Hayatları pahasına buldular

Güncelleme Tarihi:

Hayatları pahasına buldular
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2009 00:00

Muhsin Yazıcıoğlu’yla birlikte 6 kişiyi taşıyan helikopterin enkazını, camide anons yapıp, 17 kişilik ekip hazırlayan Döngel köylüleri buldu. Keş Dağı’nın Kanlıçukur mevkiinde bulunan enkazdakilerin üzerlerinde 2 santim kalınlığında buz tabakası olduğunu söyleyen köylüler de donma tehlikesi geçirdi.

DÜŞEN HELİKOPTERİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YAZICIOĞLU'NUN BULUNDUĞU HELİKOPTERİN SON GÖRÜNTÜSÜ 

FOTOĞRAFLARLA HELİKOPTERDE BULUNANLAR

PARTİLİLER DAĞLARDA ENKAZ ARADI


BBP
Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit’ten Yozgat’ın Yerköy İlçesi’ne götürmek üzere çarşamba günü saat 14.42’de havalanan ancak Göksun İlçesi’nde düşen helikopterin enkazı aramaların başlamasından 47 saat sonra Keş Dağı’nın daha önce bakılmayan bir noktasında gönüllü ekip oluşturan Döngel köylüleri tarafından bulundu. Kanlıçukur mevkiinde düşen helikopterde 6 kişinin hayatını kaybettiği, üzerlerinde iki parmak kalınlığında buz oluştuğu görüldü. Enkazı, önceki akşam Döngel Köyü camisinden anons yapıp, gönüllü olarak dağa çıkarak bulan 17 kişilik köylü ve korucu grubu da dönüşte donma tehlikesi geçirdi.

Haberin Devamı



Sinyalin geldiği bölgede

Köylülerin saat 15.00’te Şahinkayası Mevkii’nde farkettiği enkazda Kaptan Pilot Kaya İstektepe, İHA muhabiri İsmail Güneş, BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı, Sivas Belediye Meclisi üye adayı Murat Çetinkaya’nın donmuş cesetleri bulundu. Enkazı bulanlardan korucu Abidin Karataş’ın ilk anda Yazıcıoğlu’nu göremediklerini söylemesiyle yeşeren umutlar, kısa sürdü. Helikopterin bir kayaya çarparak ön kısmının parçalandığı gövdesinin sağlam olduğu bilgisine ulaşılırken, 2 cesedin helikopterin altında bulunduğu, diğer 4 cesedin kabinde ve dışarda olduğu anlaşıldı. "Keş Dağı mevkiinin", kazanın olduğu gün saat 16.22’de Avea ve Turkcell aracılığıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından tespit edilen sinyalin geldiği bölgenin içerisinde olduğu bildirildi.

Enkaz 100-150 metre alanda

Döngel Köyü Muhtarı Yılmaz Tilki, dün saat 06.30’dan itibaren 17 kişilik ekiple arama çalışmalarına katıldıklarını belirterek, "Kızılöz Yaylası’nı geçip patikaya girdik. Arabadan inip yürümeye devam ettik. Helikopterin enkazını bulduk. Helikopterin düştüğü bölge açık bir alan. Şu an helikopterin yanındayız. Burası kimsenin arama yapmadığı bir yer. Çok açık bir bölge. Burayı nasıl akıl edememişler, şaşırdık. Parçaları 100-150 metrelik alanda dağınık vaziyette. Üzerinde kar var" diye konuştu.

Umudumuzu kaybettik

Helikopter enkazını bulan 17 kişilik ekip zorlu bir yolculuktan sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’in gelişmeleri takip ettikleri Kızılöz Köyüne geldiler. Ekip hemen sağlık kontrolünden geçirildi. Ekiptekiler, hava şartlarının

Haberin Devamı

çok kötü olduğunu belirterek, olay yerinde ve söz konusu güzergahta yoğun kar yağışı ve tipinin bulunduğunu belirttiler. Enkazın bulunduğu dağ eteğindeki Kızılöz Köyü’nde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, Yazıcıoğlu’nun yakınlarına "Maalesef kurtulan yok" dediği, aynı bilgiye Başbakan Tayyip Erdoğan’a da ilettiği bildirildi. Erdoğan dün gece katıldığı NTV’nin canlı yayınında Yazıcıoğlu’nun durumuyla ilgili "Ülkemiz siyasette iyi bir arkadaşımızı, muhterem bir arkadaşımızı, kaybetmiş olacak diyemiyorum ama tablo bu. Umudumuzu kaybettik" dedi.

Helikopter enkazının bulunduğu haberi üzerine en yakındaki Erzurum Sivil Savunma ekibi ardından da çoğunluğu askerlerden oluşan 50 kişilik özel bir ekip bölgeye sevk edildi. Göksun’a gelen 3 savcı ve bir adli tabip de bölgeye paletli araçlar eşliğinde hareket etti. Olay yeri zaptı tutulup deliller toplandıktan sonra kaza kurbanlarının cenazeleri Göksun’a getirilecek.

Görüş sıfırdı

/images/100/0x0/55ea7c51f018fbb8f8831109


Hürriyet Muhabiri Nurettin KURT arama çalışmalarındaki zorluğu şu cümlelerle anlattı:

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesi Kurucaova köyü yakınlarında arama kurtarma çalışmalarına katılıyoruz. Öyle yoğun sis var ki görüş mesafesi karayolunda 10 metreye kadar düşüyor. Dağlarda, bu görüş mesafesi sıfıra yakın. Kurucaova Köyü’nden kurtarma ekipleriyle birlikte dağa doğru yürümek istedik. Ancak bir kilometre bile yürüyemeden dizlerimize kadar çamura saplanıyoruz. Ağır doğa koşullarına fotoğraf makinemiz de dayanamıyor ve kilitleniyor. Çaresiz köye dönüyoruz.

2 bin kişi aradı

BAŞBAKANLIK Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopteri arama çalışmalarına 12 helikopter, 1 uçak ile 2 bin civarında asker, sivil ve sağlık personelinin katıldığını açıkladı. Bölgede, arama çalışmalarına katılan ekip ve ekipmanlar şöyle:

Genelkurmay Başkanlığı’na ait 3 adet Skorsky helikopter, 1 adet Cougar tipi helikopter.

1 Casa uçağı

Sağlık Bakanlığı’na ait 2 adet ambulans helikopter

20 kişilik 4 medikal kurtarma ekibi

14 ambulans ve toplam 79 sağlık personeli

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait 4 adet helikopter

Doğal Afet Kurtarma Taburu’ndan (DAK) 12’şer kişilik 2 özel tim,

Orman Genel Müdürlüğünden 2 helikopter, 145 araç, 52 personel,

Bölgedeki jandarma, subay, astsubay, erbaş, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ekiplerinden 246 personel, 33 araç, 1 kar aracı, 1 arama köpeği

897 geçici köy korucusu

60 AKUT personeli.

Türk Kızılayı da helikopterin düştüğü bölgeye, arama kurtarma çalışmalarına destek için 2 tır, 4 öncü haberleşme araca ve 14 kişilik uzman afet ekibi gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!