ABD'den çok önemli mesajlar

Güncelleme Tarihi:

ABDden çok önemli mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 07:38

ABD Dışişleri Müsteşarı William Burns, Hurriyet.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Burns, “PKK ortak düşmanımızdır. Bizim açımızdan kararlılık konusunda değişen birşey yok..” dedi..

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR



Beyaz Saray,  seçimleri izlemek üzere Avrupa’dan bir grup gazeteciyi ABD’ye davet etti.

Avrupa’lı gazeteciler arasında tek Türk gazeteci ise Zeynep Gürcanlı’ydı.....

Ve akşam program gereği Avrupalı gazeteciler grup olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Williams Burns’un ofisine davet edildiler...

Oradaki sohbet sırasında Gürcanlı şu soruyu sordu:

-PKK terör örgütü Kuzey Irak’tan gelerek saldırılarda bulunuyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Burns çok net bir cevap verdi:

-Bizim bu konudaki kararlılğımız sürüyor. PKK ortak düşmanımızdır...

Haberin Devamı

İşte o görüşmelerden Gürcanlı’nın aktardıkları...

"TERÖRLE GLOBAL MÜCADELEDE HATA YAPTIK"
 
Burns terörle global mücadelede ABD yönetiminin hatalar yaptığını da açıklıkla ifade etti.
 
“ABD’nin agresif tavrı, tüm dünyada düşmanlarının artmasına  yol açmıyor mu?” şeklindeki soruya Burns, “Biz de hatalar yaptık. Dünyanın geniş bir kesiminde bizim teröre karşı mücadelemiz sanki İslam’la mücadele gibi algılandı” diye konuştu.
 
Bu hatalardan dersler alındığını ve tekrarlamayacaklarını ifade eden Burns gelecekte izleyecekleri politikayı ise “bundan sonra ‘pozitif gündemle’ hareket edeceğiz” ifadesiyle dile getirdi.
 
Ancak Burns, bu ‘pozitif gündemin’ terörle mücadeleden vazgeçildiği anlamına gelmediğini, müttefiklerle en derin şekilde istihbarat paylaşımını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi
 
Burns “terörle mücadele sadece tek bir açıdan görülmemeli. Sadece güvenlik açısı öne çıkmamalı” dedi.
 
ABD’nin son dönemde tüm dünyada insanların olayları nasıl algıladıklarını belirlemek için çeşitli programlar yürüttüğüne dikkat çeken Burns, “karşılıklı anlayış geliştirmek hepimizin çıkarına. Amerikalılar dünyanın diğer bölgelerini daha iyi anlarken, ABD’lileri de herkes daha iyi tanımalı” dedi.
 
Burns bu amaçla “Toplumlar arası temaslara” yatırım yaptıklarını vurguladı.
 
"FARKLI DEĞERLERİ GÖZ ÖNÜNE ALMALIYDIK"
 
Terörle mücadele konusunda ABD’nin yaptığı hatadan bahseden Burns “Tüm dünyada sadece ABD’nin değerlerinin tekelinden bahsetmek mümkün değil” diyerek, başka değerlere de bundan sonra önem verileceğine işaret etti.
 
Yapılan hataların düzeltileceğini ve düzeltildiğini bu konuda kimi zaman yargı sürecinin bile devreye girdiğini ifade eden Burns “Biz hatalarımızı düzeltmeye çalışıyoruz, dersimizi aldık” dedi.
 
"TERÖRİSTLER KİTLE İMHA SİLAHI ELE GEÇİREBİLİR"
 
ABD’nin önceliklerinden bir tanesinin de kitle imha silahlarının yayılmasının engellenmesi olduğunu belirten Burns “teröristler bu silahlardan elde edebilirler” dedi.
 
"EKONOMİK KRİZ BİRBİRİMİZE BAĞIMIZI GÖSTERDİ"
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarının gündeminde dünyadaki ekonomik kriz de  vardı bu krizin sonuçlarının sadece ABD’yi değil tüm dünyayı yeniden şekillendireceğini kaydeden Burns, “Mevcut küresel kriz bize birbirimizle ne kadar bağlı ve bağımlı olduğumuz gösterdi. Krizi çözmek için birlikte hareket etmek gerektiğini ortaya koydu. Bunu aşabilmek için sadece gelişmiş ülkelerle değil, gelişmekte olan ekonomilerle de işbirliği içinde çalışmak gerektiğini biliyoruz” dedi.
 
RUSYA'YA YUMUŞAK MESAJLAR
 
Yaklaşık 30 yıldır diplomat olan ve müsteşar olmadan önce Rusya’da ABD büyükelçisi olarak görev yapan Burns, daha önce Bush yönetimin Rusya’ya karşı yönelttiği sert mesajları da yumuşattı.
 
“Rusya ile rekabet değil işbirliği istiyoruz diyen Burns, Gürcistan krizinin bu konuda daha önce atılmış olan pek çok olumlu adımı bozduğunu söyledi.
 
Rus birliklerinin, varılan ateşkese uygun şekilde geri çekilmeye başlamalarını memnuniyet verici olduğunu belirten Burns “Umuyoruz önümüzdeki dönemde bu cesaret verici adımlar devam eder” dedi.
 
“Rusya ile birbirimizi görmezden gelme lüksümüz yok”
 
Burns Moskova’ya yönelik en yumuşak mesajını ise “Rusya ile birbirimizi görmezden gelme lüksümüz yok” cümlesi ile verdi.
 
ABD’nin Rusya ile komşu, müttefik ülkelerin ekonomilerine destek vermeyi sürdüreceğini vurgulayan Burns “Ancak daha önce de söylediğim gibi bunu Rusya ile rekabet olsun diye yapmayacağız” dedi.
 
Ancak Burns tüm bu olumlu mesajlara rağmen Rusya’yı diplomatik bir dille uyarmayı ihmal etmedi.
 
ABD Dış İşleri Bakanlığı Müsteşarı, “Kesinlikle çıkarlarımız korumaya devam edeceğiz, müttefiklerimize karşı yükümlülüklerimizi korumaya devam edeceğiz” dedi
 
"İRAN SADECE ABD'NİN SORUNU DEĞİL"
 
Burns, İran ile ilgili sorulara ise “Tahran yönetiminin izlediği Nükleer politikanın sadece ABD’ye değil tüm dünyaya karşı” tehdit oluşturduğunu söyledi.
 
İran yönetiminin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olduğunu vurgulayan Burns “Bu sadece ABD’nin değil tüm BM Güvenlik Konseyi’nin meselesi” dedi 
 
İÇERİ BİLGİSAYARLARIMIZI ALMADILAR

Dışişleri Bakanlığı’na girerken dikkat çekici bir şey oldu. Nazik bir uyarıyla bilgisayarlarımızı alamayacaklarını söylediler.

Haberin Devamı

İçeride bizi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kültür ve Eğitimi İşleri’nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ameri karşıladı.
 
Ameri, ABD’nin imajını bütün dünyada düzeltmek olan ve bizim de katıldığımız değişim programını düzenleyen birimin başında bulunuyor..
 
KİM NE SORDU

Aslında gazetecilerin soruları  aynı zamanda ülkelerinin de sorunlarıydı...

İlk soru bir Rus gazeteciden geldi. Rusya ile olan gerilimi sordu Rus gazeteci.

Sonrasında İzlandalı gazeteci de daha bu sabah İzlanda’daki ekonomik sorun nedeniyle Rus Merkez Bankası’nın İzlanda Merkez Bankası’na yüklü miktarda para aktardığını ifade etti.
Ve ekledi:
-“Sizce ABD ekonomik anlamda Avrupa’daki geleneksel müttefiklerini yitiriyor mu?”
 
Ben de Aktütün saldırısını hatırlatıp “ABD bir başka geleneksel müttefikine yani Türkiye’ye istihbarat paylaşımı söz vermişti ancak şimdi PKK’nın gerçekleştirdiği vahşi terör saldırısını ardından ABD’nin müttefiklerine terörle mücadelede yeterli destek verip vermediği endişesi belirdi. Bu konuda yorumunuz nedir, istihbarat paylaşımı işliyor mu ve sürecek mi” sorusunu sordum.
 
Uzakdoğulu bir gazeteciden "ABD’nin terörle agresif mücadelesinin tüm dünyada yeni düşmanlar yaratıp yaratmadığı" sorusu geldi.
 
Lübnanlı gazeteci ise ABD’nin Ortadoğu’da hata yapıp yapmadığını sordu ve özellikle İran’da önümüzdeki dönemde değişiklik olup olmayacağını sordu
 
Burns’ü güldüren sorular da vardı. Bir tanesini Tayvanlı gazeteci sordu ve Uzakdoğu liderlerini tek tek sayarak bunlardan hangisi yüzünüzde gülümseme yaratıyor dedi.
 
Burns ile buluşmanın ardından gazetecileri ABD Dışişleri bakanlarının resmi heyetleri ağırladığı Benjamin Franklin salonuna aldılar.
 
Salon antikalarla doluydu. Yemek salonundan önceki salonda büyük bir Franklin heykeli vardı ve bütün koltuklar antikaydı.
 
Salonun her yanında değerli resimler ve antika eşyalar dikkat çekiciydi.

Evet şimdilik detaylar böyle..

Aktarmaya devam edeceğim...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!