Deniz Feneri e.V. paravan, paralar Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Deniz Feneri e.V. paravan, paralar Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2008 00:00

Almanya tarihinin en büyük bağış dolandırıcılığı davasında gerekçeli karar, hükümlü kişiler için kod verilerek açıklandı. Frankfurt bölge mahkemesi 26. ceza dairesinin kararının gerekçesini de açıklamasıyla dosyanın Türkiye’ye gönderilme süreci başlamış olacak. Dosyanın gelecek yılın başlarında Ankara’ya ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dosyanın gelecek yılın başlarında Ankara’ya ulaşması bekleniyor. İnternet sitesi üzerinden yayınlanan 18 sayfalık gerekçeli kararda derneğin hayırseverleri dolandırmak üzere kurulduğu ve asıl sorumluların Türkiye’de olduğu belirtildi. Deniz Feneri Davası’ndan yargılanan derneğin başkanı Mehmet Gürhan, yönetici Mehmet Taşkan ve duruşmalarda yolsuzlukları itiraf eden Deniz Feneri Derneği’in muhasebecisi Firdevsi Ermiş’in isimleri ’A’, ’B’ ve ’C’ şeklinde kodlanarak gerekçeli kararda yer aldı. Deniz Feneri’nin devamlı reklamlarını yapan ve bağış paralarının amaç dışı kullanımı sonucu kurulan Kanal 7 İnt televizyonunun ismi de kararda ’X’ olarak geçti. Gerekçeli kararda hapis cezalarına çarptırılanların bağış paralarının büyük bir kısmını amaç dışı kullandıklarına, bağışta bulunanları kandırdıklarına ve paraların büyük bir kısmının Türkiye’ye gönderildiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

41 milyon Euro toplandı

Almanya’da kurulan Deniz Feneri DerneÄŸi’nin sadece kağıt üzerinde bir dernek olduÄŸu, bağış toplamak amacıyla kullanıldığı, Almanya Deniz Feneri DerneÄŸi’nin Genel BaÅŸkanı Mehmet Gürhan’ın Türkiye’de birçok ÅŸirketin yönetiminde bulunduÄŸu ve akrabalarına bağış paralarından firmalar kurduÄŸuna iÅŸaret edildi. Almanya’da kurulan bir ÅŸirket ile Türkiye’de bulunan bir holding arasında isim benzerliÄŸi olduÄŸuna dikkat çekildi. Böylelikle Beyaz Holding ile Weiss Polding’e iÅŸaret edilmiÅŸ olundu. Deniz Feneri DerneÄŸinin bütün reklam filmlerinin Türkiye’de çekildiÄŸine gönderme yapıldı. 2002 ile 2007 arasında 41 milyon 423 bin 158 Euro 85 Cent bağış adı altında para toplandığına deÄŸinildi. Kararda, "Türkiye’ye kuryelerle gönderilen paralar ’X’ televizyon kanalının bulunduÄŸu binaya teslim edildi" denildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!