Ezana kadar sohbet

Güncelleme Tarihi:

Ezana kadar sohbet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 00:00

ABD Başkanı Obama, İstanbul’da, Tophane-i Ámire’de değişim programlarıyla Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin de bulunduğu 100 kadar gençle sohbet etti, sorularını yanıtladı. Sohbete, "Bu toplantıyı ezandan önce bitirmeyi planlıyorum. Yaklaşık yarım saatimiz var" diyerek başlayan Obama, gençlerin küresel iklim değişikliği, Erdoğan’ın Davos çıkışı ve özellikle de ’Kürt devletine izin verir misiniz’ gibi sorularıyla hayli ’terledi’.

OBAMA'NIN ÖĞRENCİLERLE SOHBETİNDEN KARELER

 

ERDOĞAN'A BAKTI AYNISINI YAPTI. İŞTE O FOTOĞRAFLAR

 

OBAMA İÇİN YOLLAR KAPANDI

 

BAŞKAN OBAMA'NIN SULTANAHMET CAMİİ ZİYARETİ

 

BAŞKAN OBAMA'NIN AYASOFYA ZİYARETİ

 

OBAMA SULTANAHMET MEYDANI'NDA YÜRÜDÜ

 

OBAMA BÖYLE UĞURLANDI

 

TÜRKİYE ziyaretini dün tamamlayan ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul’daki son durağı olan Tophane-i Ámire’de üniversite öğrencileriyle buluştu. Aralarında değişim programlarıyla Türkiye’ye gelen yabancı öğrencilerin de bulunduğu 100 kadar genç, Obama’yı sorularıyla terletti.

Obama, kısa giriş konuşmasında, halklar arasındaki önyargıların kırılabilmesi için eğitim amaçlı seyahatlerin önemini vurguladıktan sonra, "Benim babamın Kenya’dan ABD’ye gelip annemle tanışması böyle olmuştu. Robert Kolej’in kuruluşu da böyledir. Basit değişimlerle aramızdaki duvarları yıkabiliriz" dedi.

"Bu toplantıyı ezandan önce bitirmeyi planlıyorum. Yaklaşık yarım saatimiz var" ifadesini kullanan Obama, "Bazı sorular için bana da bir kulaklık lázım olacak. Çünkü Türkçem pek iyi değildir" esprisiyle öğrencileri güldürdü.

Amerika mükemmel değil

"Amerika mükemmel değil" diye konuşan Obama, "Ama herkesin bir arada yaşayabildiği bir ülke olmasaydık, orada Barack Hussein Obama adlı biri başkan seçilemezdi" ifadesini kullandı. Obama, seçimi gençlerin çabalarıyla kazandığını belirterek, öğrencilere, "Siz de duvar yerine köprüler inşa edin. Bu yolda ABD’yi yardımcınız olarak bulacaksınız" diye hitap etti.

Obama, gençlere şu cevapları verdi:

Küresel iklim değişikliğini önlemeyi amaçlayan Kyoto Protokolü’nü ABD ne zaman imzalayacak?

Harekete geçilmezse dünyanın ısınmasıyla okyanusların yakında yükselecek. O zaman İstanbul’un güzelliğine ne olur? Düşünmek bile istemiyorum. ABD ve Çin’in Kyoto’yu imzalamama kararı hataydı. Bu konuda büyük siyasi mücadeleler olacak. Siz gençlere büyük iş düşüyor.

İdealistim ama saf değilim

Atatürk’ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözünü Anıtkabir’de kullandıktan sonra bundan sonra barış için ne gibi eylemlerde bulunacaksınız?

Buraya gelmeden önce Prag’da nükleer silahsızlanmayı savundum. İran ile temas kurma çabalarımın imkansız olduğunu iddia ettiler. İdealist olduğumu söylerler ama saf değilim. Ama diyalog kurarak işe başlayabiliriz.

Türkiye’nin AB üyeliğine Prag’da verdiğiniz desteğin ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin "O bize ait bir karardır" cevabına tepkiniz ne?

Bu konuda karar benim olmasa da, bir fikir sahibi olma hakkım var. NATO’nun üyesi olarak Türk gençleri bizimle yanyana savaşıp hayatını tehlikeye atarken, örneğin neden AB’ye kayısı satmasın ve neden AB içinde dolaşım serbestliğine sahip olmasın. AB, monoblok (yekpare) bir yapı olmamalı. Sarkozy iyi dostumdur. Ama bazen dostların görüşleri farklıdır. Muhalefetinin Ermeni konusuyla değil, Türkiye’nin entegrasyonu konusundaki kaygılarıyla ilgili olduğunu sanıyorum. En iyisi bunu kendisine sorun.

Toprak bütünlüğü vurgusu

Kuzey Irak’ta Kürt devletine izin verir misiniz?

Türkiye’nin toprak bütünlüğüne zarar verecek her gelişmeye karşıyız ve hep karşı olacağız. Öte yandan Kürt azınlığa fırsat eşitliği verilmesi önemli. Devletler büyük bir tanker gibidir. Türk devletinin demokratik sürece bağlı olduğunu biliyorum.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos çıkışını nasıl yorumladınız?

/images/100/0x0/55ea2ac9f018fbb8f86f4722


Bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ama G-20 zirvesinde ilk kez yüzyüze görüştüğüm Erdoğan’ın iyi bir insan olduğunu ve bölgede barışın sağlanması için çok çaba sarf ettiğini düşünüyorum.

Dünyayı anneler yönetmeli

Obama, Ortadoğu barışı konusunda da çarpıcı bir ifade kullanarak şöyle konuştu:

"Filistin’de de, İsrail’de de anneler aynı. Çocukları otobüse binince havaya uçsun istemiyorlar. Şiddete, ayrımcılığa maruz kalsın istemiyorlar. Meseleleri annelere terketsek, bazı şeylerin kolayca çözüleceğini düşünüyorum. Ortadoğu’da barış mümkün, ama iki taraf da taviz vermeli. İki devleti çözümü destekliyorum. Müslüman dünyasında, herşeyin İsraillerin hatası olduğuna dair bir görüş var. Bu görüş dengeli değil, çünkü her sorunun iki tarafı vardır. Öte yandan İsrailliler de, Filistinlilerin bakış açışını anlamak zorundadır" dedi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!