11’inci mi 12’nci mi seçilecek

Güncelleme Tarihi:

11’inci mi 12’nci mi seçilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 00:00

AKP referandum için ’12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ tezi üzerine bir kampanya başlatırken, 11’inci Cumhurbaşkanı’nın yeniden seçilebileceği de tartışılıyor. 21 Ekim’deki referandum konusunda tam bir belirsizlik yaşanırken, Gül’ün durumunun ne olacağı konusunda da farklı görüşler var.

BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A CEVAP

REFERANDUMDAN 40 GÜN SONRA ÇANKAYA İÇİN SEÇİM YAPILIR

Başbakan Erdoğan'ın dün "Anayasa değişikliği referandumda kabul edilirse 12'nci Cumhurbaşkanını halk seçecek" açıklaması siyasette yeni bir tartışmayı alevlendirdi.  Tartışmaya siyasetçilerin dışında eski yüksek yargı mensupları ve akademisyenler de katıldı

TARAFLARIN FİKİRLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

İŞTE TARTIŞMAYI BAŞLATAN MADDE

GEÇİCİ MADDE 19 - Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.

 

AKP
, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini sağlayacak Anayasa değişikliğine ilişkin 21 Ekim’deki referandum için seferberlik başlattı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine AKP’li tüm bakan, parti yöneticisi ve milletvekilleri, referandum kampanyasını başlatmak üzere seçim bölgelerine gidiyor. AKP, ’12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ tezi üzerine oturtmaya hazırlandığı referandum kampanyası için her ilde birer bakan ya da parti yöneticisi görevlendirdi. Erdoğan’ın da yoğun destek vereceği bu kampanya için illerde "Danışma Kurulları" da oluşturdu.

YSK’DAN SİNYAL Mİ Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi durumunda, ’11. Cumhurbaşkanı’nın yeniden seçilmek zorunda kalınabileceği’ de tartışılıyor. Ancak bu görüşe karşı çıkarak, bu iddiaları çürütmeye çalışan AKP, bu konuda YSK’nın vereceği karara güveniyor. Erdoğan’ın, "11. Cumhurbaşkanı seçildi. 12. Cumhurbaşkanı’nı halk seçecek" diyerek bu konuda net tavır almasında da, YSK’dan alınan sinyallerin etkili olduğu öne sürülüyor.

GÜL 5 YIL MI? AKP, referandumdan beklediği sonucu alırsa, ikinci bir operasyona daha hazırlanacak. Cumhurbaşkanı’nın görev süresini de kısaltan Anayasa değişikliğinin Abdullah Gül’ü nasıl etkileyeceği başka bir tartışma konusu olacak. AKP kulisine göre, yine referanduma sunulacak sivil Anayasaya mevcut cumhurbaşkanının görev süresini kısaltan geçici bir madde konulması halinde, Gül, 5 yıl sonra görevi bırakmak zorunda kalacak, Erdoğan da halk tarafından seçilecek 12. Cumhurbaşkanı olacak.

CHİRAC ÖRNEĞİ Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac örneği verilerek, Anayasa değişikliğine ilişkin referandumun sonucunun Gül’ün 7 yıllık görev süresini etkilemeyebileceğini düşünenler de bulunuyor. AKP’nin bazı hukukçu kurmaylarınca da dillendirilen bu görüş şöyle:

"Fransa’da Chirac 7 yıllığına Cumhurbaşkanı seçilmişken, anayasada değişiklik yaparak bu süre 5 yıla indirilmiştir. Ancak Chirac görev süresini 7 yıl olarak tamamlamıştır. Aynı şekilde bizim Cumhurbaşkanımız da 7 yıllığına Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Ancak, seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasına ilişkin referanduma sunulan anayasa değişikliğiyle ilgili hüküm bir sonraki seçimlerde uygulanabilir."

’Evet’te 9 Aralık’ta seçim olur

ADALET eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, referandumda ’Evet’ çıkması halinde geçici 19. maddenin yasa hükmü olarak devreye gireceğini 11. Cumhurbaşkanı’nı halkın yeniden seçmesi için takvim ilanı gerektiğini savundu. Türk, "EReferandum sonucunun Resmi Gazete’de yayımını izleyen 40. günden sonraki ilk pazar da seçim yapılır" dedi.

YSK: Yetki bizdedir

YSK Başkanı Muammer Aydın şunları söyledi: "Kurul geçici 19. madde (11.Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi) ile ilgili karar verecek. ’11. Cumhurbaşkanı yeniden seçilecek’ ya da ’11. cumhurbaşkanı seçilmiştir’ diye bir karar verebilir. Karar verme yetkisi YSK’nındır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!