70 bin kitabı için kütüphane istiyor

Güncelleme Tarihi:

70 bin kitabı için kütüphane istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 00:00

Sahip olduğu 70 bini aşkın kitapla Türkiye’nin en büyük kitap biriktiricisi olduğunu belirten Talat Öncü, 16 yılda biriktirdiği kitaplarını, bir kütüphane kurup işletmesini üstlenecek kişi veya özel bir vakfa vermek istiyor.

İŞÇİ emeklisi Talat Öncü (53), 1992 yılından bu yana kitap biriktirdiğini ancak sayı 3 bine ulaşınca eşinin, "Ya kitapların, ya ben" sözü üzerine ilk deposunu, 10 bin kitapta ikinci, 30 binde ise üçüncü deposunu aldığını belirtti. "Artık yeni bir depo değil, bunları kütüphanede biriktirmek istiyorum" diyen Öncü, elindeki 70 bini aşkın kitap, 46 bin nüsha dergi, 6 bin sinema afişi, 3 bin kartpostal, 300 harita, Osmanlı dönemi ve Anadolu Hükümeti pulları bulunduğunu, bunları, biri 100, ikisi 120 metrekarelik 3 depoda topladığını söyledi. Yer darlığı nedeniyle bunları tasnif edemediğini belirten Öncü, hayalinin 100 bin kitaplık, 3 katlı bir kütüphane olduğunu belirtti.

Öncü, şunları söyledi: "Türkiye’de birçok değerli araştırmacı var. Ama kaynak oluşturmuyorsanız, kütüphaneleriniz yeterli değilse ’Gençlik okumuyor’ diyemezsiniz. Bir kütüphane olursa belki birileri gider ve bu kitaplardan yararlanır. Bu nedenle Kütüphane binasını ve işletmesini üstlenen, bu işle ilgilenecek özel bir vakıf veya kişiye tüm biriktirdiklerimi bağışlamaya hazırım. Ben isim peşinde de değilim, adımı tabelasına yazsın ya da yazmasın önemli değil. Kendi vakfının adını yazsa da olur. Yeter ki bu kadar kitap bir kütüphanede halka ve araştırmacılara açılsın." dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!