Samsun'daki inşaat kazısından tarih çıktı

Güncelleme Tarihi:

Samsundaki inşaat kazısından tarih çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2009 17:58

Samsun Valisi Taner Genç, bir inşaat kazısı sırasında ortaya çıkarılan antik mezardaki buluntuların Samsun'un tarihi ve kültürel varlıklarını arttırdığını bildirdi.

Genç, düzenlediği basın toplantısında, geçen hafta Kalkanca Mahallesi'ndeki bir inşaatın temel kazısı sırasında ortaya çıkarılan antik mezardaki buluntular hakkında bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal ile Arkeoloji Müzesi Müdürü Muhsin Endoğru'nun da katıldığı toplantıda, bulunan eserlerin MÖ 3. yüzyıla ait olduğunu belirten Vali Genç, mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında 20 ayrı türden 54 eser çıkarıldığını bildirdi.

Antik mezardaki kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Genç, “Son buluntular müze envanterine eklenmiş ve müzemiz için önemli bir zenginlik olmuştur. Antik mezardaki buluntular Samsun'un tarihi ve kültürel varlıklarını arttırmıştır” dedi.

Taner Genç, kum taşından oluşan ana kayaya oyulmuş mezar odalarındaki buluntular arasında, altından 2 yüzük, 5 küpe, 1 taç, 6 obol (ölenlerin alınlarına konulan para), 3 boncuk, 9 saç bağı, bronzdan 2 kulp, baş kısmı altın olan 2 bilezik, 1 iğne, 1 keski, demirden 1 el aleti, 2 halka, topraktan 4 amfora, 2 lagynos (bir nevi amfora), 2 altın kaplama koku şişesi, 7 toprak koku şişesi, 1 kandil bulunduğunu, bunların da en kısa süre içinde ziyarete açılacağını ifade etti.

Daha önce de nekropol (antik çağdaki mezarlık) olduğu sanılan Baruthane ve Kalkanca Mahallesi gibi yörelerdeki çeşitli kazı çalışmaları sırasında benzer şekilde mezar odaları bulunmuştu.

1995 yılındaki bir yol çalışması sırasında ortaya çıkarılan mezar odasında ise “Amisos Hazinesi” olarak bilinen ve çok sayıda altın eserden oluşan buluntulara rastlanılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!