Tuncay Güney: James Bond'u bile gölgede bıraktım

Güncelleme Tarihi:

Tuncay Güney: James Bondu bile gölgede bıraktım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 09:36

Tuncay Güney sadece "hurriyet.com.tr"ye konuştu.

Haberin Devamı

Tuncay Güney, MİT ajanı olduğu yolundaki iddialar için "Hakkımdaki gazete manşetlerini görünce James Bond'u bile gölgede bıraktığımı düşünüyorum. O kadar macerasına rağmen benim kadar reklamı olmuyor. Bana önce CIA, sonra MOSSAD şimdi de MİT ajanı diyorlar. Üçü büyük istihbarat örgütünün içinde olduğuma göre Türkiye'de 70 milyon insan benimle iftihar etmeli" dedi.

Tuncay Güney, , "Mehmet Eymür'le çay içmişliğim bile yok. Adamlarına bilgi verdiğime ilişkin ifadeyi işkence altında söyledim" iddiasında bulundu.

MİLLİ İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı Daire Başkanlığı döneminde Mehmet Eymür'e bağlı çalıştığı iddia edilen Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney, "Eymür'ü tanımıyorum, kendisiyle bir bardak çay içmişliğim bile yok. Adamlarına bilgi verdiğime ilişkin açıklamaları da işkence altında verdim" dedi.

Saygı ÖZTÜRK YAZIYOR



Kanada'da vizyona giren James Bond filmini izledikten sonra, "hurriyet.com.tr"ye konuşan Tuncay Güney "James Bond'u gölgede bıraktığını" anladığını kaydetti. Güney, Bond'un onca macerasına rağmen, kendisi kadar hakkında manşetler çıkmadığını belirtti. Güney, sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Haberin Devamı

- Mahmet Eymür'ün muhbiri miydin?
Ben Mehmet Eymür'le ömrüm boyunca hiç karşı karşıya gelmedim, kendisiyle görüşmedim, bir bardak çay bile içmedim. Kendisini sadece basın yoluyla tanıyorum.  Tanımadığım bir insanın muhbiri de olamam.

- Emniyet'te ki ifadende, Eymür'ün adamlarına bilgi verdiğini söylemişsin.
Mehmet Eymür'ün adamlarına bilgi verdiğim yolundaki ifadeyi işkence altında verdiğim için kabul etmiyorum. İşkence altındaki ifadede bir çok insana saldırıda bulunulduğu için bunların doğru olarak kabul edilmemesi lazım.

- MİT'in açıklamasına ne diyorsun?
Benim MİT'le hiç bir ilişkim olmadı. MİT'in açıklaması bana değil, Sabah gazetesine karşı yapılmış bir açıklamadır. Ben MİT'e saygı duyduğumu söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bütün kurumlarına saygı duyuyorum. Ergenekon dolayısıyla bana teşekkür edilmesi gerekirse, teşekkür de görmedim. Fakat aynı şekilde bu konuda ben taraf da olmak istemiyorum. MİT'in açıklaması da şahsıma karşı yapılmış açıklama değildir. Hukuki işlem başlatılacağını da tahmin ediyorum. Yani açıklamayı üzerime almıyorum.

Haberin Devamı

Kod adın İpek'miydi?
Ben MİT'te çalışmadım. Benimle ilgili düzenlemiş oldukları belgede "İpek" yazıyor. Yani bir kod isim vermişler. Bu benim, MİT elemanı olduğum için bana verilen bir kod adı değil, istihbarnat kurumunun çalışma sistemi ve kendi iç dünyasındaki çalışmalarıdır. Beni takip ettiklerini ve telefonlarımı dinlediklerini açıkladılar. Yaptıkları da normal bir uygulamadır. Görevlerini yapmaları de en doğal haklarıdır. Bana İpek diye kod isim vermişlerse, kendi çalışma sistemini gösterir. Bu, benim adamları olduğumu göstermez.

Hangi istihbarat örgütünün adamısın?
Hiçbir kimsenin adamı değilim. ABD, İsrail ajanı dediler, şimdi de MİT ajanı diyorlar. Eğer üç devletin ajanıysam bana Nobel ödülü verilmesi ve Türkiye'de herkesin de benimle gurur duyması gerekir. Ben kimsenin adamı değilim. Bu kadar manşetlere çekilmemi anlamış değilim. Mehmet Eymür'ün Hürriyet'te ki açıklamasını okuyunca onun da anlamadığını gördüm. Eski MİT elemanı anlamamışsa, genç yaşta olan benim anlamam da normaldir.

Haberin Devamı

- Yurtdışını çıkışında ve yurtdışında kalışında MİT'ten yardım gördün mü?
Sabah gazetesi benim The Marmara otelinde kaldığımı söylemiş bu doğru. Orada kalan bazı kişilerin misafirleri kim ona bakmak lazım. Ayrıca hostesler de, pilotlar da kalıyorlar. Benim, yurtdışına çıkış yasağım olduğu dönemde çıkışım sırasında MİT'ten ve diğer kurumlardan en küçük bir yardım almadım. Yurtdışına rüşvetle çıktım.

- Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyor musun?
Türkiye'de beni rahatsız edici olaylar yaşanıyor. Özellikle rahatsız olduğum olay şu: Bana köşe yazılarında ahlaksızca saldırıyorlar. Kalemlerini silah gibi kullanıyorlar. Basın özgürlüğü birilerine saldırmak demek olmamalı. Türkiye'ye dönmeyi düşünmüyorum. Demokratik bir ülke olan Kanada'da sizi ve gelmek isteyenleri bekliyorum.

Haberin Devamı

MİT'in açıklamasını nasıl anladın?
 Ben MİT'in yaptığı açıklamalara katılıyor ve saygı duyuyorum. En doğru açıklamayı MİT yapmıştır. Söylenmek istenen şu: Tuncay Güney'i şüpheli şahıs olarak takip ediyorduk, telefonlarını dinliyorduk diyor. Kendisi bizimle çalışmamıştır, elemanımız değildir diye algıladım.  Bu açıklamada doğrudur. Bunun için saygı duyuyorum.

Manşetlerden sonra kendini nasıl görüyorsun?
James bondu da gölgede bıraktığımı düşünüyorum. Basının benimle ilgili bu kadar yayın yapmasına şaşırıyorum. Burada vizyona giren James Bond'un filmine gittim.  Baktım, benim kadar reklamı yok.  Yani benim yanımda James Bond gölgede kalmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!