Kozumuz İncirlik

Güncelleme Tarihi:

Kozumuz İncirlik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2008 00:00

ABD’nin, varılan anlaşma gereği Irak’tan asker çekerken İncirlik Üssü ile İskenderun Limanı’nı kullanma talebinde bulunmasına kesin gözle bakılıyor.

Bu da, 20 Ocak’ta işbaşı yapacak yeni ABD Başkanı Barack Obama’nın, seçimler öncesi verdiği sözü tutup sözde Ermeni soykırımını gündeme getirmesi durumunda, Ankara da İncirlik ve İskenderun kartını devreye sokabileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, bu durumda iki ülke ilişkilerinde yeni bir gerginliğin çıkabileceğine işaret ediyorlar.

Ancak Obama, Irak’taki askerlerin bir bölümünü Afganistan’a kaydırmayı düşünüyor. ABD askerlerinin Afganistan’a kaydırılması halinde, Türkiye yerine Kuveyt de kullanılabilecek. Daha önce varılan mutabakata göre Türkiye, ABD dahil Afganistan’da güç bulunduran ülkelerin ’insani yardım’ çerçevesinde İncirlik, Sabiha Gökçen ve Trabzon’dan Afganistan’a asker ve diğer yardım malzemeleri göndermelerine olanak tanıyor. Dışişleri Bakanlığı, anlaşmayı yakın takibe aldı. Bakanlığın tüm ilgili birimleri dün biraraya gelerek, anlaşmanın Ankara açısından artı ve eksilerini görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!