İzmir'de barajların doluluk oranları arttı

Güncelleme Tarihi:

İzmirde barajların doluluk oranları arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2009 10:53

İzmir'de son 3 günde metrekareye düşen ortalama 91,8 kilogram yağış, bölgedeki barajların doluluk oranlarını yükseltti.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Güzelyalı semtinde yapılan ölçümlerde son 3 günde metrekareye toplam 91,8 kilogram yağış düştüğü, Seferihisar'da yapılan ölçümlerdeyse 1 günde düşen yağış miktarının 93,3 kilograma ulaştığı belirlendi.

İzmir Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıl Ocak ayında metrekareye düşen toplam yağışın ise 30,1 kilogram olduğunu ifade ederek, uzun süreden beri İzmir'de yağışın ilk defa mevsim normallerinde seyrettiğini kaydetti.

Yetkililer, 2 gün daha İzmir'de yağışlı havanın etkili olacağını bildirdi.

BARAJLARDAKİ DURUM

DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Tahtalı Barajı'ndaki su miktarı 29 Aralıkta 25 milyon metreküp iken, bu rakam 5 Ocakta 34 milyon metreküpe çıktı. Barajın doluluk oranı da yüzde 8'den yüzde 11'e yükseldi.

Kentin diğer içme suyu barajlarından 7 milyon 800 bin metreküp kapasiteli Balçova Barajı'ndaki su miktarı da 700 bin metreküpten 1 milyon 100 bin metreküpe çıktı. Barajın doluluk oranı da yüzde 9'dan yüzde 14'e yükseldi.

7 milyon metreküp kapasiteli Ürkmez Barajı'ndaki su miktarı 400 bin metreküpten 1 milyon 100 bin metreküpe çıkarken, barajdaki doluluk oranı yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

Maksimum işletme kapasitesi 16 milyon 500 bin metreküp olan Alaçatı Barajı'ndaki su miktarı geçen hafta 1 milyon 900 bin metreküp iken, bu hafta 2 milyon metreküp oldu. Barajın doluluk oranı da yüzde 1 arttı.

SULAMA BARAJLARINDAKİ DURUM

Bergama'daki 37 milyon 400 bin metreküp kapasiteli Kestel Barajı'ndaki su miktarı 3 milyon 600 bin metreküpten 5 milyon 500 bin metreküpe yükseldi.

Sulama amaçlı bir başka baraj olan 29 milyon 100 bin metreküp kapasiteli Seferihisar Barajı'ndaki su miktarı 800 bin metreküpten 2 milyon 100 bin metreküpe çıktı.

Maksimum işletme kapasitesi 17 milyon 900 bin metreküp olan sulama amaçlı Kavakdere Barajı'ndaki su miktarı da 800 bin metreküpten 2 milyon metreküpe ulaştı.

Bir hafta arayla Kestel Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e, Seferihisar Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 3'ten yüzde 7'ye, Kavakdere Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 4'ten yüzde 11'e yükseldi.

SU BASKINLARI OLDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri de daha önce İzmir'de metrekareye 60 kilogram yağış düştüğünde büyük felaketlerin yaşandığını, yapılan çalışmalarla son yağışlarda kentteki zararın en aza indirildiğini söyledi.
Mavişehir bölgesi dışında su baskınlarının pek yaşanmadığını kaydeden yetkililer, daha çok “su basmanı altında inşa edilen konut ve iş yerleri” ile ruhsatsız yapıların zemin katına su girdiğini ifade ederek, aşırı yüklenme nedeniyle kanalizasyon sisteminin yağışı “çekemediğini” ifade etti.

Geçen yıllarda su baskınlarının yaşandığı Alsancak, Güzelyalı ve Bornova gibi bölgelerde büyük sorunlarla karşılaşmadıklarını kaydeden yetkililer, dere taşkınlarına da rastlanmadığını kaydetti.

Yetkililer, İZSU ekiplerinin 24 saat çalıştığını ve su baskını yaşanan bölgelerde tıkalı kanalları açtığını, ev ve iş yerlerindeki suyu pompayla çektiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!