeye gider misiniz" sorusunu ise şöyle yanıtlamıştı:

Haberin Devamı

"Ben faydalılık prensibine göre hareket ederim. Hukuka bir faydası olacaksa diye bakarım. Hukuka saygı duyarım. Hukuk çağırırsa o zaman icabet etmek gerekir diye düşünürüm. Sanık veya tanık olarak mahkeme çağırırsa herhalde 'gitmem' denilemez. Tabii avukatlarıma ve Genelkurmay'ın hukukçularına danışırım. Çünkü o zaman Genelkurmay Başkanı'ydım. Sanık veya tanık olarak farketmez."

 

‘Var da demem yok da demem’

Özkök, 9 Temmuz 2008'de yaptığı açıklamada da, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduÄŸu öne sürülen darbe günlükleri konusunda, "Darbe giriÅŸimi var da demem, yok da demem" diye konuÅŸmuÅŸtu.ÂBalbay'a ait olduÄŸu öne sürülen günlüklerde adı geçenlerden biri olan eski Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral YaÅŸar Büyükanıt da, "Mahkeme çağırırsa 'gitmem' deme lüksü yok. Hukuk çağırırsa giderim, doÄŸru neyse onu söylerim" demiÅŸti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!