Hukuk devletine saldırı engellenmeli

Güncelleme Tarihi:

Hukuk devletine saldırı engellenmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 00:00

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun, Ankara’da evindeki beş saatlik Ergenekon araması sonrası "Hukuk devletine saldırının önüne geçilmelidir. Türkiye’de dinci dikta olmayacak, hep özgür kalacak" dedi.

Haberin Devamı

Sabih Kanadoğlu’nun evine saat 13.15’te jandarmalar eşliğinde gelen polisler, savcı nezaretinde saat 18.15’e kadar evde kaldı. Arama sürerken, Kanadoğlu’na destek için komşuları, evlerine Türk bayrakları astılar. Arama işlemi tamamlandığı savcı, arama sonunda dokuz sayfalık tutanağa "Herhangi bir zarar ve ziyanım yoktur" ibaresini yazdırmak istedi. Kanadoğlu’nun avukatı İsmail Sami Çakmak, "Aramadan ötürü maddi zararımız yok, ama manevi zararın da hesabı sorulacak" diye yazılmasını talep etti. Ancak, savcı kabul etmedi. Tartışma sonunda tutanak, "Maddi zarar yoktur" diye düzenlendi. Polisin kamerayla kaydettiği aramada, Kanadoğlu’nun dizüstü bilgisayarı ve piyanist Fazıl Say’ın konser CD’si de "Belge" olarak alındı.

Gerekçe rendice edici

Arama sonrasında basın mensuplarına bilgi veren Kanadoğlu, arama gerekçesinin Danıştay’a ve Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan saldırıya dayandırılmasını "İnsanı rencide edici, üzen, kıran bir suçlama" olarak değerlendirdi. Kanadoğlu, "50 yılımı, hukukun üstünlüğünü sağlamak için harcadım. Hiç yılmadan, korkmadan http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/carpicifoto_banner.jpgAtatürk’ün milliyetçilik ilkesine dayanarak, cumhuriyetimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne hizmet edeceğim. Türkiye, laik, sosyal hukuk devleti olarak kalacaktır" dedi. Kanadoğlu, evinin önündeki açıklamada ise şunları söyledi:

Dinci dikta olmaz

Dışarıdan müdahale edilmezse yargı bu sorunu kendi başına çözecektir. Yargıyı, kendisinin bir silahı olarak kullanılabileceği organ olarak düşenenler bilmeliki, Türkiye hiçbir zaman dinci veya akla gelebilecek herhangi bir diktanın yerleşemeyeceği, özgür bir ülke olarak kalacaktır. Hukuk devletine yapılan saldırıların önüne geçilmelidir. Çünkü adaletsiz bir ülkenin yaşaması mümkün değildir. Hukuk belirli bir süre için aldatılabilir, yanlış yöne sürüklenebilir, ama adalet mutlaka tahakkuk eder. Buna yüreken inanıyorum." Kanadoğlu’nun Ayvalık’taki evinde de polis, cumhuriyet savcılarının nezaretinde arama yaptı. Evde bulunan bazı evrakları el konuldu.

Polisle ilginç diyalog

Haberin Devamı

 Emekli Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinde arama yapan polisler çıkışta, "Size zarar verdik mi?" diye sordu. Bunun üzerine Kanadoğlu, "Maddi zararım yok ama, manevi zararım büyük" karşılığını verdi. Mehkemenin, Kanadoğlu ile ilgili sadece "evini arama" kararı verdiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!