İşte Kontrterör’ün tartışmalı tarihi

Güncelleme Tarihi:

İşte Kontrterör’ün tartışmalı tarihi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2008 00:00

Ergenekon Davası’nın ’sır ismi’ Tuncay Güney’in MİT elemanı olduğu iddiasını, teşkilat ’İzledik ama kayıtlı elemanımız değildi’ sözleriyle yalanladı.

Ancak MİT, açıklamaya, "Kuruluş ve işleyişi tartışmalı Kontrterör Merkezi, sorumluları ile 1997’de kuruluş şemasından çıkarılmıştır" cümlesini ekleyerek, Güney’in bu daire ve başındaki Mehmet Eymür ile ilgisi olduğu imasını akıllara getirdi. İşte, bu ’tartışmalı’ daire ve Güney’in yıldızının parladığı dönemlerdeki operasyonları...

MİT’in Ergenekon davasının kilit ismi Tuncay Güney’in "ajanlığı" konusunda adres gösterdiği Kontr Terör Merkezi, 1994’de yeniden teşkilata dönen Mehmet Eymür tarafından kurulmuştu. Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in eşi Özer Çiller’in de isteği üzerine 1996 yılında MİT bünyesinde oluşturulan Kontrterör Merkezi, önemli faaliyetlere imza attı. İşte o faaliyetler:

Avrasya Feribotu’nun kaçırılması: Kontr Terör Merkezi ve Özel İstihbarat Daire Başkanlığı, Avrasya Feribotu’nun kaçırılması sonrasında MİT ve Emniyet bünyesinde oluşturulan kriz merkezinin girişimleri ile feribottaki yolcular kurtarılırken, teröristler sağ olarak yakalandı.

Bekaa Vadisi’ne tünel kazma planı: Terör örgütü Lideri Abdullah Öcalan’ı Bekaa Vadisi’ndeki kampta öldürtmek için planlar yapıldı. Hatta kampa ulaşmak için tünel kazdırılması gibi projeler geliştirildi. Bu görevi yapacak tim Ereğli’ye gönderilerek maden ocaklarında tünel kazma konusunda eğitildiler.
/images/100/0x0/55eb2c65f018fbb8f8b015b5


Suriye’ye 1 ton C-4 sokulması: Kontr Terör Merkezi, Öcalan’ın peşine düşüldüğü dönemde MİT kontrolündeki bölgede asker ve polisin de katılımıyla ortak ekip oluşturuldu. Ancak bu ekibin Suriye’ye gönderildiği haberleri basında yeralınca polis geri çekildi. Eymür operasyonu durdurmadı. Minibüse yerleştirilen 1 ton C-4 patlayıcı Hatay’dan Suriye’ye gizlice sokuldu. Öcalan’ın bulunduğu noktaya çok yakın bir yerde araç havaya uçuruldu. Öcalan bu suikast girişiminden sağ kurtulmayı başardı.

Dursun Karataş ekipten haberdar oldu: Eymür’ün dairesi tarafından DHKP/C Lideri Dursun Karataş’ı yakalamak için Hollanda ve Belçika’ya iki ayrı ekip gönderildi. Eymür daha sonra yaptığı açıklamalarda Karataş’ın MİT tarafından görevlendirilen bu ekipten haberdar olduğunu ileri sürdü ve giden ekibin operasyon düzenleyemeden geri çekildiğini anlattı.

Atasagun imzasıyla Kontrterör lağvedildi: Eymür’ün başından alınmasından sonra kontrterör merkezi de dağıtıldı. Yaklaşık 50 kişilik ekipten bazıları emekliliğini isterken, bir kısım personel de çeşitli illere gönderildi. Bu merkez, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın talimatıyla Müsteşar Atasagun’un imzası ile lağvedildi.

Güney’i 1996’da tanıdı:
MİT’in önceki gün Sabah gazetesinde yayınlanan ve Tuncay Güney’in MİT elemanı olduğunu gösteren belgeyle ilgili yaptığı açıklamada, Güney’in Kontr Terör Merkezi’ne girdiği ima edilmişti. Eymür de o dönemde bu dairenin başındaydı. Ancak Eymür, yine de Güney’i tanımadığı açıklamaları yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!