32 yıllık tapu mücadelesinde AİHM'e başvurdu

Güncelleme Tarihi:

32 yıllık tapu mücadelesinde AİHMe başvurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 10:34

Zonguldak'ta 1977'de açılan ve 1999'da onanan tapu iptal davasının ardından hukuk mücadelesini arazi sahibi babalarının ölmesinin ardından da sürdüren çocukları, kendilerine 4 milyon 464 bin 800 avro tazminat ödenmesi için AİHM'e müracaat etti.

Bağlık semti mevkisinde 1966'da Murat Kara'dan 9 bin 180 metre kare tapulu araziyi 4 bin TL'ye satın alan Hasan Gürel'e karşı Orman Genel Müdürlüğü 1977'de tapu iptal davası açtı.

Çeşitli hukuki süreçlerin ardından bilirkişilerin raporları esas alınarak Zonguldak Kadastro Mahkemesi 1998'deki duruşmada, parselin orman sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle orman niteliğiyle Hazine adına tapuya tescillenmesine karar verdi. Karar, 1999'da Yargıtay tarafından da onanarak kesinleşti.

Aynı yıl kalp krizi geçiren 6 çocuk babası Hasan Gürel'in yaşamını yitirmesinin ardından bir süre herhangi işlem yapmayan çocukları, daha sonra hukuki haklarını araştırmalarının neticesinde 2006'da “yargılanmanın yenilenmesi” talebiyle Zonguldak Kadastro Mahkemesine başvurdu.

Daha önce alınan bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını savunan Güler ailesinin de talepleri doğrultusunda mahkemece görevlendirilen yeni bilirkişi, söz konusu parselin 1962 tarihli orman kadastro tutanağına ve orman tahdit haritasına göre orman sayılamayan yerlerden olduğunu belirledi.

Bilirkişi ek raporunda, 1987'de kesinleşen 2B çalışmalarının tutanaklarına göre parselin orman alanı içerisinde kaldığına dair ibare olmamasına karşılık 2B tahdit (sınırlama, çevreleme) haritasında parselin orman içinde gösterildiği belirtildi.

Dosyayı değerlendiren mahkeme heyeti, olayda yargılamanın yenilenmesi koşullarının bulunmadığı, kesinleşen mahkeme kararı karşısında belirli sınırların dışında tespit davasının açılmayacağına yönelik karar verdi. Ailenin Yargıtay'a yaptığı itiraz da kabul edilmedi.
Bunun üzerine iç hukuk yollarının kapanması nedeniyle orman arazisi olduğu iddiasıyla tapuları iptal edilen alana daha sonra okul yapıldığını öne süren aile, mülkiyetin korunması ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'e başvurdu.

TAZMİNAT İSTEĞİ

Dava sürecindeki hukuk mücadelesini ailesi adına takip eden Hasan Gürel'in damadı Gökhan Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayınbabası Gürel'in devletin tapu kayıtlarına güvenerek birikimiyle arsayı satın aldığını, resmi kayıtlarda mülkiyet hakkı sahibi olduğunu söyledi.

Tapunun alınmasından 10 yıl sonra açılan davayla “mülkiyetin korunması hakkının” ihlal edildiğini iddia eden Gürel, şöyle konuştu:
“Bizim elimizden alınan arazi imara açılarak okul yapıldı. Burası orman vasfındaysa okul inşaatına nasıl izin verilebiliyor? Araziyle ilgili 32 yıldır mücadele ediyoruz. Bunun 22-24 yılı hukuki süreçle geçti. Kayınbabam, kaybettiği davanın Yargıtay'ın da onadığını duyunca yaşamını yitirdi. Bu süreçte bir can da feda etmiş olduk. İç hukuk yolları tükendiğinden şimdi de hakkımızı AİHM'de arıyoruz. Türkiye'nin 4 milyon 464 bin 800 avro tazminat ödemesi talebiyle mahkemeye başvurduk. Bu para bizim arsamızın değerine de eş değerdir. Davayı kazanacağımıza inanıyorum.”

AİHM İkinci Dairesi'nden kendilerine başvuru numarasının verildiğini ve ek belgeler istendiğini belirten Gürel, “Mahkeme lehimize karar verirse, bu para Hazine'den karşılanacak. Biz ev ve arsa alırken devletin verdiği tapuya güvenmeyecek miyiz? Tek isteğimiz, verdiğimiz hukuk mücadelesinin karşılığını almak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!