Kürdistan polemiği

Güncelleme Tarihi:

Kürdistan polemiği
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 00:00

Irak’tan dönen Cumhurbaşkanı Gül, polemiğe neden olan ’Kürdistan’ ifadesini kullanmadığını söyledi. Gül, "Irak’ın kendi anayasasına göre Irak’ın kuzeyinde bir yerel Kürt yönetimi vardır, bunu söyledim. Bunlar normal şeylerdir. Böyle zedeleyici, lüzumsuz tartışmalara girmenin anlamı yok" dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün önceki gün Irak’a giderken gazetecilerle sohbetinde "Kürdistan" ifadesini kullandığı haberleri büyük bir polemik yarattı. Gül, dün akşam Irak’tan dönüşünde "Kürdistan" ifadesini kullanmadığını söyleyerek şaşırttı. Gül, Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin "Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimiyle ilgili ne zaman bir konu olsa yetkililer anayasada nasıl tanımlanıyorsa öyle kullanıyorlardı, ancak Kürdistan ifadesini ilk kullanan siz oldunuz" sözleri üzerine, "Aslında ben o söylediğiniz ifadeyi kullanmadım" dedi ve şöyle konuştu:

Yerel Kürt yönetimi var

"Ama benim burada söylediğim şekilde bu bir gerçek. Kendi içinde Irak’ın birliğine ve bütünlüğüne en çok önem veren ülke Türkiye’dir. Irak’ın içerisinde kendi anayasalarına göre Irak’ın kuzeyinde bir yerel Kürt yönetimi vardır, bunu söyledik. Onların başbakanlarıyla da görüşme yaptım. Bunlar gayet normal şeylerdir. Bu konularda çeşitli münakaşalar çıkıyor. Çok zor konularla uğraşıyoruz. Bu konularla uğraşırken hepimiz dikkatli olmak zorundayız ve hele hele böyle terörle mücadele ettiğimiz, zor işlerle uğraştığımız konularda mesafeler de alınmaya başlarken böyle zedeleyici, lüzumsuz tartışmalara girmenin anlamı yok.

Ayrıca her ülkenin kendi içinde kullandığı kendi dilleri vardır, kendi terminolojileri vardır, kendi kanunları, anayasaları vardır. Bunlar onları ilgilendirir. Irak’ın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü, bunun için de kendi yönetim tarzlarına Iraklılar kendileri karar verirler. Irak’ın kuzeyinde kendi yerel Kürt bölgesi vardır. Onlarla da ilişkilerimiz var. İlişkilerimiz özellikle, terör örgütü bu bölgede olduğu için terörün oradan arınmasıyla ilgili beklentilerimiz de çoktur. O açıdan böyle bir işbirliği içerisindeyiz. Bunu bu şekilde herkesin anlamasını ve bu şekilde görmesini isterim."

Güvenlik her konunun başı

Basın toplantısının başında ziyaretine ilişkin bilgi verirken de "Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetim" ifadesini kullandığı gözlenen Gül, terörle mücadelede Iraklı makamlarla yürütülen görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin bir soru üzerine de "Bu konularla ilgili sizin arzu ettiğiniz kadar açık konuşulamaz" dedi. Bu konuyu herkesin belirli bir süre takip etmesi ve beklentilerin nasıl gittiğini görmesi gerektiğini belirten Gül, ilgili kişilerin bu mekanizmalar çerçevesinde görüşmeleri yürüttüğünü söyledi. "Güvenlik her konunun başıdır" diyen Gül, Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimle görüşmelerinde bu konunun açık seçik ele alındığını belirterek, "olumlu gelişmelerin olacağını beklemekteyiz. Çünkü tarihi fırsat herkes için geçerlidir" dedi.

Haberin Devamı

Kürdistan polemiği


Irak’ın yeni anayasasında Kürdistan tanımı var

IRAK’ta
yeni kabul edilen anayasada "Kürdistan" tanımı kullanılıyor. "Bölgesel makamlar" bölümünde "bölgeler" şöyle tanımlanıyor:

Madde 113:

Irak Cumhuriyeti’ndeki federal sistem başkent, bölgeler, bir bölgeye bağlı olmayan vilayetler ve yerel yönetimlerden oluşur.

Madde 114:

1. İşbu anayasa yürürlüğe girdikten sonra Kürdistan Bölgesini mevcut makamlarını federal bir bölge olarak kabul eder.

İzleyen gazeteciler ’Kürdistan’ yazdı

IRAK
gezisini izleyen gazetecilerin hemen tamamı Cumhurbaşkanı Gül’ün, Irak’a giderken sohbet sırasında "Kürdistan" ifadesini kullandığını yazdı. İHA Genel Müdürü Feyzi Kahraman ve Milliyet gazetesinde Hasan Cemal, yazısında bu tanıma yer vermedi. Gazetecilerin yazılarında Gül’ün "Kürdistan" ifadesini kullandığı cümleler şöyle geçti:

Erdal Şafak (Sabah): Madem Irak’ın parçasısınız, madem Kürdistan Bölge Hükümeti’siniz (Not: Gül sohbet boyunca ilk ve son kez "Kürdistan" sözcüğünü kullandı, Irak Anayasası’nda bu ifadenin yer aldığını vurguladı, "Irak Anayasası’na göre nasıl tanımlanıyorsa, adı o" dedi), orası sizin diyorsanız, terör örgütünü barındıramazsınız.

Murat Yetkin (Radikal): Türkiye’ye karşı terörist faaliyetin Irak’ taki Kürdistan Bölgesel Yönetiminin sorumluluğu altında olduğunu söyleyen Gül, böylelikle ilk kez bölgeyi "Kürdistan" adıyla andı ve bunu da Irak Anayasası’ nda öyle yazıyor olmasıyla açıkladı. Gül, "Terör örgütü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi alanda faaliyet gösteriyor. Bunların temizlenmesi ve Irak’ın güvenli hale gelip komşularıyla iyi ilişki kurması lazımdır" dedi.

Mustafa Karaalioğlu (Star): Gül’ün tarihi Irak ziyareti, tarihi sözlerle başladı. "Sınırlar bölündü ama akrabalıklarımız var" diyen Gül terörün zararlarını "herkesin" gördüğünü hatırlattı: Kürdistan Bölgesel Yönetimi, topraklarında faaliyet gösteren PKK’yı engellemeli.

Mustafa Ünal (Zaman): Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerle yaptığı sohbette Kuzey Irak Kürt Yönetimi’ne terör konusunda önemli mesajlar gönderdi. Kuzey Irak yönetimini anlatırken "Kürdistan" kelimesini kullandı. "Irak Anayasası böyle yazıyor" dedi.

Mehmet Ali Birand (Posta): Türkiye ile Irak arasında daha fazla işbirliği kurulmasının önündeki engelin PKK varlığı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terörist faaliyetin sorumluluğu Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin" dedi. Cumhurbaşkanı Böylece "Kürdistan" adını ilk defa telaffuz etti. Gül, "Kürdistan"ı telaffuz etmesini de şöyle açıkladı: Anayasaları öyle yazıyor. Yunanistan ’Makedonya’ demiyor diye biz demiyor değiliz."

Fehmi Koru (Yeni Şafak): Türkiye’yi ilgilendiren terör örgütü Irak Bölgesel Kürdistan yönetimi alanında faaliyet gösteriyor. Bunların temizlenmesi ve Irak’ın güvenli hale gelip komşularıyla iyi ilişkiler kurması lazımdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!