Deniz Kuvvetleri Komutanı Heybeliada'da

Güncelleme Tarihi:

Deniz Kuvvetleri Komutanı Heybeliadada
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2008 15:35

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Türkiye Cumhuriyeti'nde denizciliği sevdirmek ve yaygınlaştırmakla ilgili birçok problem bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Oramiral Ataç, Heybeliada'daki Deniz Lisesi'nde düzenlenen Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesinin kuruluşunun 235. yıl dönümü töreni öncesi, içinde Sultan 2. Mahmud'un kullandığı taht, gemi maketleri, okul komutanları tarafından kullanılan fayton, 18 ve 19. yüzyıla ait mobilyaların yer aldığı Deniz Lisesi Müzesinin açılışını gerçekleştirdi.

Daha sonra Deniz Lisesi önünde Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi öğrencileri tarafından geçit töreni yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç, Piri Reis Sinema ve Konferans Salonu'nda devam edilen törendeki konuşmada, geçen yıl 18 Kasımda Deniz Harp Okulu'nda verdiği sözü tuttuğunu ve bu yıl törenleri Heybeliada'da icra etmenin ve Heybeliada'ya kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti'nde, denizciliği sevdirmek ve yaygınlaştırmakla ilgili birçok problemimiz var. Ülkemizde maalesef denizcilik fazla sevilmiyor. Fazla talep yok” diyen Oramiral Ataç, bu yıl Deniz Lisesine 240 öğrenci almak için yola çıktıklarını ancak 118 öğrenci alabildiklerini ifade etti. Oramiral Ataç, “Maalesef iyi reklam yapmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Oramiral Ataç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının projeleri hakkında bilgi vererek, geçen yıl Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de 15 limanı müze haline getirdiklerini, bu projelerin büyük ilgi gördüğünü, ayrıca deniz izciliğini özendirdiklerini, Türkiye'deki deniz izci sayısının 3 bin 685'e ulaştığını bildirdi.

Hazırladıkları, TIR müzesiyle Batı Anadolu'yu gezdiklerini ve buradaki çocuklara, gençlere denizciliği tanıttıklarını belirten Oramiral Ataç, “Denizciliği sevdireceğiz ve yaygınlaştıracağız. Çünkü Türkiye'nin geleceği denizlerdedir” diye konuştu.

Müze faaliyetlerine önem verdiklerini ve dinamik müzeciliğe geçtiklerini vurgulayan Oramiral Ataç, bu kapsamda birçok müze açtıklarını, restore ettiklerini ve yeni müze projesi hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

PATARA'DAKİ ESKİ DENİZ FENERİ

Oramiral Metin Ataç, Antalya Patara'da 2004 yılında bulunan eski deniz fenerine de değinerek, 12 metre kumun altından çıkartılan fenerin, M.S 47 yılına ait, yaşayan en eski deniz feneri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak bu tarihi feneri ayağa kaldırmak istediklerini, 3 bin taşı üst üste ekleyerek feneri yeniden abide haline getirmek niyetinde olduklarını kaydeden Oramiral Ataç, “Feneri Antalya'nın simgesi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Oramiral Ataç, Fenerbahçe'ye “Denizcilik Parkı” kuracaklarını belirterek, “Burası bir çok gencin ziyaret yeri. Buraya deniz objeleri satış yeri ve meçhul denizci abidesi yapmak istiyoruz. Hayatını denizlerde kaybetmiş birçok meçhul denizcimiz var” diye konuştu.

Türk denizci mezar taşlarını incelediklerini dile getiren Oramiral Ataç, “İstanbul'da 308 denizci mezar taşı bulduk. Bahriyenin tarihi, mezar taşlarında gizli. Sağa sola saçılmış denizci mezar taşlarını da düzenliyoruz. Önümüzdeki yıl, Türk Denizcilik Tarihi kitabı yazılmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Oramiral Ataç, Venedik'te katıldığı bir sempozyumun ardından buradaki arşivleri incelediğini ve Türk tarihiyle ilgili önemli birçok belgeye rastladığını ifade ederek, gelecek yıl Venedik'e bir ekip göndereceğini ve orada araştırma yapılacağını bildirdi.

Oramiral Metin Ataç, Karadeniz Uyum Harekatı'nın devam ettiğini anımsatarak, “Gürcistan krizi bizi epey meşgul etti. Biz aynı zamanda hem NATO ülkesiyiz hem de bölge ülkesiyiz. Türkiye tarihi denge rolünü Karadeniz'de oynuyor. Karadeniz özel statüde bir deniz, son derece hassasız” diye konuştu.

Gürcistan krizi çıktığı zaman, Karadeniz deniz gücünün aktivasyon halinde olduğunu, Türkiye'nin ülkeleri bir arada tutmayı başardığını anlatan Oramiral Ataç, uyumun eskiden olduğu gibi devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

EMEKLİ KOMUTANLAR ÇOCUKLUKLARINA DÖNDÜLER

 

Oramiral Ataç, konuşmasının sonunda, Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulundan sınıf arkadaşlarını sahneye davet etti. Emekli komutanları içtimaya çeken, esprili bir şekilde “Sınıfa alkol getirdiğiniz, size ceza” diyen Oramiral Ataç, emekli komutanlardan ellerini öne uzatmalarını ve yere çökmelerini istedi. Sınıf arkadaşlarının gülerek karşıladığı bu tekmilin ardından emekli komutanlar, kollarını öne uzatıp, dizlerini hafif kırarak bir süre bekledi. Bu durum salondaki komutanlar ve öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı.

 

Kıdemli mezunlar adına konuşma yapan emekli Deniz Güverte Kıdemli Albay Fahir Hamid Saydam, emekli olduktan sonra yazdığı şiiri okudu.

 

Haberin Devamı

Törende daha sonra, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi Korosu konser verdi. Nöbet devir tesliminin ardından, en kıdemli mezun, en kıdemli yönetici ve en kıdemli öğretmene şiltleri takdim edildi.

 

Törene, eski Başbakanlardan Bülent Ulusu, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanları Yener Karahanoğlu ve Özden Örnek, kuvvet komutanları ile emekli komutanlar katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!