10 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

10 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00

9 ayrı konuşmadan yargılanan eski DEPMilletvekili Leyla Zana, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl hapse çarptırıldı ve siyasetten men edildi.

DİYARBAKIR, Batman, Bingöl ve Avrupa Parlamentosu’nda son 1 yıl içinde çeşitli tarihlerde yaptığı dokuz ayrı konuşma nedeniyle hakkında 60 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan, kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana hakkında karar çıktı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmada Zana ve avukatlarının bulunmadığı sırada kararını açıkladı. Mahkeme, Zana’nın konuşmalarında PKK’yı ve Abdullah Öcalan’ı övücü sözler söylediğini belirtti. Mahkeme, Zana’yı önce ’Yasadışı örgüt üyesi olmak’ suçundan sekiz yıl hapse çarptırdı. Heyet, cezayı işlenen suçun yoğunluğu nedeniyle yarı oranında artırarak 12 yıla çevirdi. Zana’nın cezası duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 10 yıl hapse düşürüldü. Mahkeme heyeti ayrıca, ceza süresinin 2 yıldan fazla olması nedeniyle siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasını da kararlaştırdı.

Zana’nın avukatı Cebbar Leygara, "Adliye binasında bulunmamıza rağmen bizi duruşmaya çağırmadan alelacele yangından mal kaçırır gibi bir karar verdiler. Kararı temyiz edeceğiz. Mahkeme heyetinin bu tavrıyla ilgili de avukatlarla kendi aramızda görüştükten sonra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet edip etmemeye karar vereceğiz" dedi.

Zana eline mitralyöz mü aldı?

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda Leyla Zana’nın, sadece düşüncesini açıkladığı için ceza aldığını savundu. Kaplan, "Bunun adaleti, düşünce özgürlüğü, insan hakları, hakkaniyeti nerede? Eline mitralyöz (hafif makineli tüfek) mü aldı Leyla Zana, 10 yıl ceza alıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!