Son kahraman böyle uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Son kahraman böyle uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 00:00

İstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı’nın son gazisi Albay Mustafa Şekip Birgöl, askeri uçakla götürüldüğü başkentte, muhteşem bir devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

İŞTE O FOTOĞRAFLAR

Meclis’teki törene Cumhurbaşkanı Gül dahil devletin zirvesi, Kore ve Kıbrıs gazileri de katıldı. Tüm siyasi görüşlerden çok sayıda milletvekilini, son gaziye duyulan minnet ve vefa borcu duygularıyla biraraya getiren tören için Cumhurbaşkanı Gül, "Yapmasaydık, içimizde ukde kalırdı" dedi.

KURTULUŞ Savaşı’nın son gazisi, İstiklal Madalyası sahibi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl, Gazi Meclis’ten, Türk Milleti’ne yakışan bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Birgöl’ün fotoğrafı ve madalyasını, ailesi yerine TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden Harun Tüfekçi ile Fatoş Gürkan taşıdı. Böylece Son Gazi’de sembolleşen değerlerin, Meclis’te de temsil edildiği mesajı verildi. Son yıllarda TBMM’de düzenlenen en kalabalık cenaze töreni son gazi için yapıldı. Törende DTP dahil bütün partiler büyük katılım gösterdi. Gazi’nin kızı İpek Ertunç, "Hem büyük bir acı, hem büyük bir gurur yaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tören dolasıyla TBMM Başkanı Köksal Toptan’a teşekkür ederken, "Bu töreni yapmasaydık, içimizde ukde kalırdı"dedi.

Ankara’ya askeri uçak getirdi, ailesi de geldi
/images/100/0x0/55eac3b9f018fbb8f8953b57


Birgöl’ün cenazesi, askeri uçakla Etimesgut havaalanına getirilirken, törene katılan ailesi de TBMM’nin evsahipliğinde sabah saatlerinde tarifeli uçakla Esenboğa’ya indiler. Törende aileyi, son gazimiz Birgöl’ün kızı İpek Tülay Artunç, damadı Bekir Suat Artunç ve torunu Tansu Kayrın temsil etti. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanları, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Cemil Çiçek, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, bakanlar, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Ankara Valisi Kemal Ünal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. Eski Meclis Başkanlarından; AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Hikmet Çetin, Cahit Karakaş, İsmet Sezgin ve Ferruh Bozbeyli de son gaziyi uğurlayanlar arasında yer aldı. Son gaziye devlet töreni yapılması konusunda büyük çaba sarfeden Hürriyet Gazetesi’ni, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başyazar Oktay Ekşi ve Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu temsil etti. Birgöl’ün cenazesi, tören alanındaki yerine konurken özgeçmişi okundu. Kurtuluş savaşına katılan, ve cumhuriyet döneminde ayaklanmaların bastırılmasında önemli rol oynayan son Gazi, 1952’de albay rütbesiyle emekli oldu. Cenazenin tören alanındaki yerine konulması sırasında sirenden sonra cenaze marşı çalındı.

Son gazi Mustafa Birgöl’e Gazi Meclis’ten son selam
/images/100/0x0/55eac3b9f018fbb8f8953b59


Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Kuvvet Komutanları ile Muharip Gaziler, son gazi Birgöl’un naaşı tören alanına getirilirken, kendisini selamladılar. Saygı duruşunun ardından Birgöl’ün cenazesi, cenaze aracına konuldu. Bu sırada, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, Başbakan Yardımcısı Yazıcı ve Çiçek ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Birgöl’ün ailesiyle birlikte cenazenin arkasında yürüdü. Cenazenin araca konulup Meclis’ten ayrılmasının adından Gül, Toptan, Başbuğ ve törene katılanlar, Birgöl’ün ailesine başsağlığı dileklerini ilettiler. Ardından, Bakü’ye gidecek olan Cumhurbaşkanı’nı uğurlamak üzere TBMM Başkanı Toptan, Cumhurbaşkanı Gül’ün aracına binerek kendisiyle birlikte Meclis’ten ayrıldı. Birgöl’ün ailesine TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca evsahipliği yaptı. Aile, öğle yemeği yedikten sonra TBMM’den ayrıldı.

Kıbrıs ve Kore gazileri DTP’liler ön sıralarda

Kore ve Kıbrıs gazilerinin temsil edildiği Muharip Gaziler Derneği üyeleri, kalpaklı üniformaları ve göğüslerinde madalyalarıyla törenin en çok ilgi çeken grubunu oluşturdular. Gözler eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’i aradı. DTP ise ön sıralarda, Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, milletvekilleri Nuri Yaman ve Hasip Kaplan ile temsil edildi. Törene katılan şehit torunlarının bazıları da Atatürk’ün resmini taşıdılar. Birgöl’ün kızı İpek Tülay Artunç, tören boyunca gözyaşlarını tutamadı.

Özkök: Millet olmanın güzel yönü
/images/100/0x0/55eac3b9f018fbb8f8953b5b


MECLİS’teki törene, Hürriyet Gazetesi adına Başyazar Oktay Ekşi ve Ankara Temsilsi Enis Berberoğlu ile birlikte katılan Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, gazetecilerin soruları üzerine duygularını şöyle aktardı: "Ben çok etkilendim. Bunlar millet olmanın güzel yönleri. DTP milletvekillerini de gördüğüme çok sevindim. Çünkü bu savaşlar ortak verildi. Hak edilen bir tören oldu. Bu insanlar çok cefa çekti. Bunun sembolik anlamı var. Hepsi efsane olan insanlar. Millet olmak için illa da bir ırka ait olmak gerekmiyor. Burası birlikte yaşayanların ortak vatanı. Bu şekilde görmek gerekir. Atatürk’ün ’Beni hatırlayınız’ sözü var. Bunlar hatırlanması gereken insanlar. Batıdaki örneklerine baktığım zaman özeniyorum. Çok şehit ve gazi veren bir toplum, kendi şehit ve gazilerine gereken önemi göstermiyor. Bunu yeni kuşaklara da anlatmamız gerekir. Biz Bulgaristan göçmeniyiz. Babamın bir sözü vardı; ’Oğlum burası son vatanımız, başka gidecek vatanımız yok’ derdi. Bu vatan bu insanlar sayesinde duruyor."

Karacaahmet’te toprağa verilecek

MUSTAFA Şekip Birgöl’ün cenazesi, Ankara’ya askeri uçakla götürülüp getirildi. GATA Haydarpaşa Hastanesi morguna götürülen Birgöl’ün cenazesi, bugün saat 11.00’de 1. Ordu Komutanlığı’ndaki devlet töreni ve öğle vakti Selimiye Camisi’nde kılınacak cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Ailesi: Acı ve gururu birlikte yaşıyoruz

SON Gazi Mustafa Şekip Birgöl’ün son yolculuğuna uğurlandığı Meclis’teki devlet töreni sonrası değerlendirmeler şöyle:

Kızı İpek Tülay Artunç: "Babam çok mütevazi ve öne çıkmak istemeyen bir kişiydi. Kendisi, ölümünden sonra üzülmemizi istemiyordu. Meclis’te tören düzenlenmesinden dolayı minnettarız. Burada tören düzenlenerek, Birgöl’le bir kez daha gurur duymamıza neden oldular. O da bunları hissediyordur. Acı ile gururu aynı anda yaşıyoruz. Babam, bize katıldığı savaşları ve yaşadığı kötü anları anlatırdı. Kendisi düşmanın İzmir’de denize dökülmesinin ardından birliğine geri döndüğünü, daha sonra birçok isyanın bastırılmasında görev aldığını söylerdi."

Birgöl’ün torunu Tansu Kayrın: "Çok onurluyuz, çok gururluyuz. Acımız çok büyük. Hem acı, hem gurur hepsi bir arada."

TBMM Başkanı Köksal Toptan: "Çok güzel bir tören oldu. Aksi büyük bir eksiklik olurdu. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Çok etkileyiciydi; herkesi böyle bir tablo içinde görmek, hem Gazi Meclis’e hem de Kurtuluş Savaşımız’ın son gazisine yakıştı. Elbette çok hüzünlüyüz, ama görevimizi yaptığımız için de mutluyuz."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: "Törende şunu düşündüm; son gaziyi uğurladığımız günlerde Anayasa’nın özünü oluşturan maddeleri yok etmeye çalışan tertiplerle karşılaşıyoruz. Ne kadar acı bir durum."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "Kurutuluş Savaşımız’ın son gazisinin birlik beraberlik içinde böylesi görkemli devlet töreniyle uğurlanması çok güzel bir tabloyu ortaya çıkardı. Bunun böyle olmasında MHP’nin de katkısı oldu. Allah rahmet eylesin."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!