Türk: Adalet sarsılıyor, parçalanırız

Güncelleme Tarihi:

Türk: Adalet sarsılıyor, parçalanırız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 00:00

Eski Adalet Bakanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, adalet sisteminin devletin temeli, yargı bağımsızlığının da devletin sigortası olduğunu belirterek, ciddi uyarılarda bulundu.

Adalet ve yargıda yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Türk, "Bunlar zedelenir, sarsılırsa; devlet parçalanır, hepimiz altında kalırız" uyarısı yaptı. Yargıdaki siyasallaşma, yozlaşma ve güven kaybının, "tuzun kokuşması" anlamına geldiğini savunan Türk, "Ne yazık ki, son dönemde tuzun kokuştuğu örnekler çoğalıyor. Bunları önlemek için bütün yargı mensupları ile başta Cumhurbaşkanı, tüm yetkililer sorumlu davranmalı" dedi.

AKP devlette kadrolaştı

Devlette ve yargıda yaşanan, kaos ve bölünmenin çok tehlikeli biçimde tırmandığına da dikkat çeken Türk, "Yargıda siyasallaşma asla kabul edilemez. Ama, ne yazık ki, alınan bütün tedbirlere rağmen AKP’nin devlet sistemizde önemli ölçüde kadrolaştığı anlaşılıyor. Oysa, devlet hizmetinin vatandaşlara eşit olarak verilmesi esastır. Bu güven sarsılırsa, bölücü ve irticai akımların bu kadar güçlendiği bir ortamda devlet yıkılır" diye konuştu. Türk, şöyle devam etti:

Bakan soruşturma izni vermeli

"Telekulak soruşturması için Yargıtay’ın Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Müsteşar Yardımcısı ve Ceza İşleri Genel Müdürü hakkındaki soruşturma açılsın talebi karşılanmalıdır. İletişimin dinlenmesi, ancak bir suç işlendiği konusunda ciddi belirtiler var ve tespit için başka yol yoksa başvurulacak bir yöntemdir. Yasa koyucu da bu şartla izin verir. Ama, son zamanlarda yasanın ve Anayasa ile güvence altına alınan özel hayatın ve özgürlüklerin ihlal edilerek, yaygın biçimde dinleme yapıldığı görülüyor. Oysa, bu konudaki yargı içtihadı da uygulamanın aksinedir. Bu, bütün ülkenin, 70 milyon insanın şüpheli duruma getirilmesidir. O bakımdan, yanlış uygulama derhal sona erdirilmeli. Bütün Türkiye için dinleme kararı verilmişse bu kolaya kaçan, ürkütücü bir karardır.

Yargıdaki çatlak çok üzücü

Yargının içinde bulunduğu durum, yüksek yargı organlarının birbirlerine, hatta aynı yüksek yargı organında (Anayasa Mahkemesi) Başkan ve Başkan Yardımcısı arasında yaşananlar hiç hoş değil, aksine çok üzücü. Bunlar yargının saygınlığını zedeler. Nezaket kuralları dışına da çıkalarak birbirlerine sırt çevirmeleri güzel bir görüntü oluşturmuyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!