Sahakyan Korosu 305 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Sahakyan Korosu 305 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 00:00

1703 yılında Samatya’daki Surp Kevork Ermeni Kilisesi bünyesinde kurulan ve o günden bu yana varlığını kesintisiz olarak sürdüren Sahakyan Korosu, 305. yaşını bir konserle kutluyor.

"İstanbul Ermenilerinin ilk resmi muganni korosu" sıfatıyla kurulan ve Cumhuriyet’le birlikte çok sesli müzik çalışmalarına da başlayan koro, kilise ilahilerinin yanı sıra, halk türkülerini de yorumluyor.

Sevan Agoşyan yönetimindeki Sahakyan Korosu’nun bugün Lütfi Kırdar Spor Konser Salonu’nda vereceği konser, bunun için büyük önem taşıyor. 70 kişilik Sahakyan Korosu’na sahnede 33 kişilik bir senfoni orkestrası da eşlik edecek. Küçük bir halk dansları topluluğu da Ermeni halk danslarından örnekler sergileyecek. Konser programında Gomidas, Tatul Altunyan, Haçadur Avedisyan, Dikranyan, Hovhanessyan, Ganaçyan gibi önemli Ermeni bestecilerin eserleri seslendirilecek.

Sahakyan Korosu’nun tarihi, Fatih Sultan Mehmet’in, Anadolu’nun muhtelif yörelerinde yaşayan Ermenileri getirtip yerleştirmesi ile başlıyor. Anadolu’dan gelen Ermenilerin önemli bir bölümü, bugünkü adıyla Kocamustafapaşa, ogünkü adıyla Samatya’ya yerleşiyor. Samatya’daki Bizans kilisesi de Patriklik makamı olarak Ermenilere veriliyor ve ismi de Surp Kevork’a dönüştürülüyor. İşte, Sahakyan Korosu da 1703 tarihinde Surp Kevork Kilisesi’nde faaliyete başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!