’Kız Şaban’ın hayatı acılarla doluydu

Güncelleme Tarihi:

’Kız Şaban’ın hayatı acılarla doluydu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 00:00

Önceki gün Diyarbakır’daki evinde evlatlığı Ali Yavuz’la birlikte öldürülen ve bölgede ’Kız Şaban’ olarak bilinen Şaban Çelen, doğuştan itibaren kendisini ’kız’ gibi hissetti. Böyle yaşamak için pavyonlarda çalıştı, ’Yeliz’ adıyla fuhuş yaptı. Fuhuştan kazandığı parayla yasadışı randevu evi açan Çelen’in neden öldürüldüğü henüz anlaşılamadı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da önceki gece evlatlığı Ali Yavuz’la birlikte öldürülen ’Kız Şaban’ lakaplı 49 yaşındaki transseksüel Şaban Çelen’in yaşamı acılar içinde geçti. Mardin’in Mazıdağı İlçesi’nde doğan Şaban Çelen, küçük yaşlarda ailesiyle Diyarbakır’a göç etti. Çelen, ilkokul 3’üncü sınıfa kadar okuduktan sonra okulu terk etti. Daha o yaşlarla ’kadınsı’ hareketleriyle dikkat çeken Çelen’i önce ailesi, sonra da çevresi dışladı. Babası evden kovduğu için Diyarbakır sokaklarında yaşayan Şaban Çelen, geçimini fuhuş yaparak sağladı. Mersin ve Adana’da pavyonlarda konsomatrislik yapan Çelen, daha sonra İstanbul’a gitti ve eşcinsellerle tanışıp ’Yeliz’ takma adıyla fuhuş yapmaya başladı.

Kabadayılar mahallesi

1980’de askere alındı, hareketleri dikkat çekince hastaneye gönderildi ve çürüğe çıkarıldı. Çelen, 1984’te İstanbul’da cinsiyet değişikliği ameliyatı olduktan sonra kendisine ’Kız Şaban’ denilmeye başlandı. Fuhuştan kazandığı paraları biriktiren Şaban Çelen, 1986’da Diyarbakır’a dönerek Ermeni, Keldani ve Müslümanların bir arada yaşadığı kabadayılarıyla ünlü Hançepek Mahallesi’ne yerleşti. Burada Diyarbakır Genelevi’nin tam karşısına yasadışı randevu evi açan Şaban Çelen, fuhuş yaptırmaya başladı. ’Kız Şaban’ zaman zaman etek giyip kolundaki altın künyeler, boyunda beşi bir yerde altınlarını takarak kentte rahatça dolaştı.

Evden kovulmasına yol açmakla suçladığı eniştesini tabancayla ayaklarından vuran Şaban Çelen, Diyarbakır Merkez Cezaevi’ne girdi. Tutuklu ve hükümlüler kendisini kabul etmeyince kadınlar koğuşundaki kadınlar onu arasına aldı. 2004’de randevu evini kapatıp fuhuşu bırakan Çelen, gayrimenkullerinden kazandığı parayla geçinmeye başladı.

Polis, çifte cinayetle ilgili Mehmet Karabulut, Mehmet Emin Fidan ve Abdulbaki Yıldırım’ı gözaltına aldı.

Evi kale gibiydi

Çelen, Mardinkapı’daki iki katlı evini olası hırsızlıklara karşı kale gibi koruyordu. Evinin tüm pencerelerini demir parmaklıklarla kapatan Çelen, avlusunun üzerini demirlerle örmüştü.

Kitaba konu oldu

Şaban Çelen, Diyarbakırlı gazeteci Ahmet Sümbül’ün dört yıl önce çıkardığı ve bölgedeki muhafazakár kesimin tepkisini çeken ’Güneydoğu’da Fuhuş’ adlı kitaba da konu olmuştu. Kitaba, ’Muhterem’ kod adıyla konu olan Çelen, "Kimseye bir zararım yok, hatta faydam var. Hastası olan, ilaç alamayan, paraya ihtiyacı olan bana başvuruyor. Parasızlıktan, açlıktan, mecburdum yapmaya" diyor. Artık fuhuş yapan kızların yaş ortalamasının 13-14’e indiğini belirten ’Kız Şaban’, insanların geçim sıkıntısından bu işlerle uğraştığını ve para kazandığını anlatarak, "Ben buranın kızlarını çalıştırmam. Yabancılarla çalışıyorum. Onların derdi yok. Türkiye’nin bir çok kentinden bana kız gönderirler. Benim kızlarım da öyle başkasının kızlarına benzemez. Giyiminden kuşamına oturmasından kalkmasına hepsini ben öğretirim onlara. Hiçbirine haksızlık yapmam" demişti.

Haberin Devamı

Zanlıları adliyede

Haberin Devamı

‘Kız Şaban’ lakaplı Şaban Çelen’in cinayeti ile ilgili gözaltına alınan 3 kişi sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Şaban Çelen'i, verdiği paraları geri istemesi nedeniyle çıkan tartışma sırasında öldürdükleri iiddia edilen zanlıların, emniyetteki sorgularında suçlarını itiraf ettikleri ileri sürüldü.

Diyarbakır’da geçen cumartesi akşamı birlikte yaşadığı Ali Yavuz ile birlikte evinde uğradığı bıçaklı ve silahlı saldırıda öldürülen transseksüel Şaban Çelen cinayeti ile ilgili yakalanan zanlılar M.K, M.E.F ve A.B., sorgularının tamamlanmasının ardından adliyeye çıkarıldı. Çelik yelek giydirilerek adliyeye çıkarılan zanlılar için polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Haberin Devamı

Cinayetin işlendiği evde ayrıntılı araştırma yapan polis, evde son olarak okey oynandığını tespit etti. Evde bulunan tüm delilleri toplayan polis, evde unutulan bir bahis kağıdı ve 2 görgü tanığının ifadesine dayanarak M.K, M.E.F ve A.B’yi gözaltına aldı. Çifte cinayetle ilgili 1 kişinin de arandığı öğrenildi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!