ABD Ulusal İstihbarat Konseyi Direktörü Dr. Mathew Burrows, Türkiye’nin AB’ye üye olamamasından kaygı duyduklarını ve bunun sonucu olarak Türkiye’de İslamcı ve milliyetçi eğilimlerin daha da güçlenmesini beklediklerini söyledi.
Ulusal İstihbarat Konseyi’nin (NIC), önceki gün yayınladığı "Küresel Eğilimler: 2025" adlı raporunda da, "Gelecek 15 yılda, Türkiye, en güçlü ihtimalle, İslami ve milliyetçi eğilimlerin bileşimi bir yol izleyebilir" denilmişti.
NIC Direktörü Mathew Burrows, aynı raporla ilgili bilgi verirken, Hürriyet’in, "Türkiye konusundaki bu değerlendirmelerinizin temeli nedir?" sorusuna; "Burada ve başka yerlerdeki çok sayıda uzman ve Türkiye’deki trendleri gözlemlememiz temelinde" diyerek yanıt verdi.
Aynı raporda "İslami- Islamic" ifadesi kullanılırken, Mathew Burrows’un soruya cevap verirken "İslamcı- İslamist" sözcüğünü tercih etmesi özellikle dikkati çekti. Burrows, bugün Türkiye’de gördüklerinin, "güçlü, başarılı ve modernize eden bir İslamcı gelenek ile hep mevcut bulunan çok kuvvetli bir milliyetçi geleneğin bileşimi" olduğunu belirtti. NIC Direktörü Burrows, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin gerçekleşmemesi ihtimaline ilişkin "dikkatli ve biraz da karamsar" olduklarını, bu ilişkinin bozulmasından kaygı duyduklarını, bu durumda da "milliyetçi" ve "İslamcı" eğilimlerin daha da güçlenmesini bekleyeceklerini kaydetti.
Burrows, 1986 yılında Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA’da göreve başlamıştı. Dr. Mathew Burrows, halen NIC’nin "Analiz ve Üretim" bölümünün başında yer alıyor. NIC’nin bağlı olduğu Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, 16 ayrı istihbarat kurumunun tepesinde yer alıyor.
|