Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda Nevruz kutlamaları
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2009 16:02

Diyarbakır'da Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı. Bağlar ilçesinde düzenlenen kutlamalara binlerce kişi katıldı. Nevruz coşkusuna eline oyuncak kalaşnikof tüfek verilen küçük bir çocuk gölge düşürdü.

Haberin Devamı

NEVRUZ KUTLAMALARININ FOTOĞRAFLARI

TÜRKİYE'DEKİ NEVRUZ KUTLAMALARINDAN FOTOĞRAFLAR

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır'da partisinin öncülüğünde düzenlenen nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi. Kürt dinamikleri ve sivil demokrasi projesi göz önünde tutulup kendilerinden destek istenmesi halinde sorunun çözümü için yola koyulacaklarını söyleyen Ahmet Türk, “Eğer sorunu çözmek istiyorsanız, o halkın önderi olan Öcalan’ın özgürleşmesi gerekir” dedi. Kürt sorununa tasfiye ile yaklaşılmamasını isteyen Ahmet Türk, “Kürtlerin beraberliğini bozmaya çalışmayın. Bunu sakın denemeyin. Kürtler oyuna gelmez” dedi.

Diyarbakır’daki nevruz kutlamaları Bağlar İlçesi’ndeki geçen yıl yapılan 3 milyon lira harcanarak yapılan Nevruz Parkı’nda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana ve DTP'li belediye başkan adayları katıldı. DTP’liler alanda 500 bin kişinin toplandığını belirtirken, Diyarbakır Valiliği alanda bulunanların 75 bin kişi olduğunu, bunların 15 binin komşu iller ile ilçelerden gelenler olduğunu savundu.

Haberin Devamı

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/ankara_nevruz.jpgAlanda Abdullah Öcalan posterleriyle PKK flamaları açılırken, terör örgütü ve Öcalan lehine sık sık sloganlar atıldı. Yüzü poşu ile kapalı ve elinde oyuncak kalaşnikof bir tüfek bulunan çocuğun kürsüye çıkarılması dikkati çekti. Yoğun güvenlik önlemleri alınırken Isparta, Konya, Bursa, Gaziantep ve Osmaniye’den gelen takviye ekiplerle kentte yaklaşık 3 bin polis nevruz kutlamasının güvenliğini sağlamak için görevlendirildi. Nevruz alanı ile kentin üzerinden polis helikopteri sürekli uçarken, alan Mobese kamerasıyla da izlendi.

BAYDEMİR'İN KOUŞMASI

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile miletvekilleri ve belediye başkanları platforma yöresel kiyafetlerle çıkıp beyaz güvercinler uçurdu. Konuşmalardan önce Abdullah Öcalan’ın daha onceden alınan ses kaydı yayınlandı. Kutlamalara katılanlar davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Haberin Devamı

Nevruz alanındaki kalabalığa ilk konuşmayı yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Washington, Brüksel, Ankara’nın bugün nevruz alanında olduğunu belirterek, “Dünya bilsin ki milyonlarca insanın sesi barış, adalet ve özgürlüğün sesidir. Selahaddin, Erbil, Mahabad, Kamışlı’da bütün Kürdistan halkına nevruz kutlu olsun” dedi.

Dünyanın, Kürt halkının olmadığı bir yaşamın devam etmeyeceğini bilmesini isteyen Baydemir, “Bugün Kürtlerin birlik günüdür. Diyarbakır kalesine adımızı yazdıracağız” dedi.

Baydemir şunları söyledi: “Bu nevruz ateşi kürtlerin içindedir. Ortadoğu değişiyor. Dünya değişiyor. Türkiye’nin değişmesi gerekiyor. Dünya bilsin ki Ortadoğu’da Kürtlerin özgürlük istemleri devam edecektir. Bu nevruzda da sizin direnişiniz bir müjdedir. Bu dava Kürtlerin davasıdır. Şeyh Said’ten, Mazlum Doğan’a, Orhan Doğan’a kadar hepsinin mücadelesiyle geldik bu günlere. Sizin desteğinizle Kürt halkı isteklerine ulaşacaktır.”

Haberin Devamı

Baydemir, Diyarbakır'a 10 yıl içinde, 80 yıllık hizmetten daha iyisini yaptıklarını ileri sürerken, “Kürt halkı kendi modelini oluşturmuştur. Modeli direniş ve özgürlüktür. Kendi haklarına sahip çıkmasıdır. Binlerce yıl olduğu gibi bazı sözlerle kürtleri kandıracağız diyorlar. Demokrasiyi geliştireceklerini söylüyorlar. 3 gün önce GÜN TV de 15 dakika kürtçe konuştuğum için 12 gün kapatıldı. Müslümanlık, insanlık bu mu?” diye kouştu.

ZANA: KÜRTLERİN 3 PARTİSİ PKK, KDP, KYB

Kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, nevruzun eşitliği, kardeşliği savunan bütün halklara kutlu olmasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adını kullanırken, kalabalığın yuh çekmesi üzerine Zana, “Kimse kimseyi yuhlamasın, bunu kimseye yakıştırmıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kürtlerin etnik siyaset yapmadığını, hiç bir zaman terörist olmadığını söyleyen Leyla Zana, Türklük vurgusu yapılan anayasanın değişmesini isteyerek, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ortak olmak istiyoruz” dedi.

Celal Talabani'nin “Amacımız Kürtlere silah bıraktırmak” dediğini hatırlatan Zana, “Kürtler zaten silaha aşık değildir. Bizi incitmeyin. Yeterince incindik. Başkaları zaten incitti. Bari Kürtler birirbirini incitmesin. Kürtler kendi aralarında konferans düzenleyerek kendi modelini oluşturacaktır. Kürtlerin 3 büyük partisi vardır; PKK, KDP ve KYB” dedi.

Leyla Zana, bu partilerin oturup barış stratejisi geliştirerek, Türkiye Cumhuriyeti ile ‘ortaklaşabileceğini’ söylerken, “Sayın Başbakan ya Kürtlerin isteklerini göreceksiniz. Ya da Kürtleri kaderiyle başbaşa bırakacaksınız. Kürtleri bölerek, küçümseyerek değil, Kürtleri görerek ve kendi projeni geliştirerek Kürtlerin önüne çık. Kürt halkı artık ne beklediğini biliyor. Diyarbakır bugün barış tülbentlerini dalgalandırıyor. Bu tülbent Kürtlerin birliği olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

AHMET TÜRK, ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de konuşmasında, 1993 yılında imha konseptinin uygulandığını, 17 bin faili mechul cinayetin işlendiğini ve cezaevlerinin dolduğunu ileri sürdü.

Açılan kuyulardan bugün insanların kemiklerinin çıktığı görüşünü savunan Ahmet Türk, şunları söyledi:

“Baskıyla Kürt halkını susturacaklarını sandılar. İrlanda’da taraflar esas alındı. Burada Kürtleri yok sayan çözümü Kürtlerin dışında gören mantıkla karşı karşıyayız. Mandela yıllarca cezaevinde yattı. Mandela özgürleşince zenci-beyaz bir araya gelerek sorunu çözdü. Öcalan da Kürt halkı için önemlidir. Eğer sorunu çözmek istiyorsanız. O halkın önderi olan Öcalan’ın özgürleşmesi gerekir. Barış mı, tasfiye mi? Biz barıştan yanayız. Kürt dinamiklerini gözönünde tutarak sivil demokrasi projesini gözönünde tutarsınız. Bizden de destek istersiniz. O zaman yola koyuluruz. Çaba sarfederiz. Tasfiye ile yaklaşmayın, Kürtlerin beraberilğini bozmaya çalışmayın. Bunu sakın denemeyin. Kürtler oyuna gelmez. Biz barış elimizi uzatmaya devam edeceğiz.”

Kürtlerin birlikteliğinin barışı hızlandıracağını söyleyen Ahmet Türk, yerel seçimin kendileri için bir referandum olduğunu belirtti, “29 Mart’ta alacağınız sonuç Kürt coğrafyasına sahip çıktığını gösterdiğinizde barış da yakınlaşır. Bu seçim kimliğe, dile sahip çıkma olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Seçimden DTP'ning üçlü çıkması halinde artık sınır ötesi operasyonların işe yaralmadığının görüleceğini ileri süren Ahmet Türk, “ABD’nin, İran’ın, Kürdistan’ın gözü üzerimizde. Acaba Kürtler Diyarbakır’a nasıl sahip çıktı diye bakacaklar. 29 Mart seçimi 30 yıllık mücadeleye sahip çıkma günüdür. Mazlum Doğan’ın (12 Eylül döneminde Diyarbakır cezaevinde Nevruz günü kendini yakarak öldü) yaktığı özgürlük ateşine bugün milyonların katılması yorgunluğumuzu unutturuyor. Biz azimle bugün aramızda olmayanların mücadelesine layık olmak zorundayız” diye konuştu.

Ahmet Türk, TRT'nin Kürtçe televizyon yayınına başlamasının yaptıkları mücadele sayesinde olduğunu söyledi. Diyarbakır'da yerel yayın yapan televizyon kanalının Kürtçe yayın nedeniyle ceza almasını kınayan Ahmet Türk, “Ana dilimde Meclis’te konuştum diye kıyamet kopardılar. Bunların TRT 6 anlayışları ortayı çıktı. Hak olarak vermediler, kafa karıştırmak için bunu yaptılar. Kimliğimiz, dilimiz özgür olacak. İnanın mücadelemiz başarıyla sonuçlanacaktır. Kürt halkının haklarını bir hak olarak gören siyaset ortaya koyulsun. Cumuhriyeti tekelinde görenler Türk ve Kürt halkına hesap verecektir. Özgür geleceği kuracağız. İnanın ki çok yakındır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!