Ermeni taşınmazları için iade veya tazminat

Güncelleme Tarihi:

Ermeni taşınmazları için iade veya tazminat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı ile Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’nın Ankara’ya karşı açtığı davalarda Türkiye’yi haksız buldu.

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Beyoğlu’ndaki bir arsa, Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı ise Şişli’de bulunan üç ev için dava açmışlardı.

Davacı vakıflar, bağış yoluyla yaklaşık 60 yıl önce sahibi oldukları ve yasal olarak kullandıkları gayrımenkullere, 1990’lı yılların sonlarında devlet tarafından el konulduğunu belirterek, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savundular. Davacıların Türkiye’de aradıkları hak mücadelesinde Türk mahkemeleri, azınlık vakıflarının 1936 yılından sonra bağış yoluyla da olsa mülk edinemeyeceklerini belirterek, vakıfların elindeki tapuların geçersiz olduğuna hükmetmişti.

AİHM ise davacıların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Karar sonrasında Türk Hükümeti’nin üç ay içinde Samatya Vakfı’nın gayrımenkulünü iade etmesi, ya da bu vakfa 600 bin Euro tazminat ödemesi gerekiyor. AİHM, Türkiye’yi diğer davacı Yedikule Vakfı’na 275 bin Euro tazminat ödemekle cezalandırdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!