Güney, ekmeğini taştan çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

Güney, ekmeğini taştan çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2008 00:00

Tuncay Güney kendisini paraya ihtiyacı olmayan, hali vakti gayet yerinde biri gibi tanıtsa da, onu tanıyanlar bu manzaranın tam da aksini anlatıyor. Çevresindekiler, Güney’in yeri geldiğinde duvar boyadığını, eşya taşıdığını söylüyor. New York’a geldiğinde Güney’e sahip çıkan en önemli figürlerden Mardinli Evanjelik Yakup Can da, "İlk gördüğümde çok kötü haldeydi" dediği Güney’in benzin istasyonlarında çalıştığını söylüyor.

TANIYANLARIN ifadelerinde, Tuncay Güney’in Türkiye’den ayrıldığından beri benzin istasyonlarında çalıştığı, hep zor günler geçirdiği yer aldı. Halbuki kendisi, etrafına hep zenginlik hikáyeleri anlatıyor. Bizim konuşmamızda da aynısını yaptı.

Her yerde yardım gördüğü birileri olmuş. Nasıl Toronto’da Tim Stevens sahip çıktıysa, daha önce New York’ta da Yakup Can adlı Mardinli bir Evanjelik’e sığınmış.

Amerika’da New Jersey’de yaşayan Yakup Can, telefonlara çıkmıyor. Ancak daha önce Newsweek Dergisi’ne, Güney’i kendisine Evanjelik bir arkadaşının getirdiğini, onun da Güney’e sahip çıktığını anlatmıştı.

Amerika’dan ayrılırken Kanada sınırına kadar götürdüğü Güney’i sınırda başka bir Evanjelik olan Stevens’a emanet etmiş olması muhtemel.

Eşyaları taşıdı, ona İncil hediye ettim

Güney, Toronto’da Stevens’a ait Life School of English adlı bir İngilizce okulu için çalışmış. Burası, Stevens’ın Kanada’da yaşayan yabancı öğrencilere yönelik yürüttüğü misyonerlik faaliyetinin dışında İran’dan, Irak’tan, Türkiye’den gelen mültecilere dil eğitimi vermek için kurduğu ayrı bir şirket.

Kanada Hükümeti’nin mülteciler için ayırdığı fonlardan yararlanıyor.

Okulun geçen yıl ağustostan ekime kadar kaldığı Calvary Kilisesi’nin müdürü, Güney’in okul kiliseye taşınırken duvarları boyadığını söyledi. Daha çok Stevens’a bu tür işlerde yardım ediyormuş. 4 ay sonra ayda 400 dolar kirayı çok buldukları için okulu kiliseden taşımışlar. "Daniel o zaman da gelip eşyaları taşıdı. Hatta kendisine bir İncil hediye ettim" dedi aynı görevli.

Verdiği adreslerden birinde okul çıkıyor

Güney’in okulla olan başka bir ilişkisi de, okulun Güney’in kullandığı eski adreslerinden birine kayıtlı çıkması. Sarı Sayfalar’da yayınlanan eski bir ilanda okul için verilen adreste, şu anda bir Türk yaşıyor.

Daha önce dünyanın değişik yerlerinde dolaştıktan sonra 2 yıl önce Kanada’ya gelmiş bir genç. Evi, kendisine Güney ayarlamış.

Güney ve Tim Stevens’ın, burayı bir süre Life School of English’in ofisi olarak da kullandıklarını söyledi. "Tuncay çok iyi biridir. Oturma iznimin çıkması için bana kendi avukatını ayarladı, paraya sıkıştığımda verdi. Hep yardım etti" dedi ama Güney’in kaldığı evle ilgili verdiği bilgiler, yanlış çıktı. Ablası bir gazeteci.

INTERNET BAĞLANTILARI

Azeriler ve Mesihçi Yahudilerle çalışıyor


TUNCAY Güney, Amerika’daki günlerinden itibaren hep birtakım web siteleri kurmuş. Bu konuda teknik bir bilgisi yok, ama her seferinde yine kendisine yardım edecek birilerine ulaşmış.

www.instituteus.com: New York Enstitüsü adında, gerçekte var olmayan bir kuruluşa ait. Sağda soldan toplanmış haberlerle dolu, gelişigüzel hazırlanmış bir site. Künyede Tuncay Güney sitenin genel yayın yönetmeni gözüküyor. Diğer 3 sorumlu olarak da, Yakup Can, Tim Stevens ve Renat Elizarov’un ismi var. Daha önce çok daha fazla isim varken Güney’in dışında sitede şimdi sadece 3 isim kalmış durumda. İnternet adresi, 27 Aralık 2003’te alınmış. Sitenin sahibi, Yakup Can gözüküyor ama kontak olarak Tuncay Güney’in e-postası verilmiş. Teknik sorumlu Eldar Miyanali. Miyanali adına verilen telefon numarası ve e-posta adresini kontrol ettiğinizde, Kanada Alberta’daki Calgary Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisi olan Vahid Garousi’ye ulaşıyorsunuz. Garousi, Tuncay Güney’le hiçbir zaman yüz yüze konuşmadıklarını, ismini veremeyeceği bir arkadaşı üzerinden tanışıp hep telefonla görüştüklerini söyledi. "Bir web sitesi kurmamı istedi, ben de yaptım. 2-3 yıldır görmüyorum" dedi. Daha fazla konuşmadı.

’Bu konuda sakın aramayın’

www.bethaderech.com:
Toronto’da Mesihçi Yahudiliği savunan bir sinagoga ait olduğu iddia edilen internet sitesi. Adres, 6 Kasım 2006’da alınmış. Yetkili kişi Karl Delgadillo adında bir web tasarımcısı gözüküyor. Delgadillo, internete koyduğu özgeçmişinde Mesihçi Yahudi örgütü Kehilot’a üye olduğunu yazmış. Hobisinin de, 3. dünya ülkelerindeki sivil toplum örgütlerine web sitesi hazırlamak olduğunu. Tuncay Güney ismini duyduğunda, "Konuşmak istemiyorum, bir daha beni bu konuda aramayın" diyerek telefonu kapadı. Mevaser.com adında bir internet sitesi var.

www.jacobhouse.ca:

B’nai Yaakov (Jacob House’un İbranicesi) adındaki bir sivil toplum örgütünün internet sitesi olduğu yazıyor. Girişte "Haham" Tuncay Güney’den bir mektup karşılıyor sizi. Onun yanında Mevaser Yochanan adında, kim olduğu belli olmayan, ismini Delgadillo’nun şirketinden almış başka bir hahamın daha adı var. Sitenin ismi, 4 Aralık 2007’de alınmış.

NEW YORK GÜNLERİ

Mardinli Can: Tuncay için canımı veririm

TUNCAY Güney’in şimdiye kadar hakkında en az ayrıntı bilinen dönemi New York günleri. Pasaportunda, Amerika’dan 4 Şubat 1999’da 10 yıllık turist vizesi aldığı gözüküyor.

Buna göre bir yıl içinde en fazla 6 ay Amerika’da kalabiliyor ama New York’a 2001 Haziranı’nda geldikten sonra Kanada’ya geçtiğini söylediği 2004 Şubatı’na kadar Amerika’da kalıyor.

Bu arada Amerika’da ne kadar kaldığını sorunca, 26 ay diyor. Verdiği tarihler yine çelişkili.

Telesekretedeki ilginç mesaj

Bu konuda en doğru bilgiye sahip olan kişi ise Amerika’ya geldiği günden itibaren Tuncay Güney’e sahip çıkan Yakup Can adlı 55 yaşında, Mardinli Evanjelik bir Hıristiyan. Can’ın cep telefonunu aradığınızda, bir telesekreter mesajıyla karşılaşıyorsunuz. "Ben sizi sizin kendinizi sevdiğinizden daha çok seviyorum" deyip Tanrı ve cennetle ilgili sorular soruyor.

Tanıştıran bir ’din kardeşi’

Evi, New Jersey’de. Kız kardeşi, abisiyle çok sık görüşmediğini ama konuşmak isteyeceğini zannetmediğini söyledi.

Daha önce Newsweek Dergisi’ne konuşmuştu Can ve Güney’le Williams adında Evanjelik bir din kardeşi aracılığıyla tanıştığını, ilk gördüğünde çok kötü durumda olduğunu söylemişti. Tuncay Güney, "New York’ta hiç çalışmadım" dese de, Can,Güney’in benzin istasyonlarında çalıştığını anlattı. Tuncay Güney Kanada’ya giderken de aracıyla sınıra kadar eşlik etmiş. Güney’in samimiyetine kefil. "Tuncay için canımı veririm" diyor. Yakup Can’ın Bergen’de ve Hudson’da iki mülkü var. Amerika’da en eski kaydı 1971’e ait.

ABD’deki kredi kayıtları sahte mi

GELDİĞİNDEN beri Kanada’dan hiç dışarı çıkmadığını söylese de, Tuncay Güney’e ait kredi ilişkilerinin Amerika’daki kayıtlarında, 2006 Aralık ayından 2007 Haziranı’na kadar New Jersey’de, Yakup Can’ın evinde kaldığı gözüküyor.

Bu kaydın, yine Yakup Can’dan yardım isteyerek, o dönemde Amerika’da olduğunu kanıtlamak için düzenlediği sahte bir işlem olması mümkün. Çünkü 2009’un Şubat ayına kadar Amerika vizesi var Tuncay Güney’in; ama daha önceki 26 aylık kesintisiz Amerika dönemi, bir dahaki girişinde muhtemelen sorun çıkartacak. Sınırdan geçerken, "Ben vizeme uygun olarak sadece 6 aylık dönemlerde Amerika’da kalıyorum, bakın 2007’de de öyle yaptım" diyebilmek için, bu kredi ilişkisini uydurmuş olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!